Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skladištar: Nije bilo plaćanja na crno, to je greška!

08.05.2012. 22:00
Skladištar: Nije bilo plaćanja na crno, to je greška!


Jučer su saslušani svjedoci koji su puna dva sata iznosili svoje iskaze i odgovarali na pitanja obrane, tužiteljstva i optuženih. Tijekom njihova svjedočenja su utvrđene i neke nepravilnosti, odnosno greške u nalazu sudske vještakinje koja će, također, svjedočiti


Predrag Marković (51), bivši upravitelj Poljoprivredne zadruge Nova zora iz Svetog Filipa i Jakova i Milenko Mikulić (50), nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora u toj Zadruzi i vlasnik Trgo – Mikulića d.o.o., sjeli su jučer na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru gdje im je započelo suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.
Tužiteljstvo Markovića tereti za niz, za Zadrugu, štetnih ugovora koje je u vremenu od 22. prosinca pa do 3. kolovoza 2006. godine bez odluke Skupštine zaključio s Darijom Roguljićem i Zoranom Rupićem, čime im je omogućio da pribave nepripadajuću korist. U optužnici se navodi da je tako s Roguljićem sklopio ugovor o kupnji stroja za natapanje za 30 tisuća kuna, nakon čega mu je isplatio novac i naložio uknjižbu stroja u imovinu Zadruge, iako taj novac nikada nije uplaćen. Na teret mu se stavlja i da je s Roguljićem sklopio ugovor o zakupu zemljišta površine od deset hektara u vlasništvu Nove zore za mjesečni iznos od tisuću kuna po jednom hektaru. Roguljić, tvrdi tužiteljstvo, taj novac nije uplatio pa je tako Zadruzi nanesena šteta u iznosu od 14.640 kuna. Osim toga, tereti ga se i za usmeni dogovor s Roguljićem temeljem kojega su u vremenu od 1. travnja do 3. kolovoza njegovi zaposlenici besplatno koristili smještaj u Turističkom naselju Croatia te se hranili u restoranu u vlasništvu Zadruge. Osim toga, radnici su koristili i zaštitna sredstva Zadruge, gnojivo, folije, mehanizaciju i sve ostalo što im je trebalo. Sve to koštalo bi 225.661,99 kuna, no ni to Roguljić nikada nije uplatio na račun Zadruge.
– Optuženik je Zoranu Rupiću, tadašnjem rukovoditelju u Novoj zori, bez odluke Skupštine odobrio besplatno korištenje zemljišne površine od oko dva hektara na kojoj je on za osobne potrebe uzgajao papriku i prodavao – navodi se u optužnici iz čega proizlazi da je Marković Zadrugu oštetio za ukupan iznos od 272.101,99 kuna.
 Mikuliću tužiteljstvo na teret stavlja da je kao vlasnik Trgo-Mikulić poduzeća s Markovićem dogovorio premještanje tadašnjeg referenta za otkup robe u Novoj zori Milivoja Pikulića za skladištara u njegovo poduzeće gdje je on otpremao robu kupcima, a plaću primao od Nove zore. Mikulić je tako uštedio 18.259 kuna, a za isti iznos oštećena je Zadruga.
– Koristeći se svojim pozicijama u skladištu robe u vlasništvu Nove zore prodavali su robu kupcima za gotov novac “na crno” – stoji u optužnici iz čega proizlazi da je Novoj zori tako učinjena šteta u visini od 315.621 kuna.
Jučer su saslušani svjedoci Zoran Rupić, Vinko Budanović i Milivoj Pikulić, koji je puna dva sata iznosio svoj iskaz i odgovarao na pitanja obrane, tužiteljstva i optuženih. Tijekom njegova svjedočenja su utvrđene i neke nepravilnosti, odnosno greške u nalazu sudske vještakinje Majde Korljan koja će, također, zbog toga biti pozvana na svjedočku klupu.
 Suđenje se nastavlja i danas kada se očekuje saslušanje osam svjedoka, bivših zaposlenika u Novoj zori.