Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Veliki papa koji je svojom pojavom zapalio srca Zadrana

Autor: Marija Ćurko

08.06.2009. 22:00
Veliki papa koji je svojom pojavom  zapalio srca Zadrana

Foto: Filip BRALA



Siguran sam da mi, suvremenici njegova dolaska u Zadar, nećemo nikada zaboraviti poruku: “Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski,… Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska, neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!” – istaknuo je zadarski nadbiskup, mons. Ivan Prenđa
Misno slavlje u  povodu spomena šeste godišnjice sjećanja i zahvalnosti  za pastirski pohod pape Ivana  Pavla II. Zadru, u utorak navečer je u  katedrali Sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup mons.  Ivan Prenđa.
Nakon toga, u Svečanoj  dvorani Sveučilišta u Zadru  održana je svečanost “Večer  sjećanja na Svetog Oca Ivana  Pavla II.” U programu koji su  organizirali Zadarska nadbiskupija i zadarsko Sveučilište,  predstavljene su publikacije  “Govor pape Ivana Pavla II.  Zadranima na hodočašću u  Rimu (1997.)” i “Riječ pape  Ivana Pavla II. na molitvi  Šestog časa u Zadru (9. lipnja  2003.)”.
Papa ispod idra
 U sklopu obilježavanja  ovog spomen sjećanja na velikog papu Ivana Pavla II., u  Galeriji Sv. Dimitrija u Zadru  otvorena je izložba “Papa ispod idra” arhitekta Nikole  Bašića, autora pozornice s  koje je Papa predvodio Slavlje  Šestog časa u Zadru. Sudionici večeri tijekom bogatog  programa prisjetili su se svega  onoga što su papini pohodi  Hrvatskoj i Zadru ostavili u  njihovim srcima. Na skupu su  govorili: prof. dr. Ante  Uglešić, rektor zadarskog  Sveučilišta, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, prof.  dr. Stjepan Krasić i arhitekt  Nikola Bašić. U umjetničkom  dijelu programa sudjelovali su  Milena Dundov, klapa “Galija” te pjevački zbor “Condura croatica” pod ravnanjem  maestra Ive Nižića, za klavirom Tomislav Košta.
Nadbiskup Prenđa na sv.  misi govorio je o životu i  poslanju pape Ivana Pavla  II.
– Poslanje, ili kako volimo  reći, mandat Petrova nasljednika koji je kroz 27 godina  vršio Ivan Pavao II. u Katoličkoj crkvi sav je bio u  znaku Božjeg “da” Crkvi i  čovjeku. On je postao znamenit već na početku njegova  mandata kad je tisućama okupljenih vjernika izgovorio:  “Otvorite vrata Kristu.” Sam  je, pak, za geslo svog papinskog služenja izabrao riječi: “Totus tuus – Sav tvoj”.  Htio je svoj pontifikat staviti  pod majčinsku zaštitu Marije,  Majke Crkve. Prva enciklika  pape Ivana Pavla II. nosi naslov “Redemptor hominis – Otkupitelj čovjeka”. Darovao je  Crkvi 14 enciklika u kojima se  neprestano vraća čovjeku kao  središtu Božje ljubavi. Čovjek  u svojoj veličini kao dijete  Božje, i svojoj bijedi, potreban je Božjeg milosrđa i  praštanja. Krist je u središtu  Očeve skrbi za čovjeka, jer on  je taj po kome je Otac iskazao  svoje milosrđe.
Zapalio je svojom  pojavom naša srca
Papa Ivan Pavao II. napisao  je i snažne socijalne enciklike  u kojima je čovjek u središtu  socijalne nauke Crkve. Dodirnuo se i mjesta Slavena u  Crkvi u Europi proglašujući  sv. Ćirila i Metoda suzaštitnicima Europe. Posebno je  djelovao na ekumenskom polju. Misijsko poslanje Crkve  poticao je u enciklici “Poslanje Otkupitelja”. U svojim  enciklikama govori o temeljnim pitanjima moralnog  naučavanja Crkve, o vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života te o odnosu vjere  i razuma na čovjekovom putu  prema Bogu. “Otkupiteljeva  Majka” je enciklika u kojoj  osvjetljava učenje Crkve o  Mariji i uklapa pogled na  ženu u svjetlu Otkupiteljeve  Majke. Značajna enciklika o  odnosu Crkve i euharistije je  “Crkva o euharistiji”, kazao je  nadbiskup zadarski.
