Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Objavljivanje dokumenata – uvod u kontakt s izvanzemaljcima?

08.06.2011. 22:00
Objavljivanje dokumenata – uvod  u kontakt s izvanzemaljcima?


Objavljeni dokumenti djeluju uistinu nevjerojatno. U četrdeset i dva odvojena “file”-a može se doista pronaći potvrda za mnoge hipoteze koje su dosad bile smatrane pretjeranima ili čak i maštarijama. Iz priloženih dokumenata je sasvim razvidno da su američke službe pratile, ne samo svako pojavu NLO-a iznad svog područja, nego i u drugim zemljama, za što su bile zadužene službe po američkim veleposlanstvima. Priložen je i niz izvješća zrakoplovstva i ratne mornarice u kojima su svjedočanstva vojnih dužnosnika o susretima s NLO-ima, te ono što su obavještajne službe saznale o iskustvima vojski drugih zemalja, primjerice Irana


Prema najnovijim vijestima  koje prenose sve svjetske agencije, tajne službe Francuske i  Velike Britanije, a potom i supertajna američka služba  NSA, skinule su oznaku tajnosti sa svojih arhiva u kojima  su godinama bili čuvani dokumenti o neidentificiranim  letećim objektima i porukama  dobivenima iz svemira. NSA je  na svojoj web stranici  www.nsa.gov/public_info/declass/ufo.index.shtml prikazala  ono što se dosad držalo za  “x-files” i učinila ih dostupnima  javnosti.
Kerim na NLO sastanku
Ova vijest koja i nije izazvala  preveliku pozornost javnosti,  stigla je, za one koji prate problematiku, relativno očekivano.  Naime, već nekoliko godina,  točnije od 2008., u javni prostor  cure informacije koje su ranije  bile strogo čuvana tajna. Kao  prvi signal može se uzeti vijest iz  veljače te godine kada je objavljeno da je u Ujedinjenim  narodima održan tajni sastanak  o NLO-ima i mogućnostima  kontakta s izvanzemaljskom civilizacijom u vrlo bliskoj budućnosti. Tada je informaciju o  sastanku francuskim medijima  prenio Gilles Lorant, kazavši da  je na istom i osobno sudjelovao.  Sastanku je navodno predsjedavao makedonski diplomat  Srđan Kerim, uz sudjelovanje  predstavnika četrdesetak zemalja. Spominjala su se imena  Johna Sawersa, veleposlanika  Velike Britanije pri UN-u, te  Celestina Migliorea, predstavnika Vatikana. Info služba  UN-a demantirala je da je spomenuti sastanak održan, iako se  prema zapisnicima o sigurnosnoj provjeri vidi da su trojica  navedenih diplomata tog dana u  relativno isto vrijeme boravili u  zgradi na East Riveru. No, najveći udarac pristašama teorije o  sastanku zadao je sam Lorant  koji je u Francuskoj priznao da  je davao lažne podatke o sebi  i  svojoj karijeri. Iako je Lorant  ustrajao da je priča o sastanku  vjerodostojna, nakon prvog  priznanja je njegov kredibilitet  značajno opao, a morao je i  istupiti iz članstva nekih znanstvenih organizacija.
Svemirci najavljuju  dolazak
Detalji o navodnom sastanku  počeli su se širiti u američkim  medijima, zahvaljujući novinaru  Robertu Morningstaru. Prema  njegovim tvrdnjama, svijet, ni u  pitanju kontakta s izvanzemaljcima, nije baš jedinstven. Navodi se da su Velika Britanija,  Francuska i Italija apsolutno za  razotkrivanje svih tajni vezanih  uz “leteće tanjure”, no traže da  to zajedno s njima učine i SAD.  Protiv razotkrivanja bi navodno  bile Njemačka, Španjolska, Turska i Saudijska Arabija. Rusi su,  navodno, suzdržani i sumnjaju  da se iza priča o NLO-ima, krije  neko američko tajno oružje.
Morningstar u svojim navodima ide i korak dalje, pa iznosi  i tvrdnje koje zvuče kao scenarij  nekog novog Dosjea X. naime,  on piše kako postoje kontakti  između Vlade SAD-a i svemiraca te da potonji traže da Amerika objavi njihovo postojanje  svijetu ili će to oni učiniti sami, a  tada bi se “prvi kontakt” mogao  odigrati, ne iznad neba Kalifornije, nego Venezuele i Sjeverne Koreje. Morningstar je pisao i kako mu je neimenovani  meksički diplomat obećao pokazati autentični zapisnik fantomskog sastanka, no to se očito  ili nikad nije dogodilo ili ga Morningstar nije htio ili smio objaviti. Sredinom 2008. je tako taj  sastanak pao u zaborav.
