Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jedni čekaju legalnu isplatu, drugi se namirili sami

Autor: Suzana Bandić

08.06.2010. 22:00
Jedni čekaju legalnu isplatu, drugi se namirili sami

Foto: Zvonko KUCELIN



Na listi vjerovnika Contusa osim Ministarstva financija našlo se više privatnih osoba od kojih su se neki, kazao je stečajni upravitelj Ljubičić, sami namirili temeljem zadužnica. Među njima su Roko Brala, koji je zadržao autobus i Vlado Lisica, koji polaže pravo na stan u Zagrebu, no nije njegovo da istjeruje pravdu i “gubi glavu” – kaže Ljubičić
Da će stečaj autoprijevozničke tvrtke Contus biti jedan od najmučnijih i najdugotrajnijih postupaka ovakve vrste na zadarskom Trgovačkom sudu pokazalo se i na jučerašnjem ročištu gdje su se nudila na prodaju dva Contusova terena u Gaženici kako bi se namirili brojni vjerovnici.
Riječ je o terenima u blizini Merkura ukupne površine od 770 četvornih metara, no unatoč činjenici da su se nakon prvog bezuspješnog pokušaja prodaje 20. svibnja, sada nudili za 30 posto nižu cijenu od početne, zainteresiranih kupaca ni ovaj put nije bilo.
Jago Kozina, suvlasnik i osnivač tvrtke Contus nedavno je uz kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava završio u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Zadru gdje će, kako saznajemo, ostati još neko vrijeme s obzirom na obim poslova istrage. Kako će se na koncu naplatiti brojni vjerovnici ostaje za vidjeti, a osim Ministarstva financija i banaka, među onima koji od Contusa potražuju novac, našle su se i neke privatne osobe. Pritvoreni Jago, prema tvrdnjama njegove supruge Tereze, u pritvoru je preko “glasnika” dobio i jednu prijetnju, pa je stoga njegova supruga, koja je ujedno i suvlasnica Contusa, u strahu za svoju osobnu sigurnost te, kako je kazala, prije svega sigurnost svojih sinova, prije tri tjedna zadarskoj policiji i USKOK-u prijavila nekoliko osoba, a o svemu je obavijestila i Trgovački sud u Zadru, kao i Visoki trgovački sud u Zagrebu. Iz policije su nam potvrdili da su zaprimili njezine prijave, nakon čega su sastavili izvješće koje su potom proslijedili Državnom odvjetništvu.
Istraga još u tijeku
– Prema mojim saznanjima policija je izvješće proslijedila nama, ali prije dva dana, tako da ga još nismo zaprimili – rekao je Ivan Galović, županijski državni odvjetnik. Na listi osoba koje je Tereza Kozina prijavila našao se i stečajni upravitelj Milan Ljubičić koji, kako nam je rekao, o toj prijavi još ništa ne zna niti ga je itko zbog toga kontaktirao.
– Moj zadatak je upravljati imovinom Contusa dok je pod stečajem. Kada je riječ o privatnim osobama koje potražuju svoj novac iz stečajne mase, mogu samo reći da je u pitanju više osoba – rekao je Ljubičić dodavši kako svi oni novac potražuju temeljem zadužnica koje su potpisali s Jagom Kozinom i tvrtkom Contus. O potraživanju Miroslava Fuzula, koji je tijekom 2007. godine bio vlasnik Contusa, Ljubičić nije htio govoriti pojasnivši kako je riječ o polulegalnom načinu izvlačenja novca preko računa u banci Kovanica, a što po njegovom mišljenju, spada u poslove policije i Državnog odvjetništva. No, napomenuo je kako je tijekom pretrage Contusove dokumentacije naišao na neobičan ugovor koji su potpisali Fuzul i jedan od sinova Tereze i Jage Kozine.
– Iz ugovora se vidi da su Kozine za luksuzni mercedes vrijedan 700, 800 tisuća kuna na račun Hypo leasing Kroatien isplatili više od 25 rata što za tako skupocjen automobil nije mali iznos. No, ono što je neobično jest činjenica da je taj auto na daljnju otplatu prepušten Fuzulu bez da je igdje naznačeno da treba išta od ranije uplaćenog vratiti – rekao je Ljubičić. Upitan o tome Miroslav Fuzul u telefonskom nam je razgovoru kratko rekao kako nema nikakvih komentara. Među ostalima na posljednjem ročištu odbora vjerovnika pojavio se i Vlado Lisica, u Zadru poznat kao „privatni posuđivač novca” koji od Kozine potražuje milijun kuna te, kako je tada rekao, računa da će zauzvrat dobiti barem jedan od stanova u Zagrebu u vlasništvu Contusa. Ljubičić je kazao kako je prema njegovim saznanjima taj stan i uzeo Lisica, a upitan mogu li se vjerovnici samo tako sami namirivati te postoji li lista potraživanja imovine i prioriteti kratko je odgovorio:
– On je stan uzeo i gotovo, a može li, pa neću ja ići u Zagreb to utvrđivati i gubiti glavu.
Hoće li se toga uhvatiti Državno odvjetništvo, policija i sud u sklopu istrage oko poslovanja Jage Kozine, pokazat će vrijeme jer je istraga još uvijek u tijeku, a ukoliko se prihvate posla, osim Fuzula i Lisice svakako bi bilo zanimljivo vidjeti i kako je temeljem zadužnice svoje potraživanje namirio Roko Brala koji je, kako saznajemo od Ljubičića, poput Lisice koji je prisvojio stan, isto učinio s jednim autobusom marke travego.
“Podjela kolača” posvađala prijatelje
Stečaj Contusa, podsjetimo, pokrenula je tvrtka Olvin prošle godine nakon čega se krenulo s utvrđivanjem stvarne imovine te tvrtke koja nije opterećena hipotekama ili upisanim fiducijama, a potom je Odbor vjerovnika pod predsjedanjem Irene Anić, koja zastupa interes najvećeg vjerovnika – Ministarstva financija, odlučio prodati pokretnine i nekretnine. Nominalno je temeljni kapital Contusa iznosio 4,2 milijuna kuna, a osim osnivačkog uloga, sastojao se i od 19 parcela i dva stana – jedan je u Ulici Brne Karnarutića 6, a drugi u Ulici Miroslava Krleže 9, no kasnije je utvrđeno kako je onaj prvi prodan, no kasnije se imovina Contusa svela na dva osobna vozila, tri autobusa i dva terena u Gaženici koja jučer nisu dobila nove vlasnike. U tijeku je, kako saznajemo, pokretanje 31 parnice u kojima će se posebnim sudskim postupcima tražiti utvrđivanje tko je vlasnik kojeg dijela imovine, a na listi zainteresiranih našli su se i neki dojučerašnji prijatelji koje je posvađala “podjela kolača”.
 


