Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mit i istina o medu

Autor: Valentina Mlađen

08.06.2010. 22:00
Mit i istina o medu

Foto: Filip BRALA



Dr. sc. Janja Filipi otkrila je konačne istine o nekim mitovima o medu, između ostalog da med gotovo nikad nije kvarljiv, da med koji dolazi na police prolazi strogu kontrolu. Također je upozorila na patvoreni med koji je gotovo nemoguće prepoznati osim kontrolom. Ovaj med specifičan je jer su pčele koje su ga proizvele hranjene otopinom šećera iz trgovine
Udruga “Eko-Zadar” organizirala je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru javnu tribinu pod nazivom “Med i ljekovito bilje”. Tribinu je vodila predsjednica udruge “Eko-Zadar” Atana Grbić, a kao gosti sudjelovali su Nives Jurišić, vlasnica tvrtke “Jerkin” za preradu i prodaju ljekovitog bilja, Rade Nekić, suvlasnik obrta PTO “Nekić”, proizvođač ljekovitog bilja i inovator, te dr.sc. Janja Filipi, profesorica na Veleučilištu “Marko Marulić” u Kninu, na Odjelu poljoprivrede krša.
Liječenje biljem
Osim o ljekovitim svojstvima meda i ljekovitog bilja riječi je bilo i o aktualnom pitanju zaštite autohtone hrvatske pčele sivke.
Odmah na početku predavanja istaknuto je da se povećao broj ljudi koji koriste ljekovito bilje ne samo u liječenju bolesti nego i preventivno. Ljekovito bilje prije svega djeluje na imunološki sustav pa tako pomaže u borbi protiv mnogih bolesti, a pokazalo se i uspješnim u borbi protiv alergija koje u zadnje vrijeme stvaraju sve više problema.
– Da bi se razumjelo kako djeluje ljekovito bilje na alergije treba prije svega razumjeti alergiju. Alergija se pojavi kada jako oslabi imunološki sustav i pojave se alergeni koji škode. Stoga uvijek treba kombinirati nešto za jačanje sustava plus nešto za djelovanje na štetne alergene. Biljka artičoka pokazala je jako dobro djelovanje na tom polju. Ona čisti toksine, ali ujedno i smanjuje osjetljivost na alergene. Uz nju treba uzimati i pripravak od stolisnika koji povoljno djeluje na jačanje imunološkog sustava, pojasnila je Nives Jurišić u čijoj tvrtki se proizvodima već dugo vremena uspješno bore protiv alergija, ali i drugih tegoba. Ono što će zasigurno obradovati svakoga roditelja jest da ove proizvode uspješno mogu koristiti i djeca bez ikakve opasnosti.
Najbolji primjer i dokaz za djelovanje ljekovitog bilja jest primjer Rade Nekića. U dobi od 32 godine dijagnosticirali su mu u Hrvatskoj Parkinsonovu bolest, a u Njemačkoj trovanje živom i olovom. Kući su ga poslali s crnim dijagnozama. Dvadeset godina iza toga Nekić je još s nama i ponos je naše županije, osvaja medalje za svoje proizvode i izume. Uspjeh duguje liječenju ljekovitim biljem, naravno, uz medicinsku pomoć. Jedan od njegovih prizvoda jesu i kugle spavalice za koje je Atana Grbić na tribini pokušala saznati recept. Recept nismo saznali, ali jesmo djelovanje.
– Za kugle spavalice došao sam na ideju nakon što sam vidio kugle od lavande i pomislio sam da ne moramo pakovati samo nešto da nam čuva odjeću od moljaca nego bismo mogli pomoći i ljudima. U njima je ljekovito bilje čiji sastav djeluje na centre u mozgu za opuštanje i spavanje. Djeluju jako umirujuće kod stresa i nervoze iako, nažalost, ne pomažu kod organskih bolesti, otkrio je Nekić.
Matična mliječ
