Prodaja svinja nije toliko isplativa. Ako se uzme prosječna cijena 14 kuna po kilogramu, svinja košta oko 2.500 kuna. No ako uz uzgoj postoji i postrojenje za preradu mesa, cijena jedne svinje teške oko 150 kilograma, izražena u mesnim prerađevinama, iznosi i preko 5.000 kuna
Mediteransko svinjogojstvo naziv je pilot projekta koji je proveden na području Općine Poličnik. Tim povodom, jučer je u općinskoj vijećnici održana prezentacija projekta. Kako je u uvodnoj riječi rekao županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić, cilj projekta je bio utvrditi mogućnosti uzgoja svinja u specifičnim uvjetima mediteranske šume, napose šuma hrasta medunca.
– Riječ je o projektu koji zahtjeva relativno mala ulaganja, ali znatno doprinosi zapošljavanju. Riječ je o nekih 140.000 kuna po projektu, a sredstva se osiguravaju dijelom iz fonda Ruralnog razvoja. Istina, ovakav nači uzgoja je skuplji nego štalski, ali su u konačnici efekti znatno veći, napose zbog kvalitete prerađevina koje se dobivaju iz takve sirovine, rekao je u uvodu pročelnik Segarić.
Pokusni uzgoj
Prezentaciju je održao prof. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. On je dodao kako je u okviru projekta organiziran je pokusni uzgoj svinja u kojem su sudjelovala tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Baljak, OPG Jukić i OPG Žilić.
– Svako od tih gospodarstava ogradilo je oko 2 hektara privatne šume i u tom prostoru je organiziralo uzgoj svinja. U uzgoju je bilo ukupno 59 svinja, od čega 29 bijelih – landras, veliki jokšir i durok, i 30 crnih slavonskih. Ukupno, 20-ak svinja po gospodarstvu. Hranidba se sastojala od koncentrata voluminozne hrane i šumske paše. Većina tovljenika je u dobi od 14 mjeseci postigla tjelesnu masu između 130 i 200 kilograma, rekao je Kovačić.
Nakon završetka uzgoja izdvojeno je šest tovljenika za pokusnu proizvodnju tradicijskih mesnih prerađevina kao što su pršut, plećka, panceta i šokol. Klanje i klaonička obrada obavljeni su uslužno u PZ Poličanka, a sušenje mesa u pršutanama Puntica d.o.o., Vinjerac i Pršut Posedarje d.o.o.. Na kraju je provedeno potrošačko i ekspertno ocjenjivanje kvalitete dobivenih proizvoda.
Zakon otežava pašarenje
– Ostvareni proizvodni rezultati, zdravstveno stanje svinja, kvaliteta mesa te postignuti ekonomski rezultati pokazuju da postoje dobri preduvjeti za razvoj mediteranskog svinjogojstva na području Zadarske županije. Postoje i neka veća ograničenja koja će trebati otkloniti, a koće brži razvoj ove proizvodnje. Najvećim ograničenjem smatramo zakonski okvir koji otežava korištenje državnog šumskog zemljišta za pašarenje. Informiranost i znanje poljoprivrednih proizvođača te manjak inicijalnih sredstava za ograđivanje šumskog zemljišta, rekao je Damir Kovačić.
Naime, Hrvatske šume ne dozvoljavaju ograđivanje dijelova šuma, a na primjeru OPG Jukić u Gornjem Poličniku, vidljivo je kako svinje, djeluju i protupožarno, hraneći se travom i korovom. Hrvatske šume dopuštaju primjenu tzv. električnog pastira, ali po izjavama sudionika prezentacije, to na ovom području nije održivo. Norma je 10 svinja na 1 hektar šumskog zemljišta. Prodaja svinja nije toliko isplativa. Ako se uzme prosječna cijena 14 kuna po kilogramu, svinja košta oko 2.500 kuna. No ako uz uzgoj postoji i postrojenje za preradu mesa, cijena jedne svinje teške oko 150 kilograma, izražena u mesnim prerađevinama, iznosi i preko 5.000 kuna. Bruto dohodak u uzgoj 100 komada svinja iznosi 52.954 kuna za bijele, a 62.038 kuna za crne svinje. U konačnici, a po najskromnijim cijenama, to donosi godišnju zaradu od 230.724 kuna. Napose je važno da je ovdje riječ o vrhunskim suhomesnatim delicijama koje se dobiju iz ovakvog načina uzgoja. Ulaganja u objekt za preradu mesa iznosi oko 600.000 kuna, a ako se uzme kredit na 10 godina uz kamatnu stopu od 4 posto ukupni iznos ulaganja za objekt, povećao bi se za 140.000 kuna.
Priručnik
No na prezentaciji je rečeno kao je najvažniji rezultat provedenog pilot projekta priručnik u kojem se daju tehnološke upute za uzgoj svinja u mediteranskoj šumi, zakonski okvir za ovu proizvodnju te ekonomski model uzgoja svinja.
U drugom dijelu priručnika prikazuje se tehnologija proizvodnje pršuta, kvaliteta dobivenih proizvoda, zakonski okvir za ovu proizvodnju te ekonomski model proizvodnje tradicijskih mesnih prerađevina. No, sadržaj koji se obrađuje u drugom djelu priručnika nije bio predmetom projekta, već su ga istraživači na projektu dali kao osobni prilog kako bi se zaokružila razmatrana problematika.
– Ovaj priručnik je zamišljen kao tehnička pomoć poljoprivrednim gospodarstvima na području Zadarske županije zainteresiranim za uzgoj svinja u otvorenom sustavu držanja u šumskom staništu i proizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda. U izradi ovog priručnika sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Zoran Luković. izv. prof. dr. sc. Danijel Karolyi. dr. sc. Josip Barić. te prof. dr. sc. Damir Kovaćić. Razmatrani zakonski propisi ne predstavljaju njihovo službeno tumačenje jer takvo može dati samo tijelo koje je određeni propis donijelo ili sud, rekao je na kraju prezentacije prof. Damir Kovačić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Nije loše
Talijanski sud odlučio da Juventus mora platiti gotovo 10 milijuna eura Cristianu Ronaldo
Sport
Liga rekreativaca
Tudoroviću uzvrat, Goja nastavila u svojem ritmu
Hrvatska
ŠEF HDZ-A
Plenković: Vrlo brzo ćete doznati s kim ćemo imati novu većinu, s nekima smo se već čuli
Županija
plavi bastion
ANALIZA OPĆINA Najviše glasova HDZ-u u Škabrnji, SDP pobijedio jedino u Kukljici
Ostali sportovi
Josip Jurlina
Uspjeh je ogroman, ali ne trebamo stati na ovome
Zadar
GLUMI I HOLIVUDSKA ZVIJEZDA
VOŠTARNICA POSTAJE MOSUL U Zadru se snima TV serija: ‘Meni će kamera biti na garaži…’
Novosti
Hrvatska bira
PARLAMENTARNI IZBORI Obrađeno 80% glasova. HDZ uvjerljivo vodi, Rijeke pravde ostale na 42 mandata
Zadar
PRVI PODACI
U Zadru izlaznost 25 posto, nema većih nepravilnosti
Zadar
OBAVIJEST IZ HEP-A
HEP JAVLJA Brojne ulice u Zadru i okolici u četvrtak struje
Zadar & Županija
IZMEĐU 20 I 30 POSTO