Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čehok oštetio Varaždin za najmanje 29 milijuna

08.06.2011. 22:00
Čehok oštetio Varaždin za najmanje 29 milijuna


Varaždinski gradonačelnik danas će biti ispitan u sjedištu USKOK-a pod sumnjom da je poduzetniku Davoru Patafti namjestio posao zbrinjavanja otpada na lokaciji Brezje i pogodovao pri zamjeni zemljišta


Sabor je jučer na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH) skinuo zastupnički imunitet nezavisnom zastupniku i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i time omogućio njegovo pritvaranje. DORH Čehoka tereti da je od svibnja 2008. kao gradonačelnik Varaždina oštetio grad za najmanje 29 milijuna kuna “u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi trgovačkim društvima u vlasništvu Davora Patafte kojima je pogodovao u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom”.
Čehok će biti prepraćen u sjedište USKOK-a u Zagreb najkasnije do danas poslijepodne. Čehokovi suosumnjičenici Davor Patafta, Narcisa Huljev i Hrvoje Vojvoda očekuju se u sjedištu USKOK-a tijekom jutra. Njih je policija uhitila jučer te im pretražila urede i domove, kao i Čehoku.
Mimo javne nabave
– Čehok je Patafti namjestio posao zbrinjavanja otpada na lokaciji Brezje i zamjenu gradskog zemljišta sa znatno manje vrijednim zemljištem u vlasništvu Pataftine tvrtke. Čehok je osigurao da u program poticane stanogradnje u Varaždinu budu unesena zemljišta na lokacijama Banfica I i II po cijenama znatno većim od tržišnih. Time je Čehok društvima u vlasništvu Patafte, a na štetu Grada Varaždina osigurao korist od najmanje 29 milijuna kuna, piše u zahtjevu koji je DORH uputio Saboru tražeći skidanje imuniteta.
Kao razlog za traženje pritvora za Čehoka DORH je naveo da bi ostajanjem na slobodi mogao utjecati na svjedoke i vještake, ali i da postoji opasnost ponavljanja kaznenog djela.
Osnova za pokretanje istrage protiv Čehoka jest sumnja da je Pataftinoj tvrtki VIS d.o.o. “namjestio posao zbrinjavanja komunalnog otpada baliranog i privremeno smještenog na lokaciji Brezje”. DORH smatra da je Čehok prekršio Zakon o javnoj nabavi jer za taj posao nije raspisao javni natječaj već ga je izravnom pogodbom dao Pataftinoj tvrtki. Na teret mu stavlja i to što je znao da VIS d.o.o. “ne zadovoljava kriterije kao ponuditelj na javnoj nabavi, kao i da nema nikakve potrebne kapacitete.
Isključenje javnosti
– Nakon što je Čehok s Pataftom i Tomislavom Kezeljem, direktorom tvrtke Varkom, dogovorio davanje posla VIS-u, sazvao je sjednicu Gradskog poglavarstva i uvrstio na dnevni red točku o zbrinjavanju otpada tijekom koje je samo za tu točku isključio javnost sa sjednice. Prešutjevši da je već dogovorio sklapanje ugovora, članovima poglavarstva obrazlagao je nužnost njegova sklapanja i potrebu žurnosti zbog sprečavanja nastanka štete po okoliš. Stvarni razlog za žurbu bilo je, međutim, stupanje na snagu od 1. siječnja 2009. izmjena Zakona o javnoj nabavi po kojima je isključena žurnost kao razlog izuzeća od postupka javne nabave. DORH smatra i da su “Čehok i Kezelj znali da je prihvaćena cijena od 137 eura bez PDV-a po toni otpada bila znatno viša od prosječnih cijena zbrinjavanja otpada, te da postoje i povoljnije ponude”. Čehoka se tereti da je Pataftinim tvrtkama pogodovao i time što im je omogućio zamjenu svog jeftinog zemljišta za puno vrijednije gradsko. Grad Varaždin se istim ugovorom obvezao da će opremiti zemljište u Brezju. Osim za posao sa zbrinjavanjem otpada DORH tereti Čehoka da je od Patafte kupio zemljišta za program stanogradnje po cijeni puno većoj od tržišne.
Nerealne cijene
– Narcisa Huljev kao član uprave društva T7 Grupa d.o.o. zatražila je od građevinskog vještaka Antuna Možina izradu elaborata o procijenjenoj vrijednosti zemljišta tražeći da stvarnu cijenu poveća tri ili četiri puta. Možina je napravio elaborate u kojima je naveo da je tržišna cijena zemljišta na lokaciji Banfica I 201,40 eura po metru kvadratnom, a na lokaciji Banfica II 200,72 eura, iako je znao da se radi o precijenjenom iznosu i da je stvarna vrijednost između 70 i 100 eura po kvadratnom metru, piše u zahtjevu DORH-a. Na kraju je ugovor s Gradom Varaždinom sklopljen po cijeni od “200 eura po kvadratu, ukupna je vrijednost bila 4,177.400 eura što je čak 2.088.700, odnosno 14.990.599,90 kuna više od realne tržišne cijene”.
– Protivno Zakonu o obveznim odnosima na štetu Varaždina ugovoreno je plaćanje ugovorne kazne za slučaj zakašnjenja plaćanja iako su znali da Grad Varaždin nema osigurana sredstva za plaćanje predmetnog iznosa u dogovorenim rokovima, piše DORH. Za nepravilnosti oko kupnje zemljišta DORH tereti i Hrvoja Vojvodu, nekadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Varaždina, a sada poduzetnika.


 SABORSKI ZASTUPNIK VEĆ 11 GODINA




Ivan Čehok rođen je 13. rujna 1965. godine u Korenjaku kraj Varaždina. Od 2000. godine do danas saborski je zastupnik. Politkom se aktivno bavi od 1997. godine, a od 2003. do 2005. bio je i predsjednik HSLS-a. Stranku je napustio u ljeto prošle godine nezadovoljan odlukom novog vodstva HSLS-a da izađe iz Vlade, te od tada zajedno s Đurđom Adlešić i Zlatkom Horvatom, inače dogradonačelnikom Varaždina, čini nezavisni klub zastupnika koji podržava Vladu Jadranke Kosor. Završio je studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predaje filozofiju odgoja i etiku na Filozofskom fakultetu-Pedagogijske znanosti, te gostuje kao profesor na Visokoj učiteljskoj školi u Zagrebu, Visokoj policijskoj školi i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, Fakultetu organizacije i informatike.


 JEDNA RUKA MANJE


Vladajuća je koalicija barem na neko vrijeme ostala bez još jednog zastupnika i sada može računati na podršku njih 81. Za natpolovičnu većinu treba joj 77 ruku u Saboru. U pritvoru se osim Čehoka nalazi i nekadašnji premijer Ivo Sanader.