Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U sudaru s autobusom punim djece, poginuo vožač fiata

Autor: Suzana Bandić

08.06.2010. 22:00
U sudaru s autobusom punim djece, poginuo vožač fiata

Foto: Filip BRALA



Srećom, u nesreći niti jedno od 48 djece iz Dječjeg vrtića Ciciban nije ogrebano. Vozač osobnog vozila smrtno je stradao, a jedna je odgojiteljica lakše ozlijeđena
Vozač automobila fiat panda zadarskih registarskih oznaka, koji se jučer poslijepodne frontalno sudario s autobusom u kojemu je bilo 48 djece iz vrtića, podlegao je ozljedama na putu do zadarske bolnice.
Stravična nesreće dogodila se na predjelu Tustice nedaleko od Sukošana oko 14.20 sati, kada je vozač fiata krećući se iz pravca Sukošana prema Svetom Petru pretjecao kolonu vozila te se frontalno sudario s autobusom Liburnije kojim se s izleta iz Biograda vraćalo 48 djece i pet odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Ciciban. Srećom nitko od mališana u sudaru nije ozlijeđen, no lakše je tjelesne ozljede zadobila jedna odgojiteljica, koja je u trenutku nesreće stajala na nogama pa je od siline udarca izletjela kroz vjetrobransko staklo.
– S obzirom da je riječ o frontalnom sudaru, moram reći da smo imali veliku sreću. Jedna je odgojiteljica lakše ozlijeđena, ali nijedno dijete nije niti ogrebano. U trenutku nesreće svi su sjedili na svojim mjestima, a odgojiteljica je ozlijeđena jer je u tom trenutku fotografirala dječicu pa je stajala na sredini autobusa. Međutim, i ona se dobro snašla. Kolegice su mi ispričale da je zaklonila rukama lice dok je izlijetala kroz vjetrobransko staklo, tako da osim ogrebotina ni ona srećom nema nekih većih ozljeda – rekla nam je Ana Dunatov, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce pod koji spada dječji vrtić Ciciban.
Inače, mališani su jučer ujutro oko 9 sati iz Zadra krenuli na poludnevni izlet u Biograd na moru. Riječ je o predškolskoj skupini djece koja su se na izlet uputila pred kraj pedagoške godine, a s obzirom da većina njih na jesen kreće u školu, bio je to ujedno i oproštaj od vrtića i kolega. Nakon vožnje podmornicom, ručka i razgledavanja znamenitosti mališani su, kako nam je ispričala ravnateljica Dunatov, posjetili i jednu biogradsku crkvu, a potom su se uputili natrag u Zadar.
– U crkvi su zapalili svijeće pred sam put pa ih je valjda dragi Bog sačuvao da na kraju prođu bez ogrebotine – rekla ja Dunatov dodavši kako su djeca u Zadar stigla turističkim autobusom koji je slučajno naišao. Tete koje su s njima bile u autobusu poštedjele su ih stravičnog prizora pa su ih pažljivo, jednog po jednog izveli iz autobusa na suprotnu stranu.
– Naravno da su se uplašili, ali tu su ih u vrtiću dočekali njihovi roditelji i stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa i defektologa. Razgovarali smo s njima i dali njihovim roditeljima naputak kako će se dalje ponašati – istaknula je Dunatov dodavši kako je u autobusu s djecom bila i viša medicinska sestra koja im je na licu mjesta prva bila pri ruci. Ona srećom, ističe Dunatov, nije imala posla.
Odgojiteljica koja je u nesreći izletjela kroz vjetrobransko staklo zadržana je u zadarskoj bolnici zbog dodatnih pretraga, no njezine su ozljede okarakterizirane kao lakše.
Očevid na mjestu nesreće obavio je dežurni istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević, koji je naložio obdukciju na tijelu poginulog vozača. Policija jučer poslijepodne nije željela potvrditi njegov identitet, a kako neslužbeno doznajemo riječ je o 62-godišnjem Nevenku Raspoviću iz Svetog Petra.
Vozač autobusa nije bio pod utjecajem alkohola.