No, i dalje su povremeno u  javnost puštane određene poluinformacije koje su neizravno  ukazivale upravo na ono što je  bila bit poruke Loranta i Morningstara i stvarna tema kontroverznog sastanka: stanovništvo Zemlje treba se postupnim i promišljenim metodama  pripremiti da prihvati kontakt s  izvanzemaljskim civilizacijama  jer je on ne samo moguć, nego i  veoma vjerojatan i to ne u nekoj  predalekoj budućnosti. Potvrda  tome, kao i vidljiva povezanost  današnjih puštanja informacija s  onima od prije tri godine, može  se naći u lani objavljenom znanstvenom članku koji su u “Filozofskim izvješćima” britanskog Kraljevskog društva objavili Martin Dominique sa  Sveučilišta St. Andrew i Simon  Conway Morris sa Sveučilišta u  Cambridgeu. Oni se u članku  otvoreno zalažu za osnivanje posebnog političkog tijela UN-a  koje bi se bavilo osmišljavanjem  i koordiniranjem akcija u  slučaju posjeta iz svemira.
Mišljenja ovog uglednog, ali i  vrlo stručnog časopisa kojeg ne  čita velik broj ljudi, odmah su  našla puta do najtiražnijih svjetskih novina kao i internetskih  portala, a u nedavnoj prošlosti  objavljivani su i drugi zanimljivi  podaci. Među njima su svakako i  oni o najpoznatijem NLO  slučaju ikada, onome kod malog  mjesta Roswell u saveznoj  državi Novi Meksiko.
Konačna potvrda  Roswella
“Američki FBI je objavio memorandume koji dokazuju kako  su izvanzemaljci zaista sletjeli na  područje Novog Meksika 1947.  godine”, piše Daily Mail. Istražitelji koji su radili na slučaju  navodno su jedno vrijeme istraživali Roswell, pa su od svega  odustali. Pustili su dokumente  koji dokazuju da je vlada SAD-a  sve sakrila. Dokumenti o Roswellu sada su dostupni na internetskim stranicama FBI-a.
Među spisima se spominje i  specijalni agent Guy Hottel, koji  je 1950. godine istraživao Roswell te je potpisao memorandum. Hottel naglašava kako je  jedan od istražitelja Zračnih  snaga SAD-a počeo raditi na  slučaju tzv. letećeg tanjurića kojeg su pronašli u Novom Meksiku. FBI je inače cenzurirao  identitete agenata.
“U tanjurićima su pronašli tri  tijela koja su ljudskog oblika, ali  su samo jedan metar visoki. Na  sebi su nosili odijela metalik boje, koja su slična pilotskim odijelima koje nose ljudi”, rekao je  Hottel.
Dodaje kako agent koji je istraživao slučaj nije želio završiti  istragu. Dokumenti koji su se  pojavili na internetu dokazuju  kako je vlada SAD-a “zataškala  cijeli slučaj, te su sve informacije  držali tajnima. Nije jasno zašto  je FBI sada objavio taj memorandum”, prenio je internet portal Posušje.net.
Slučaj Roswell bio je kroz  proteklih pola stoljeća često u  žarištu interesa ufoloških časopisa, ali i šire javnosti, pogotovo  što je bio podloga za mnoge  filmske i televizijske projekte.  Što se zapravo dogodilo, pokušali su rekonstruirati u nedavnom izdanju Daily Maila:
“Mac Brazel se u lipnju 1947.  godine vozio na J.B. Foster  ranču kako bi pregledao svoje  stado ovaca nakon jake oluje.  Na jednom pašnjaku je uočio  veliku količinu raštrkanih komadića. Uzeo je jedan komadić  te ga je pokazao prijateljima i  zbog toga je pozvao saveznog  šerifa Georgea Wilcoxa. Materijal kojeg je pronašao je bio  nalik metalu, ali nije reagirao na  vatru te bi se vratio u prvotno  stanje svaki put nakon što bi ga  zagrebao. Zaključili su da je materijal sigurno izvanzemaljskog  podrijetla. Šerif je zbog materijala kontaktirao vojsku, a Brazelu su nudili veliku nagradu za  hrabrost ukoliko se ispostavi da  je materijal zaista izvanzemaljskog podrijetla. Muškarac je  preko noći postao medijska zvijezda, a nakon nekog vremena je  trebao “priznati” da je pogriješio, te kako se radi o meteorološkom balonu, a ne o materijalu s drugog planeta. Brazel  nikada nije dobio obećanu nagradu, iako je i kasnije govorio  da se sigurno radilo o izvanzemaljskom materijalu.
Nakon 30 godina su ponovno  pokrenuli slučaj Roswell, te su  znanstvenici pričali kako je materijal dio svemirske letjelice u  kojoj su bili izvanzemaljci.  Slučaj su prebacili u “strogo povjerljive” podatke. Medicinska  sestra s područja Roswella također je svjedočila padu navodnog letećeg tanjura, te je rekla  kako je vidjela bića ljudskog  oblika. Nakon tih izjava su ju  prebacili na rad u Velikoj Britaniji”, piše ugledni britanski  list.
