Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani kušali boršč, vareniki i hvorost

Autor: Ante Rogić

08.05.2013. 22:00
Zadrani kušali boršč, vareniki i hvorost

Foto: A. SITNICA



Radionica pripravljanja ruskih jela priređuje se već godinama u sklopu projekta “Ruski dani”, svake godine sa studentima druge godine, a stekla je kultni status među Zadranima


Na Sveučilište u Zadru ovaj tjedan se, među brojna događanja, uvukla i radionica kuhanja. Naime, u sklopu projekta “Ruski dani 2013.”, koji je započeo u ponedjeljak, jučer je na Odsjeku za ruski jezik i književnost profesorica Eugenija Ćuto u društvu sa studentima druge godine ruskog jezika i književnosti pripremala tradicionalna ruska jela.
Inače, radionica pripravljanja ruskih jela priređuje se već godinama u sklopu projekta “Ruski dani”, svake godine sa  studentima druge godine, a stekla je kultni status među Zadranima koji jedan dan mogu uživati u čarima ruske kuhinje.
– Smatram da studentima treba pokazati da mogu nešto napraviti svojom rukom, da u praksi vide što i kako se sprema. Mislim da je ovo jako dobar način da im se približe neke kulturološke razlike, kazala je prof. Ćuto.
Svake godine kuhaju se manje više ista jela.
Jučerašnji meni tako je bio sastavljen od tri jela. Na prvo mjesto uvukao se boršč, gusta juha od povrća i mesa. Boršč ne bi mogao postojati bez cikle, koja mu daje njegovu karakterističnu boju, a i nezamjenjivu aromu. Riječ je o ukusnom i hranjivom jelu, savršenom za hladne zimske dane.
Nakon boršča slijedio je vareniki s mekim sirom, koji jako podsjeća na naše zagorske štrukle, a za desert je bio tzv. hvorost, što bi bile hrvatske kroštule.
Profesorica Ćuto je studente, njih dvadesetak, podijelila u grupe i svatko je imao svoj zadatak. Svaka je grupa spremala drugo jelo, a jedni su bili zaduženi za čišćenje i pospremanje.
Tijekom kuhanja slušana je ruska glazba, a profesorica kaže kako uvijek nastoji da se na radionicama govori ruski, kako bi se studenti oslobodili i na taj način naučili neke nove pojmove.