Dio imovine prodan, dio na “bubnju”


Na završnom izvještajnom ročištu vjerovnika na Trgovačkom sudu prijavljena potraživanja prema Contusu dosegnula su 38,1 milijun kuna od kojih je stečajni upravitelj Milan Ljubičić priznao 24,1 milijun kuna. U međuvremenu dio imovine tvrtke Contus je prodan, dok je dio još na “bubnju”. Zatečenim korisnicima prodana je tvrtka Mercedes za 85 tisuća kuna, iako je bila procijenjena na 350 tisuća kuna, jedan autobus procijenjen na 170 tisuća kuna prodan je za 69 tisuća, drugi procijenjen na 350 tisuća za 100 tisuća kuna, a treći vrijedan oko 200 tisuća za 77 tisuća kuna.
Za skupocjeni audi A8 procijenjen na 200 tisuća kuna, iako se prodaje za svega 77 tisuća, ponovno će se raspisati natječaj jer se nije našao kupac.




 


Utvrđivanje imovine sudskim postupkom


– Sva ostala imovina Contusa je pod hipotekama ili su upisane fiducije, a u sudskom postupku utvrđivat će se što je s 9000 četvornih metara u Murvici, kao i na koji način će se utvrđivati imovina obitelji Kozina za vraćanje potraživanja koja se ne mogu namiriti iz stečajne mase – rekao je stečajni upravitelj Milan Ljubičić.
Najveći vjerovnici Contusa su Ministarstvo financija i stečajna masa TIZ-a koji imaju upisane hipoteke i fiducije, a brojni drugi vjerovnici će i nakon posebnih parnica vjerojatno dobiti samo mrvice.