Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tragom “Amarenine zadarske pustolovine”

Autor: Anamarija Bilan

08.05.2013. 22:00
Tragom “Amarenine zadarske pustolovine”

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Na ideju smo došli nakon što je ravnatelj vidio natječaj za nagradu Otisak srca gdje je trebalo predložiti projekt inovativnog modela volontiranja i koji smo zahvaljujući slikovnici i dobili, rekla je Tihana Magaš, profesorica povijesti u Gimnaziji Vladimira Nazora i urednica slikovnice


“Amarenina zadarska pustolovina” naziv je dječje slikovnice koju su osmislili i izradili maturanti Gimnazije Vladimira Nazora, a uz koju će djeca predškolske dobi i oni u prvim razredima osnovne škole moći na blizak im način upoznati s povijesnim znamenitostima svoga grada.
U slikovnici djevojčica Amarena i vila Zara vode djecu zadarskim Poluotokom, kroz povijesna razdoblja, počevši od antičkih spomenika, pa do suvremenih instalacija, kao što su Pozdrav Suncu i Morske orgulje. 
 – Na ideju smo došli nakon što je ravnatelj vidio natječaj za nagradu Otisak srca gdje je trebalo predložiti projekt inovativnog modela volontiranja i koju smo zahvaljujući slikovnici i dobili. Ja sam učenicima dala zadatak da promisle što bi promijenili u svom gradu i onda se razvila ideja da sastavimo slikovnicu za predškolske i učenike nižih razreda škola. Slikovnica je podijeljena u tri dijela – maštoviti dio koji prati pustolovinu djevojčice Amarene i vile Zare, povijesni – u kojem se djeci na prihvatljiv i pristupačan način govori o povijesti grada te kreativni dio koji je zamišljen tako da je uz svaku znamenitost kreativna radionica kroz koju mogu izraditi neke predmete, rekla je Tihana Magaš, učiteljica povijesti u Gimnaziji Vladimira Nazora i voditeljica projekta, odnosno urednica slikovnice.
Istaknula je da postoji velik interes za slikovnicom koju će dijeliti po školama i dječjim vrtićima, a u planu je i prevesti slikovnicu na strani jezik tako da može biti svojevrstan suvenir za djecu.
Na Narodnom trgu jučer je bila i promocija slikovnice, ali i predstavljanje svojevrsne društvene igre koje podsjeća na Čovječe ne ljuti se, a u kojem igrači hodajući poljima idu po Ninu i upoznaju se s njegovim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Tako je na Narodnom trgu bilo postavljeno veliko igralište i makete krstionice, ninske crkvice sv. Nikole, kao i model kondure, poznatog ninskog broda.