Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Arbanas: Zadrani su siti diktata odozgo

Autor: Siniša Klarica

08.06.2009. 22:00
Arbanas: Zadrani su siti diktata odozgo

Foto: Adam VIDAS



Nazočni invalidi posebno su bili ogorčeni činjenicom da HVIDR-a RH nikad nije podnijela račun za trošenje svojih sredstava, a radi se o ogromnim novcima koje ministarstva uplaćuju za branitelje


Izmjenama statuta zadarska HVIDR-a je na  izvarednoj  skupštini u utorak učinila još jedan  korak k izlasku iz sustava  HVIDR-e RH. Predsjednik  zadarske HVIDR-e Ivica Arbanas rekao je da se ovim  izmjenama izbjegavaju dosadašnji odnosi unutar sustava  HVIDR-e po kojima za kritiku upućenu određenom političaru zbog lošeg statusa  hrvatskih branitelja, središnjica odmah pokreće proces  utvrđivanja odgovornosti.
– Mi ovim izmjenama ostajemo pravna osoba što želimo biti po svim točkama, a ne  ogranak stranke. Prema  našim informacijama, više od  50 posto temeljnih organizacija nisu podržale promjene statuta državne,  Đikićeve, HVIDR-e, a i mi  od ekskalacije odnosa na relaciji gradska – županijska –  državna HVIDR-a, ne  uplaćujemo onih 30 plus 10  posto županijskoj i republičkoj HVIDR-i. Mi već 10  godina ne dobivamo nikakva  sredstva od republičke HVIDR-e, a formalni razlog  našeg prebacivanja u status  mirovanja jest neuredna dokumentacija. Međutim, komisija republičke HVIDR-e  je ustvrdila da je kod nas s  papirima i poslovanjem sve u  redu, rekao je Ivica Arbanas.
Sukob koji je nastao otkad  su čelnici zadarske HVIDR-e  objavili svoj status i pojedinosti oko njihovog vlastitog  invaliditeta, nedavno je kulminirao odlukom županijske  HVIDR-e o izbacivanju zadarske organizacije iz svog  članstva. Uz taj sukob, paraleno je išao i onaj u kojem  su novo rukovodstvo i članovi  zadarske HVIDR-e uskratili  povjerenje županijskom  predsjedniku Željku Periću  kojeg nisu odredili kao svog  delegata i kandidata, ali je  ovaj ipak postao predsjednik  županisjke HVIDR-e. Zadarski ratni invalidi Domovinskog rata, koji se zalažu za  objavu registra branitelja,  premostit će tu situaciju izdavanjem vlastitih članskih  iskaznica. Arbanas je rekao  da su Zadrani siti diktata  odozgo, te da nove odredbe  statuta HVIDR-e Zadar  omogućavaju da predsjedništvo, a ne kao što je dosad  činila skupština, donosi odluke o udruživanju s ostalim  organizacijama. Štoviše, u  slučaju prestanka rada zadarske HVIDR-e novim dijelovima statuta se osiguralo  da njena imovina ravnopravno bude raspodjeljena sportskim klubovima invalida Domovinskog rata koji su proistekli iz zadarske HVIDR-e, a  ne, kao što je dosad bilo,  županijskoj HVIDR-i. Stoga  je predsjednik Arbanas tražio  i dobio jednoglasnu podršku  za nastavak ovakvog načina  rada koji ide “uz dlaku” županijskoj i krovnoj organizaciji  HVIDR-e RH. Ostaje samo  da Državna uprava prihvati  ovakakav statut u čiju kvalitetu ne sumnjaju članovi  HVIDR-e Zadar, jer je pripreman nekoliko mjeseci.  Nazočni invalidi posebno su  bili ogorčeni činjenicom da  HVIDR-a RH nikad nije podnijela račun za trošenje svojih sredstava, a radi se o  ogromnim novcima koje ministarstva uplaćuju za branitelje. Štoviše, ta se sredstva  dobivaju po broju članova,  što će se umnogome smanjiti  izlaskom ne samo zadarske,  nego i mnogih drugih HVIDR-i u Hrvatskoj.
Nekako u sjeni statutarnih  pitanja prošao je izvještaj o  radu sportskih klubova koji  se mogu podičiti zavidnim  rezultatima. Tako će zadarska  HVIDR-a na jezeru u Suhovarama, 22. lipnja na svoj dan  održati prigodnu feštu za svoje članove. Na skupštini su, s  mandatom od četiri godine,  izabrani i članovi suda časti:  Marko Miljanić, Ashley Minak, Željko Brkić, Role Bratanović i Mate Plazina.