– Svjedoci smo kako je posjet Ivana Pavla II. Hrvatskoj  od 5. do 9. lipnja 2003. ostavio  neizbrisive tragove u Crkvi, u  Hrvatskoj. To zaista možemo  reći i za naš Zadar, koji je 9.  lipnja 2003. godine, na veličanstven način ugostio i ispratio papu Ivana Pavla II. na  njegovu povratku u Rim. Bilo  je to na povijesnom Forumu  između Donata i crkve Sv.  Marije, u sjeni naše katedrale.  Slavio se blagdan Majke Crkve, na drugi dan Duhova.
Zapalio je svojom pojavom  naša srca. Toga dana,  mnoštvu vjernika iz Zadarske  nadbiskupije i našim gostima  iz Hrvatske govorio je s katedre ljubavi i iz svjedočanstva svoga pastirskog izgaranja do križa, na koji je već  godinama bio položio svoje  tijelo. Gorio je sav od ljubavi  prema Kristu i Crkvi. To se  prelijevalo na čudesan način i  na nazočni puk, tijekom programa na zadarskom  Sveučilištu u čast pape Ivana  Pavla II., govorio je mons.  Prenđa.
Baštinici njegove  poruke
– I kao da je nama Zadranima ostavio oporuku svoga života kada nam je govoreći o Mariji, Majci Crkve,  rekao: “Okupivši oko sebe  apostole i učenike, koji su bili  izvrgnuti kušnji da odu svojim  putem, Djevica ih je sve predala ognju Duha koji će ih  uputiti u pustolovinu poslanja… Presveta Djevica nastavlja uvijek iznova pred  očima vjernika stavljati povijesne događaje koji su sastavni dio njihove vjere. Marija  kao svjedok početaka i jamac  vjernosti kršćanskih naraštaja, u svako doba ponavlja  riječi što ih je izgovorila na  gozbi u Kani: “Što god vam  rekne, učinite!” (Iv 2, 5).  U  tom duhu trudimo se razumjeti znakove vremena u svojoj  Nadbiskupiji zadarskoj te se  otvarati “ognju” Duha u novoj  evangelizaciji koja je potrebna i ovom dijelu naše Crkve u  Hrvatskoj. Držim da je to  najbolji znak zahvalnosti velikome Papi koji nam je iskazao toliko ljubavi na završnici svoga stotog putovanja  u svijet, počastivši upravo i  Zadarsku nadbiskupiju, istaknuo je u svom govoru mons.  Ivan Prenđa. Nadbiskup je  zaključio riječima zahvalnosti  za riječi pape Ivana Pavla II. i  njegove poruke.
– I ovom prigodom  izražavam svoj ponos što sam  u Crkvi koju je 27 godina  vodio Ivan Pavao II., kao  njegov suvremenik mogu  vršiti svoju svećeničku i biskupsku službu na korist Crkve  Božje u hrvatskom narodu.  Mi u Zadru se osjećamo na  poseban način, baštinicima  njegove poruke, iako je ona  bila poruka cijeloj Crkvi u  Hrvatskoj. Siguran sam da mi,  suvremenici njegova dolaska  u Zadar, nećemo nikada zaboraviti poruku: “Hvala tebi  ljubljeni puče hrvatski,… Hvala i tebi mladeži Hrvatske!  Mladeži hrvatska, neka te  Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!” Radostan sam što će tu poruku i  ovom zajedničkom gestom  Sveučilišta i Nadbiskupije  upoznati i naraštaji naše Crkve i naroda koji dolaze. 


19. obljetnica biskupskog ređenja mons. Ivana Prenđe


Euharistijsko slavlje u zadarskoj katedrali ujedno je bilo i u znaku proslave obljetnice biskupskog ređenja mons. Ivana Prenđe, koji je zaređen za biskupa u Zadru 9. lipnja 1990. godine. Za geslo svoje službe izabrao je riječi “Ljubiti Crkvu”.




Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio!


Znamenit je govor Svetog Oca Ivana Pavla II., koji je uputio Zadranima prije odlaska iz Hrvatske 9. lipnja 2003. godine na blagdan Marije, Majke Crkve: “Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se tvojih patnji uzrokovanih ratom, što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvome životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane.
Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!”