Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potpisana Deklaracija o održivom razvoju malih otoka

08.05.2017. 22:00
Potpisana Deklaracija o održivom razvoju malih otoka


Otoke trebamo čuvati, a vi koji ste se ovdje okupili jamstvo ste da ćemo u tome i uspjeti, rekao je prilikom potpisivanja Deklaracije o održivom razvoju malih otoka na otoku Zlarinu šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić.
Uz potpisanu deklaraciju, strukturiran je i Odbor za održivi razvoj otoka Zlarina s ciljem kreiranja zajedničke mreže razmjene koja potiče suradnju te udruživanje znanja i vještina.
Pitanja bez odgovora
Međunarodni susret koji su inicirali francuska udruga SMILO (SMall IsLand Organisation) s lokalnim i regionalnim hrvatskim partnerima na temu promicanja zaštite otoka, njihova razvoja i kvalitete života, koji se ovaj vikend održao u zlarinskom hotelu Koralj, otvorio je mnoga pitanja s kojima se danas susreću mali europski otoci. Nažalost, nije ponudio i konkretna rješenja, tek razgovore, razmjenu iskustava i teoriju o vjerovanju u bolje sutra koje, eto, samo što nije stiglo.
Među brojnim prezentacijama, panelima i primjerima dobre prakse francuskih i hrvatskih partnera, predstavnika Nacionalnog parka Port-Cros s francuskoga otoka Porquerolles, Conservatoire du littoral, javne ustanove koja štiti obalu i jezera, osnovane u Francuskoj 1975. godine, SMILO, LAG 5, LAG More 249, Pokreta otoka, Ekonomskog Instituta Zagreb, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Zlarina te lokalnih udruga, Jean Roche, vlasnik i direktor tvrtke Beten International, govorio je o nedavno započetoj suradnji s čelnicima Općine Preko i potpisanom protokolu suradnje na projektima iz europskog Programa LIFE.
Jedan od važnijih projekata na kojemu će surađivati s općinskim čelnicima je revitalizacija starih maslinika i uljare u Preku za koju je kazao da je „objekt od iznimne povijesne i turističke važnosti”. Govoreći o svojim iskustvima u Hrvatskoj, rekao je kako je u našu zemlju došao prije sedam godina i počeo suradnju s malim proizvođačima smilja u zadarskom i šibenskom zaleđu.
Nema brzih rješenja
– Tada sam počeo otkrivati i hrvatske otoke, a na Ugljanu, u Preku, kupio sam kuću i upoznao iznimno drage i simpatične ljude koji se bave maslinarstvom i poljoprivredom. U razgovoru s općinskim čelnicima doznao sam i za druge projekte kojima se nastoji revitalizirati bogato prirodno i kulturno naslijeđe na tome otoku, a posebno me dirnula priča i trenutačna situacija s poljoprivrednom zadrugom i starom uljarom u Preku koja ne radi. U francuskoj regiji Provansi, odakle ja dolazim, imamo na desetke takvih uljara i sve su danas u funkciji turizma. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze ih vidjeti, pretvorene su u muzeje i one su posebna turistička atrakcija. Moj je san da se i ova uljara u Preku pretvori u muzej i na otok dovodi ljude koji žele vidjeti tu dragocjenu industrijsku baštinu. Turisti vole autentične stvari, vole povijest, a ne samo običnu trgovinu koju mogu vidjeti bilo gdje, smatra gospodin Roche, čija je tvrtka Beten International već 25 godina prisutna u mnogim zemljama Istočne Europe, i to upravo na poslovima vezanima uz poljoprivredu, ekologiju, održivo planiranje i gospodarenje. Osim toga, Beten International ima veliko iskustvo u proizvodnji, preradi i izvozu poljoprivrednih proizvoda poput bilja, eteričnih ulja, žitarica, uljarica…
Iako ovakvi susreti ne nude brza, efikasna i konkretna rješenja za depopulaciju i općenito vrlo loše stanje na otocima, korisni su jer služe za razmjenu iskustava i vještina u svrhu unapređenja budućih zajedničkih akcija kojima je cilj održivi razvoj i ostanak, odnosno povratak mladih na otoke.