Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zazvonila crkvena zvona u Paljuvu

08.05.2012. 22:00
Zazvonila crkvena zvona u Paljuvu


Prvi put u povijesti jučer predvečer u Paljuvu su zazvonila crkvena zvona. U zajedništvu s tajnikom don Darijom Tičićem, župnikom Novigrada don Pavom Zubčićem i župnikom Pridrage i Smilčića don Jurom Zubovićem, obred blagoslova zvona je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Blagoslov zvona je nakon povratka u oslobođeno selo jedan od najljepših događaja u Paljuvu. Paljušani su ga čekali više od pet stoljeća, još od kada su se iz Paga doselile Portade, najstarije pleme u Paljuvu.
Zvona su teška 320 i 280 kilograma, a donirali su ih Boris i Milenka Škoro, koji žive u Portlandu u Americi. Milenka Škoro je Paljušanka, rođena Bakić. Humanitarci velikog srca koji su se svojim donacijama istaknuli i tijekom Domovinskog rata.
Nadbiskup je izrazio želju da ova nova zvona svojim zvukom podsjećaju ljude na duhovno, da ih okuplja i povezuje, a ono će s 18 metara visokog zvonika zvoniti, zvati i podsjećati, ona su slika savjesti.
Zvona će se podignuti na zvonik crkve u izgradnji. Izgradnju financiraju Zadarska nadbiskupija, Općina Novigrad, vjernički puk i dobročinitelji. Crkvu 20×12 metara s vjeronaučnom dvoranom i sakristijom gradi zadarska tvrtka “Ibis 92” d.o.o. Projektirao je Denmar d.o.o. Zadar, dok nadzor vrši ovlašteni inženjer Željko Čirjak.
– Stari je običaj da se kršćanski puk saziva nekim znakom ili zvonjavom na liturgijski sastanak ili da se upozori na važne događaje u selu. I tako glas zvona na neki način izražava osjećaje naroda Božjega i kada je on radostan i kad plače, kada zahvaljuje i kada ponizno moli, kada se skuplja i u Kristu očituje otajstvo svojega jedinstva, naglasio je nadbiskup Puljić.
Paljuv, naselje u općini Novigrad, za svoju nebesku zaštitnicu ima svetu Katu. Pripada župi Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu.
– Za Domovinskog rata bio je stalno izložen srpskim napadima i okupiran do 1993. godine. Selo je dalo najviše žrtava u Domovinskom ratu u odnosu na broj stanovnika, osam hrvatskih vitezova iz Paljuva je za slobodu domovine dalo svoje živote, govore okupljeni ispred velebne crkve u izgradnji.
Danas je Paljuv zasebno selo, jedno od najuređenijih sela u zadarskom zaleđu i s Novigradom i Pridragom pripada Općini Novigrad.