Nakon svih ovih i mnogih drugih vijesti, kojima su se prije par  mjeseci pridružile i one o  NLO-u snimljenom iznad Sibira, i to baš oko područja gdje se  prije sto godina odigrala nerazjašnjena tunguska katastrofa,  stižu i priznanja iz arhiva NSA.  U njima se nedvojbeno tvrdi da  su američki sateliti dosada zaprimili čak dvadeset i devet signalnih sklopova ili poruka koji  su izvanzemaljskog podrijetla i  upućuju na inteligentni oblik  života koji ih je odaslao. Spisi,  ipak, nisu potpuno prikazani, tako da izostaje sam sadržaj poruka i datum njihova primitka.  O tome je, međutim, odlučio  progovoriti kriptograf Howard  H. Campaigne koji je radio na  njihovom dekodiranju, te je objavio članak u časopisu NSA Technical Journal pod jednostavnim naslovom “Ključ za izvanzemaljske poruke”. Campaigne  piše kako je niz poruka iz svemira zaprimljen nedavno i da se  sastojao od niza signala koji su  se ponavljali, isprekidani stankama, što je, uostalom, način na  koji i zemaljski znanstvenici  šalju svoje poruke u svemir.
O značenju poruka Campaigne otkriva da se u signalima  mogao iščitati periodički sustav  elemenata i par osnovnih matematičkih i fizikalnih jednadžbi, odnosno formula, no  značajan dio kriptografi još nisu  uspjeli pročitati ili, pak, nisu još  “sazrele” za objavljivanje. Potonje je sasvim moguće ako se zna  da su sad objavljeni dokumenti  bili spremni za objavljivanje još  2004. godine, no vlasti su tražile  da se objava odgodi do daljnjega.
Izazov za čovječanstvo
Objavljeni dokumenti djeluju uistinu nevjerojatno. U četrdeset i dva odvojena “file”-a  može se doista pronaći potvrda  za mnoge hipoteze koje su dosad bile smatrane pretjeranima  ili čak i maštarijama. Iz priloženih dokumenata je sasvim  razvidno da su američke službe  pratile, ne samo svaku pojavu  NLO-a iznad svog područja,  nego i u drugim zemljama, za  što su bile zadužene službe po  američkim veleposlanstvima.  Priložen je i niz izvješća zrakoplovstva i ratne mornarice u  kojima su svjedočanstva vojnih  dužnosnika o susretima s  NLO-ima, te ono što su obavještajne službe saznale o iskustvima vojski drugih zemalja,  primjerice Irana. Osim Roswella i još nekoliko deklasificiranih UFO slučajeva, zanimljiv je i spis u kojem se, suprotno dosad javno objavljivanim dokumentima, jasno tvrdi  da NLO-i nisu prijevara, halucinacije, prirodni fenomeni  ili proizvodi zemaljske tehnologije. U dokumentu koji je,  kao i svi ostali, skenirani prikaz  originala na kojem su vidljivi  pečati s oznakom tajnosti, pa i  rukom pisane  bilješke, zapravo  se raspravlja o izazovima koje  izvanzemaljske civilizacije mogu predstavljati za ljudsku vrstu  i kako se s njima suočiti. Naveden je i primjer Japana kao  zemlje koja se uspješno  suočavala s izazovima tehnološke zaostalosti u odnosu na  suparnike te ostvarila brzi oporavak nakon poraza u Drugom  svjetskom ratu. U dokumentu  kojemu je ime autora zacrnjeno, te je ostao nepoznat, propituje se  smjer kojim ide kompletna naša civilizacija, te se  naši problemi uspoređuju s  problemima koji pogađaju  čimpanze, biološku vrstu najsličniju čovjeku, kad se zateknu  u zarobljeništvu. Nepoznati autor na kraju zaključuje:
“Možda bi problem NLO-a  mogao čak potaknuti ljude da  stvarno započnu s proučavanjima koje bi im omogućilo  izgradnju društva pogodnog za  razvoj čitavog čovjekovog bića;  zdravog u svim vidovima kako  uma, tako i tijela te, što je  najvažnije, spremnog da prepozna i prilagodi se svakom  izazovu u svojem okolišu.”
Je li serija dokumenata koji  se zadnjih nekoliko godina objavljuju o ovoj temi rezultat  prihvaćanja gornjih postavki ili  je riječ o konkretnim pripremama za neizbježni “veliki  kontakt”  kojeg neki autori dovode u vezu s proročanstvima o  2012. godini, zasad je nemoguće kazati. No, činjenica da su  objavljene informacije koje su,  do prije samo nekoliko godina,  bile najstroža državna tajna  svakako mnogo govori.