Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svinje koje uzgajaju slobodno se kreću šumom

08.05.2016. 22:00
Svinje koje uzgajaju  slobodno se kreću  šumom


Prodaja svinja nije toliko isplativa. Ako se uzme prosječna cijena 14 kuna po kilogramu, svinja košta oko 2.500 kuna. No ako uz uzgoj postoji i postrojenje za preradu mesa, cijena jedne svinje teške oko 150 kilograma, izražena u mesnim prerađevinama, iznosi i preko 5.000 kuna
Mediteransko svinjogojstvo naziv je pilot projekta koji je  proveden na području Općine Poličnik. Tim povodom, jučer je u općinskoj vijećnici održana prezentacija projekta. Kako je u uvodnoj riječi rekao županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić, cilj projekta je  bio utvrditi mogućnosti uzgoja svinja u specifičnim uvjetima mediteranske šume, napose šuma hrasta medunca.
– Riječ je o projektu koji zahtjeva relativno mala ulaganja, ali znatno  doprinosi zapošljavanju. Riječ je o nekih 140.000 kuna po projektu, a  sredstva se osiguravaju dijelom iz fonda Ruralnog razvoja. Istina, ovakav  nači uzgoja je skuplji nego štalski, ali su u konačnici efekti znatno veći,  napose zbog kvalitete prerađevina koje se dobivaju iz takve sirovine, rekao je u uvodu pročelnik Segarić.
Pokusni uzgoj
Prezentaciju je održao prof. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u  Zagrebu. On je dodao kako je u okviru projekta organiziran je pokusni  uzgoj svinja u kojem su sudjelovala tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Baljak, OPG Jukić i OPG Žilić.
– Svako od tih gospodarstava ogradilo je oko 2 hektara privatne šume i  u tom prostoru je organiziralo uzgoj svinja. U uzgoju je bilo ukupno 59  svinja, od čega 29 bijelih – landras, veliki jokšir i durok, i 30 crnih slavonskih. Ukupno, 20-ak svinja po gospodarstvu. Hranidba se sastojala od  koncentrata voluminozne hrane i šumske paše. Većina tovljenika je u  dobi od 14 mjeseci postigla tjelesnu masu između 130 i 200 kilograma,  rekao je Kovačić.
Nakon završetka uzgoja izdvojeno je šest tovljenika za pokusnu proizvodnju tradicijskih mesnih prerađevina kao što su pršut, plećka, panceta  i šokol. Klanje i klaonička obrada obavljeni su uslužno u PZ Poličanka, a  sušenje mesa u pršutanama Puntica d.o.o., Vinjerac i Pršut Posedarje  d.o.o.. Na kraju je provedeno potrošačko i ekspertno ocjenjivanje kvalitete dobivenih proizvoda.
Zakon otežava pašarenje
– Ostvareni proizvodni rezultati, zdravstveno stanje svinja, kvaliteta  mesa te postignuti ekonomski rezultati pokazuju da postoje dobri preduvjeti za razvoj mediteranskog svinjogojstva na području Zadarske  županije. Postoje i neka veća ograničenja koja će trebati otkloniti, a koće  brži razvoj ove proizvodnje. Najvećim ograničenjem smatramo zakonski  okvir koji otežava korištenje državnog šumskog zemljišta za pašarenje.  Informiranost i znanje poljoprivrednih proizvođača te manjak inicijalnih sredstava za ograđivanje šumskog zemljišta, rekao je Damir Kovačić.
Naime, Hrvatske šume ne dozvoljavaju ograđivanje dijelova šuma, a  na primjeru OPG Jukić u Gornjem Poličniku, vidljivo je kako svinje, djeluju i protupožarno, hraneći se travom i korovom. Hrvatske šume dopuštaju primjenu tzv. električnog pastira, ali po izjavama sudionika prezentacije, to na ovom području nije održivo. Norma je 10 svinja na 1 hektar šumskog zemljišta. Prodaja svinja nije toliko isplativa. Ako se uzme  prosječna cijena 14 kuna po kilogramu, svinja košta oko 2.500 kuna. No  ako uz uzgoj postoji i postrojenje za preradu mesa, cijena jedne svinje  teške oko 150 kilograma, izražena u mesnim prerađevinama, iznosi i  preko 5.000 kuna. Bruto dohodak u uzgoj 100 komada svinja iznosi  52.954 kuna za bijele, a 62.038 kuna za crne svinje. U konačnici, a po najskromnijim cijenama, to donosi godišnju zaradu od 230.724 kuna. Napose je važno da je ovdje riječ o vrhunskim suhomesnatim delicijama  koje se dobiju iz ovakvog načina uzgoja. Ulaganja u objekt za preradu  mesa iznosi oko 600.000 kuna, a ako se uzme kredit na 10 godina uz kamatnu stopu od 4 posto ukupni iznos ulaganja za objekt, povećao bi se  za 140.000 kuna.
Priručnik
No na prezentaciji je rečeno kao je najvažniji rezultat provedenog pilot  projekta priručnik u kojem se daju tehnološke upute za uzgoj svinja u  mediteranskoj šumi, zakonski okvir za ovu proizvodnju te ekonomski  model uzgoja svinja.
U drugom dijelu priručnika prikazuje se tehnologija proizvodnje  pršuta, kvaliteta dobivenih proizvoda, zakonski okvir za ovu proizvodnju  te ekonomski model proizvodnje tradicijskih mesnih prerađevina. No,  sadržaj koji se obrađuje u drugom djelu priručnika nije bio predmetom  projekta, već su ga istraživači na projektu dali kao osobni prilog kako bi  se zaokružila razmatrana problematika.
– Ovaj priručnik je zamišljen kao tehnička pomoć poljoprivrednim gospodarstvima na području Zadarske županije zainteresiranim za uzgoj  svinja u otvorenom sustavu držanja u šumskom staništu i proizvodnju  tradicijskih suhomesnatih proizvoda. U izradi ovog priručnika sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Zoran Luković. izv. prof. dr. sc. Danijel Karolyi. dr.  sc. Josip Barić. te prof. dr. sc. Damir Kovaćić. Razmatrani zakonski propisi ne predstavljaju njihovo službeno tumačenje jer takvo može dati samo  tijelo koje je određeni propis donijelo ili sud, rekao je na kraju prezentacije prof. Damir Kovačić.