Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nešto sasvim drugačije

08.05.2012. 22:00
Nešto sasvim drugačije


Sinoć je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u organizaciji Makedonskog kulturnog društva “Biljana” iz Zadra svečano otvorena izložba tapiserija Anke Rabuzin naslovljena “Nešto novo, nešto drugačije”.
Autorica, rođena 1959. godine u Strumici u Makedoniji, završila je Tehnološki fakultet u Zagrebu, program tekstilne tehnologije. Za sebe će kazati kako je rano naučila vesti, a kasnije je svladala i druge tehnike ručnog rada kao što su vezenje, pletenje, kukičanje, tkanje ili makrame. Svoje je radove izlagala na grupnim i tri samostalne izložbe u Puli, Zadru i Rijeci.
– Za ovu sam izložbu priredila tapiserije nastale kukičanjem i kačkanjem. Inače, tom sam tehnikom prije izrađivala uporabne predmete. Tapiserije su načinjene od pamučne i vunene pređe koje su zahvalne za dobivanje različitih oblika. Prvobitna zamisao koju skiciram na papiru tijekom rada me ponese i tako nastanu novi oblici, drugačiji od zamišljenih, kazala nam je u povodu sinoćnje izložbe autorica Anka Rabuzin.
Svečanost otvorenja izložbe, koju je predvodila Mirjana Majić, voditeljica Makedonskog kulturnog društva “Biljana”, započeo je glazbenim nastupom Ivan Andrijašević, nagrađivani voditelj glazbene sekcije istog društva. Naravno, svirao je svoje izvedbe tradicionalnih makedonskih pjesama.
Kustosica Željka Jelavić u predgovoru kataloga ove izložbe napisala je između ostalog: “Anka Rabuzin zaljubljenica je ručnog rada. Neosporno posjeduje veliku vještinu i preciznost u različitim oblicima rada s niti. Ovaj put imamo prigodu vidjeti njezine radove nastale kačkalicom. Za razliku od mnogih vještih žena koje rade po gotovim shemama, Anka istražuje. Tako se otisnula u istraživanje kako povezati tapiseriju i kačkanje. Njezini radovi pokazuju kakvi su sve iskoraci mogući iz konvencionalnog shvaćanja kačkanja.”
Radovi nazvani “Školjka”, “Grana”, “Lepeza”, “Bube”, “Igra”, “Susret”, “Valovi” kao i niz drugih mogu se pogledati u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice do 15. svibnja do kada ostaje postavljena ova izložba.