Nives Jurišić preporučila je za umirujuće i antistresno djelovanje i matičnjak. Treća gošća na tribini bila je dr.sc. Janja Filipi koja je govorila i odgovarala na pitanja o medu. Tako je otkrila konačne istine o nekim mitovima o medu, između ostalog da med gotovo nikad nije kvarljiv, da med koji dolazi na police prolazi strogu kontrolu i teško da će se na policama s etiketom naći patvoreni med, ali i da se osim meda ne može pokvariti ni propolis. Također je upozorila na patvoreni med koji je gotovo nemoguće prepoznati osim kontrolom. Ovaj med specifičan je jer su pčele koje su ga proizvele hranjene otopinom šećera iz trgovine. Okupljene je upravo najviše zanimao med i njegovi preparati, a osobito pojava matične mliječi koja je postala jako popularna u zadnje vrijeme. Radi se, naime, o proizvodu koji se također skuplja iz košnice, ima jako kratak rok trajanja i jedna košnica daje malo matične mliječi. Služi prvenstveno za jačanje imunološkog sustava, ali po stručnoj literaturi postoji još mnogo kontradiktornosti što se tiče njezinog djelovanja kao i doziranja.
Pčela sivka
Drugi dio predavanja odnosio se na pčelu sivku i njezinu zaštitu. Naime, u pregovorima s Europskom unijom ova pčela jako je loše zaštićena te postoji opasnost od njezina nestanka nakon što dođe do uvoza drugih vrsta pčela iz Europe.
– Radi se o jednom jako delikatnom pitanju. Pčela o kojoj govorimo ima izuzetno dobre gospodarske odlike, proizvodi velike količine meda i dobro utječe na razvoj i produkciju biološkog materijala. Nažalost, kad uđemo u Uniju nećemo je moći zaštiti na području Republike Hrvatske. Isto se dogodilo s pčelom i u Grčkoj i Sloveniji. Ipak možemo pokušati u dogovorima osigurati ono što je osigurala Slovenija, a to je da osiguramo jedno područje u krugu kojega će se moći prevoziti, ali neće se smjeti puštati druge vrste pčela na slobodu i ispašu, pojasnila je Filipi. Istaknula je također da bi trebalo utjecati na naše pčelare da ne uvoze druge vrste pčela, a kako naša pčela ima tri tipa koji su se prilagodili različitim podnebljima mogli bi koristiti njih samo im treba više vremena za prilagodbu.
Za sam kraj Filipi je prikazala prezentaciju pod nazivom “Pčele i okoliš” kako bi malo pojasnila situaciju o kojoj se priča već duže vrijeme, a to je nestanak pčela. U svojoj prezentaciji prikazala je razvoj i cijenjenost pčela kroz povijest koje su od velikih proizvođača zaslađivača postale suvišne pojavom masovne proizvodnje šećera. Pojavom poljoprivrede i razvojem poljoprivrede došlo je do druge velike krize u pčelarstvu jer je velik broj površina postao poljoprivredni i došlo je do masovne upotrebe sredstava za zaštitu bilja koje su često štetile pčelama. Ipak u novije vrijeme nije sve tako crno, korisnost pčela se uvidjela i danas se masovno proizvode biljke bogate uljima i proteinima koje zahtijevaju oprašivače, a to znači budućnost za pčele i da one neće nestati. Ipak prijeti im još mnogo opasnosti koje treba rješavati kao što su sredstva za zaštitu bilja i neke bolesti od kojih je najpoznatija Varroa destructor koja se pojavila 70-ih godina 20. stoljeća.
Po završetku predavanja Nekić je najstarijoj osobi u publici darovao Javorov sirup, a kako su bile dvije osobe istog godišta, mlađi po mjesecu rođenja dobio je na dar sirup tvrtke “Jerkin”.


Vosak


Pčele su stare koliko i civilizacija, prvi podaci o pčelama datiraju 6000 g. pr. Kr.
Riječ za med nastala je prije nego riječ za pčelu, vosak je odigrao važnu ulogu u povijesti: od njega su pravili voštane svijeće koje su dugo i bistro gorjele i koristili su ih rudari za mjerenje vremena, Egipćani su vosak koristili u izgradnji brodova, a od njega se pravilo i voštano platno (drvene ploče premazane pčelinjim voskom), u srednjem vijeku vosak je bio oblik valute.




Idu “Dani sunca”


U sklopu sajma “Dani sunca” udruga “Eko – Zadar” organizirat će ove godine i specijalizirani sajam pod nazivom “Med i ljekovito bilje”. Sajam će se održati za otprilike mjesec dana, a javnost će biti obaviještena na vrijeme.