Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prihvaćen stečajni plan za Nauta Lamjanu

08.05.2016. 22:00
Prihvaćen stečajni plan za Nauta Lamjanu


Prigovore zastupnice države Lidije Vitaljić i malih vjerovnika Marija Košte i Duška Lunga Polovine, koji tvrde da Khanov plan u neravnopravan položaj stavlja vjerovnike, a posebice male, Grgas je ocijenila neopravdanima
Stečajni plan za Nauta Lamjanu d.o.o. koji je predložio stečajni upravitelj Alein Khan, a podržalo 71,5 posto vjerovnika prihvaćen je. Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Tina Grgas stečajni je plan odlučila potvrditi nakon što je razmotrila prigovore i analizirala što sud može učiniti, a odluku je obrazložila konstatacijom da je usvajanje plana za kaljski škver bolje rješenje nego likvidacija.
Istaknula je kako stečaj u ovom predmetu ne može trajati još pet ili više godina, te procijenila kako bi u slučaju likvidacije vjerovnici dobili manje nego kroz stečajni plan Aleina Khana koji je na pretposljednjem ročištu iz njega uklonio potraživanja Marine Preko i najavio opstanak tvrtke te početak isplate potraživanja svim vjerovnicima od siječnja 2018. godine kroz pet jednogodišnjih uplata.
Prigovore zastupnice države, Lidije Vitaljić, i malih vjerovnika Marija Košte i Duška Lunga Polovine koji tvrde da Khanov plan u neravnopravan položaj stavlja vjerovnike, a posebice male, Grgas je ocijenila neopravdanima.
Grgas se pozvala na sudsku praksu koja za koju je istaknula kako joj nalaže da poštuje zatečenu situaciju, odnosno da se ne uzima u obzir ishod parnice između kaljskog remontrnog brodogradilišta i države u vrijednog oko 130 milijuna kuna za koji će presuda biti donesena 10. lipnja.
Ukoliko ne bude pritužbi na ovu presudu, ona će postati pravomoćna već za nekoliko dana. Ukoliko ipak bude, o žalbama će odlučivati Visoki trgovački sud pa će se konačna odluka o sudbini škvera znati za dva do tri mjeseca. 
Usvajanje stečajnog plana za Nauta Lamjanu znači da će u kratkom roku po stupanju na snagu umjesto stečajnog upravitelja upravljanje tvrtkom preuzeti uprava po odluci najvećeg vjerovnika IO Adrije AG na čelu sa Zdenkom Lekom.
U međuvremenu, poslovanje Naute Lamjane teče bez problema, a 26 zaposlenika uredno dobiva plaće.