Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Umjesto skijaša, Roglu okupirali jedriličari

08.05.2012. 22:00
Umjesto skijaša, Roglu okupirali jedriličari


Turizam nema granica. Ponosni smo na jedriličarsku regatu koja neposredno doprinosi i turističkoj promidžbi i pozicioniranju Biograda na Moru na svjetskim turističkim kartama. Ovu spektakularnu regatu popratile su sve najvažnije slovenske medijske kuće, istaknuo je Eškinja


Biograd na Moru je uz Nautic club Rogla, Lions club, Općinu i Turističko društvo iz Slovenskih Konjic, a u suradnji s jednim od najvećih i najvažnijih slovenskih izvoznika Unior iz Zreča te Burin Yachtinga, Kon-tiki d.o.o., Rogaška Slatina i drugih, jedan od glavnih suorganizatora prve u povijesti jedriličarske regate u susjednoj Sloveniji. I to ne bilo gdje već na Pohorju, na čak 1.517 metara nadmorske visine.
Biogradsko-slovensko prijateljstvo
– Natjecanje se održalo na akumulacijskom jezeru za proizvodnju umjetnog snijega za snježne topove na skijalištu Rogla, jednom od najznačajnijih skijališta u Sloveniji. U nadasve neobičnim uvjetima za jedrenje natjecalo se 18 posada, rekao je Stanko Kolar, šef organizacijskog odbora.
Ova manifestacija je zapravo bila uvertira za jubilarnu desetu po redu jedriličarsku regatu Konjičanka 2012. i tradicionalnu šestu humanitarnu regatu Lions rally 2012., koje će se krajem svibnja održati u biogradskom akvatoriju, raju za sve vrste nautičkih aktivnosti.
– Očekujemo da će se kod Biograda natjecati oko 400 jedriličara, najavio je Kolar.
Umjesto ljubitelja skijanja Roglu su okupirali strastveni zaljubljenici u jedrenje. Štoviše, regata malih jedrilica u skijaškom centru je izazvala izuzetno zanimanje cijele Slovenije.
– Turizam nema granica. Ponosni smo na jedriličarsku regatu koja neposredno doprinosi i turističkoj promidžbi i pozicioniranju Biograda na Moru na svjetskim turističkim kartama. Ovu spektakularnu regatu popratile su sve najvažnije slovenske televizijske i novinarske kuće, istaknuo je Ivo Eškinja, direktor biogradske Turističke zajednice.
Priča o prijateljstvu Biograda i Slovenskih Konjica započela je prije više od 30 godina. Započeli su je Jožef Fideršek, tadašnji predsjednik Turističkog društva Slovenske Konjice, i Ivo Eškinja. Aktivnim sudjelovanjem u EU projektu “Mladi u akciji” priču su obnovili Ivan Čupić i Tadej Slapnik. Priča se proširila i na općine Zreče i Vitanje.
– Prijem sa županom iskoristili smo za razgovore o mogućnostima daljnjeg povezivanja ovih lokalnih jedinica. Posjetili smo i neke lokalne zanimljivosti, kao što je Centar svemirskih tehnologija u Vitanju, staru kovačiju u Zrečama i seosko gospodarstvo, izletište Krošl, nabrajao je Čupić, zahvaljujući se pritom izuzetno gostoljubivim domaćinima predvođenim tajnikom slovenskog Foruma socijalnog poduzetništva Tadejom Slapnikom i Tjašom Kangler, mladom voditeljicom TIC-a Slovenske Konjice.
Daleko više od jedrenja
Osim Eškinje i Čupića na dvodnevnoj manifestaciji aktivno su nazočili i Robert Pejić, predsjednik Planinarskog društva Belveder te Franka Troskot, predstavnica Yacht cluba Biograd. Za gastroponudu brinuli su se kulinarski meštri Pave Valeri i Marin Banović iz Srednje škole Biograd, a za dvodnevni dalmatinski ugođaj klapa Lanterna. Posluživalo se i vino i maslinovo ulje Poljoprivredne zadruge “Masline i vino” iz Polače tako da će se Biogradska večer u hotelu Atrij u Zrčama još dugo prepričavati u ovom slovenskom kraju.
– Plodonosna suradnja sa Slovenskim Konjicama se nastavlja, nazočit će na sedmom Festivalu izvorne hrane ‘Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol’ – spojimo zeleno i plavo 2012. početkom lipnja u Biogradu na Moru, obznanio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez koji je s pozornice na Rogli pozdravio brojne nazočne.
Knez je na Roglu stigao u društvu s Tončijem Šangulinom, predsjednikom Gradskog vijeća, u povratku iz Beča gdje je u svojstvu potpredsjednika najveće svjetske nevladine asocijacije “Gradonačelnici za mir”, koja broji oko milijardu ljudi iz točno 5.238 učlanjena grada iz 153 zemlje svijeta, nazočio na Godišnjoj skupštini Izvršnog odbora.
– Ova spektakularna manifestacija je daleko više od jedrenja. Prvenstveno je namijenjena za druženje i za što veće prijateljstvo između grada u srcu Jadrana Biograda na Moru i Slovenskih Konjica u srcu Zreškog Pohorja. Sigurni smo da će ovo prijateljstvo samo rasti i razvijati se, naročito na području nautičkih, turističkih i kulturnih udruga, zaključio je Knez.