Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrata Sveučilišta otvorena slijepim studentima

08.05.2011. 22:00
Vrata Sveučilišta otvorena slijepim studentima


Želimo poslati poruku mladima da od sada svi mogu ostvariti svoju želju za studiranjem bez obzira na ograničenja. Do sada su slijepi i slabovidni studenti odlazili u Zagreb gdje su jedino imali mogućnost studirati. Da oprema ne bi čekala, postavili smo je u Gradsku knjižnicu, kazala je Anita Vulić-Prtorić


Primopredaja i svečano predstavljanje računalne opreme za potrebe slijepih i slabovidnih korisnika Sveučilišta u Zadru održani su danas u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.
Najbolje mjesto
Riječ je o vrijednoj opremi koje je Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru dobilo zahvaljujući sudjelovanju u međunarodnom projektu TEMPUS EduQuality, a koju je s obzirom na to da u Zadru trenutačno nema studenata s oštećenjima vida, odlučilo instalirati u Gradsku knjižnicu.
Primopredaji su nazočili predstavnici Sveučilišta u Zadru i to rektor Ante Uglešić, prorektori Srećko Jelušić i Ana Proroković, Anita Vulić-Prtorić, voditeljica Studentskog savjetovališta, Tatjana Aparac Jelušić, suradnica u Savjetovalištu, Davor Kopčić iz tvrtke Multi media matic d.o.o., Izabela Sorić, pročelnica Odjela za psihologiju, Josip Cirić, suradnik u Savjetovalištu i Lucija Mičić, stručna suradnica u Savjetovalištu. Pozdravne riječi uputio je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
– Suradnja između Gradske knjižnice i Sveučilišta traje već jako dugo, a zahvaljujući toj suradnji danas na našem Sveučilištu postoji Odjel za knjižničarstvo i ostvareni su brojni projekti Studentskog savjetovališta. Drago nam je da smo mi ti kojima ste odlučili donirati ovu vrijednu opremu, a mogu samo reći da ste je usmjerili na pravo mjesto, jer Gradska knjižnica je najbolje mjesto gdje se manjinske zajednice mogu integrirati, kazao je Pehar, nakon kojeg se obratio i Uglešić, istaknuvši da je ova primopredaja zapravo samo ostvarenje još jednog od brojnih ciljeva nastalih iz suradnje Gradske knjižnice i Sveučilišta.
Suradnja Knjižnice i Sveučilišta
– Suradnja Gradske knjižnice i Sveučilišta traje već više od desetljeća i zato vrijeme smo ostvarili brojne ciljeve, poput Odjela za knjižničarstvo, koji je do danas postao jedan od prepoznatljivih studija zadarskog Sveučilišta. Cilj nam je bilo i da svim korisnicima budu dostupne sve prostorije Sveučilišta i zato smo izgradili lift i rampe kako bi olakšali pristup osobama s invaliditetom. Zahvaljujući ovoj opremi ostvarili smo još jedan cilj, omogućili smo da slijepe i slabovidne osobe ne budu hendikepirane u svojoj nakani da studiraju, kazao je Uglešić, zahvalivši se Aniti-Vulić Prtorić, koja je kroz Savjetovalište ostvarila mnoge projekte, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju primopredaje.
Kako je pojasnila Vulić-Prtorić, Savjetovalište za studente od 2009. godine uključeno je u projekt TEMPUS EduQuality, koji su pokrenuli Povjerenstvo za studente s invaliditetom i Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, a kojemu je opći cilj izjednačavanje mogućnosti u visokom obrazovanju za studente s invaliditetom u RH.
– Današnjom primopredajom želimo poslati poruku mladima da od sada svi mogu ostvariti svoju želju za studiranjem bez obzira na ograničenja. Do sada nam se događalo da slijepi i slabovidni studenti odlaze studirati u Zagreb gdje su jedino imali tu mogućnost. Upravo zato trenutačno nemamo takvih studenata i zato smo, da oprema ne bi više čekala, odlučili privremeno je postaviti u Gradsku knjižnicu. Naravno, kad budemo imali studente s potrebama za tom opremom, vratit ćemo je na Sveučilište, kazala je Vulić-Prtorić, nakon koje je Davor Kopčić, iz tvrtke koja vrši zastupanje i prodaju opreme za slabovidne i slijepe osobe te proizvodnju i prodaju elektromagnetskih ventila, prezentirao rad ove vrijedne opreme.