Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U knjižnicama su potrebni odjeli za mlade

08.05.2011. 22:00
U knjižnicama su  potrebni odjeli za mlade


Prošlog vikenda  na Novom kampusu  Sveučilišta u Zadru održana je  četvrta po redu konferencija  pod imenom Dani studenata  knjižničarstva „DASKA”.  Ovogodišnju konferenciju organizirala je, kao i do sada,  Udruga studenata knjižničarstva  „Ex libris” iz Zadra u  suradnji s Odjelom za  knjižničarstvo Sveučilišta u  Zadru i Savjetom mladih grada Zadra. Tema je kao i uvijek  bila vrlo aktualna i atraktivna  „Mladi kao korisnici knjižnica”.
-Tema ove godine su mladi u  knjižnici na koje se ne obraća  dovoljno pozornosti. Okupili  smo ljude iz cijele Hrvatske:  Osijeka, Karlovca, Zagreba  koji mogu malo više reći o  specifičnostima skupine mladih jer se bave  problematikom  odjela knjižnice za mlade kojih  u hrvatskim knjižnicama ne  postoji dovoljno, rekao je  predsjednik Udruge studenata  Knjižničarstva „Ex libris” Luka Bratović. Kao ni u većini  hrvatskih knjižnica Odjel za  mlade za sad ne postoji ni u  knjižnicama u Zadru. U Gradskoj knjižnici Zadar Odjel za  mlade spojen je s Dječjim odjelom, ali kako je zadarska  knjižnica uvijek išla u korak s  potrebama svojih korisnika tako je u proširenju knjižnice  koje se planira predviđen i Odjel za mlade. Budući koncept  centra za mlade studentima i  ostalim sudionicima konferencije predstavio je na predavanju Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar.
I ovogodišnja DASKA privukla je veliki broj predavača,  što gostiju što studenata, pa je  tako na konferenciji sudjelovalo oko 25 predavača. Jutarnji dio programa bio je posvećen gostima, a popodnevni  studentima među kojima je  predstavljeno i par radova  bivših studenata knjižničarstva. Sve skupa na DASKI je  ove godine sudjelovalo šezdesetak sudionika, a osim studenata knjižničarstva iz Zadra  konferenciji su nazočili i studenti knjižničarstva iz Osijeka.  Sudionike konferencije pozdravila je i pročelnica Odjela  za knjižničarstvo Sveučilišta u  Zadru Tatjana Aparac Jelušić.
-Nakon prošlih konferencija  dobili smo svjedočenja naših  kolega iz prakse u gradu Zadru  da su studenti bili prvi u ovome  gradu koji su povezali neke  institucionalne predstvanike  koji inače ne znaju jedni za  druge da postoje i da djeluju.  Stoga se nadam da će i ovaj  skup pridonijeti jačanju tih  međusektorskih i međuinstitucijskih veza, a dakako pridonijeti i suradnji studenata  unutar hrvatskoga prostora,  rekla je Aparac Jelušić.
Skup je otvoren predavanjem Ivanke Stričević s Odjela  za knjižničastvo Sveučilišta u  Zadru pod nazivom „Knjižnica 21. stoljeća za mlade 21.  stoljeća”, a i ostala predavanja  koja su se nastavila, uz nekoliko pauza, do kasnih popodnevnih sati bavila su se  problemima mladih kao korisnika knjižnica. Sudeći po interesu okupljenih i ovogodišnja „DASKA” postigla je  uspjeh i pobudila veliki interes  studenata koji su pokazali ne  samo interes za budućnost  svoga posla nego i veliku  stručnost i znanje u popodnevnom dijelu konferencije na  kojem su održali svoj dio predavanja.