Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turisti su željni arheologije

08.05.2012. 22:00
Turisti su željni arheologije


Nove tehnologije će nam omogućiti da se ciljano usmjerimo na određene tržišne niše, na one ljude koje vole nova tehnološka dostignuća, istaknula je Dejanović


Mobile guide i 3D animacija luke antičkog Nina kod Zatonu dva su nova proizvoda kojima Ninjani prvi u Hrvatskoj ulaze u sferu upotrebe novih tehnologija u turizmu, kako je jučer rečeno na prezentaciji projekta “Kultura, turizama i nove tehnologije” održanoj u Baroknoj kući u Ninu u organizaciji Grada Nina, TZ Nina i Arheološkog muzeja Zadar. Ovim iskorakom u Ninu su pokazali kako prate najnovije trendove na tržištu te su na atraktivan način omogućili prezentaciju bogate gradske kulturno-povijesne baštine.
Mobile guide je prepoznala i Europska Unija kroz EUREKA fond za podršku inovativnih i tržišno orijentiranih projekata. Rekonstrukcija antičke luke prva je 3D animacija nekog arheološkog lokaliteta u Hrvatskoj koja će se kao film moći gledati u trodimenzionalnoj tehnologiji.
– Nin je ovim pokazao da prati nove trendove i ispred svoje lokacije izvrsnosti dodao još jedan plus. Već lani smo započeli s projektom mobile guide i neki su turisti uz pomoć svojih pametnih telefona istraživali naš grad. U međuvremenu smo nadograđivali te podatke. Naš plan je proizvod 3D animacija antičke luke kod Zatona nuditi specijaliziranim grupama. Znamo da postoji publika koja je željni znanja iz područja arheologije i traže specifična mjesta poput ovoga, kaže direktorica TZ Nin Marija Dejanović te zaključuje:
– Nove tehnologije će nam omogućiti da se ciljano usmjerimo na određene tržišne niše, na one ljude koje vole nova tehnološka dostignuća. Na ovaj način oni će nas prepoznati kao lokaciju koja brine i o njima.
Projekt 3d animacije posebno je predstavio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru dr. sc. Smiljan Gluščević koji je i najavio zadarske animacije.
– Ovo je prva 3D animacija koja je napravljena u Hrvatskoj na nekom arheološkom lokalitetu. Ponosno smo na to. Naš cilj je bolja i lakša prezentacija naše kulturne baštine. Pri kraju je i izrada animacija kompletnog antičkog foruma.