Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poljske umjetnice svojim radovima oduševile Zadar

Autor: Ante Rogić

08.05.2013. 22:00
Poljske umjetnice svojim radovima oduševile Zadar


Posjetitelji galerije u Kapetanovoj kuli mogu vidjeti djela Iwone Bolińska-Walendzik, Wiolette Jaskólske i Renate Zimnicke Prabucka


U Galeriji Kapetanova kula HDLU-a Zadar u ponedjeljak je otvorena zajednička izložba triju poznatih poljskih umjetnica mlađe generacije – Iwone Bolińska-Walendzik, Wiolette Jaskólske i Renate Zimnicke Prabucka. Izložbe je otvorio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Skupštine HDLU Zadar. 
Iwona Bolińska-Walendzik (1970.), akademska slikarica, doktorirala na katedri likovnih umjetnosti na Akademiji lijepih umjetnosti u Varšavi, angažirana je na popularizaciji tehnike izrade batika u Poljskoj. Uz batik tehniku bavi se izradom vitraža, radi na grafičkim projektima, ilustrira knjige i realizira didaktičke projekte. Iwona je do sad ostvarila petnaestak samostalnih i više grupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U Zadru se predstavila izložbom nazvanom Lapidarij 33.
Wioletta Jaskólska (1955.), akademska slikarica koja je doktorirala na Akademiji SP u Varšavi, i djeluje kao profesor na katedri lijepih umjetnosti Sveučilišta UWM u Olsztynu. Wioletta je inicijator brojnih izložbi posebice onih koje promoviraju mlade umjetnike. Autor je na 36 samostalnih i više zajedničkih izložbi. U Zadru se predstavila izložbom Portreti gradova. 
Renata Zimnicka-Prabucka akademska je slikarica, doktorirala na UMK u Torunju, a predaje na Katedri lijepih umjetnosti Sveučilišta UWM u Olzstynu, aktivna je kao urednica grafičkog časopisa Portret. Ova je slikarica upriličila više od 30 samostalnih izložbi i više desetaka grupnih izložbi. Nagrađena je nagradom Grand Prix V Bienala “O Medal Prezydenta” u Olsztynu. U Zadru se predstavila izložbom pod nazivom Slikarske transkripcije.