Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poljoprivrednici zadovoljni, vatrogasci imali pune ruke posla

08.06.2011. 22:00
Poljoprivrednici zadovoljni, vatrogasci imali pune ruke posla


Sreću u nesreći imali su 68-godišnji njemački državljanin i njegova supruga. Dok su spavali u kamp vozilu u Falkensteinerovom autokampu Borik, jak udar vjetra odlomio je stablo koje je palo gotovo po sredini kamp vozila. Osim pretrpljenog šoka i materijalne štete, njemački bračni par nije zadobio nikakve ozljede


U noći s utorka na srijedu zadarsko područje pogodila je prava nevera, grmljavinsko nevrijeme popraćeno obilnom kišom. U samo dva i pol sata, od dva sati iza ponoći do četiri i pol sata ujutro, u Zadru je palo 40 do 60 litara kiše, što je na sreću uvelike ublažilo već zabrinjavajuće dugotrajnu sušu na tom području.
Međutim, dobrodošla obilna kiša nije poštedjela dežurne službe. Imale su pune ruke posla, telefoni Hitne medicinske pomoći, zadarske policije i vatrogasaca, kao i Zadarskog županijskog centra 112 zvonili su neprekidno.
Zadarski vatrogasci su jučer ujutro imali cijeli niz intervencija, počevši od one u 4.45 sati kada su djelatnici JVP Zadar uz pomoć vitla u Zrinsko-frankopanskoj ulici izvukli “potonulo” vozilo. Nepuni sat potom vozilo je stalo i u vodi u pothodniku kod “Plodina”. Izvukli su ga zadarski vatrogasci, također uz pomoć vitla. Tijekom noći poplavilo je i nekoliko ulica, trgova i podruma.
Sreću u nesreći imali su 68-godišnji njemački državljanin i njegova supruga. Dok su spavali u kamp vozilu u Falkensteinerovom autokampu Borik jak udar vjetra jednostavno je prepolovio, odlomio stablo koje je palo gotovo po sredini kamp vozila. Osim prvotno pretrpljenog šoka i materijalne štete, njemački bračni par nije zadobio nikakve ozljede. Odmah po dojavi intervenirali su zadarski vatrogasci.
Obilna kiša padala je i u zadarskoj okolici, tako da i biogradski vatrogasci nisu imali mirnu noćnu smjenu. Pred sam kraj smjene, u zoru oko 6.30 sati izvlačili su vozilo koje je na gradskoj prometnici stalo u iznenada nabujaloj vodi. Vodene bujice napravile su i materijalne štete na prometnicama i na sustavu odvodnje i kanalizacije.
Čak 62 litre kiše je palo u Zračnoj luci Zadar, u Sukošanu oko 60 litara, dok je u Tinju palo gotovo 70 litara kiše po četvornom metru. Izuzetno velike količine kiše zabilježene su u zaobalju, Ravnim kotarima i Bukovici. Utvrđeno je da je na području Biograda na Moru, Benkovca i Stankovaca palo čak 75 do 80 litara kiše po četvornom metru.
– Kiša se čekala “ka ozeba sunce”. Poljoprivrednici su izuzetno zadovoljni jer su zbog dugotrajne suše već pretrpjeli znatne štete, govori stankovački načelnik Željko Baradić.
– Velike bujice vode istovremeno su gotovo uništile poljske putove. Međutim, komunalna operativa je na terenu i sanira nastale štete koje su ipak neznatne s onima da je potrajala suša, rekao je Baradić.
 


Pala kiša zlata vrijedi




Jučer oko 3 sata iza ponoći područje grada Nina te susjednih općina Privlaka, Ražanac i Vir zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, obilnom kišom te grmljavinom, donijevši sa sobom spasonosnih i zlata vrijednih oko 50 litara kišnice na  četvorni metar. Konačno je prekinuta petomjesečna zimsko-proljetna suša, koju ni najstariji stanovnici ovog kraja ne pamte. Kiša je u posljednji trenutak došla poput melema na ranu vinogradima, maslinicima te povrtlarskim kulturama rajčici, lubenicama i drugima. Dok je na lica poljoprivrednika i povrtlara kiša vratila osmijeh, ona je na bazenima ninske Solane usporila proces kristalizacije morske soli, tako da će se prvo planirana žetva soli za naredni tjedan morati prolongirati najmanje za desetak dana. Ono što posebno veseli i raduje, a  od čega su nakon ovako dugotrajne suše inače strahovali mnogi, nevrijeme je prošlo bez tuče i bez nekih većih posljedica.
Za razliku od Nina u susjednoj Privlaci nevrijeme je izazvalo neprilike u opskrbi  strujom i to u čitavom zapadnom dijelu to jest centru, Punti i Glavici.
Najgore u ovom nevremenu prošlo je područje općine Ražanac u pogledu opskrbe strujom. U prvom naletu nevremena stradala su dva elektrostupa na 10 kw dalekovodu  Radovin-Ljubač-Krneza. U ranim jutarnjim satima ražanački djelatnici HEP-a izašli su na teren.
B. BOŽIĆ


Podgradina traži proglašenje elementarne nepogode


Nakon subotnjeg olujnog nevremena praćenog tučom veličine oraha Podgradina je pretrpjela velike šteta koje iznose i više od 10 milijuna kuna, a štetu je prijavilo gotovo 100 poljoprivrednika.
– Danas će Općinsko povjerenstvo sastaviti prvo izvješće o nastalim štetama koje ćemo proslijediti županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda s uvjerenjem da će Zadarska županija proglasiti elementarnu nepogodu za stradalo područje te da će poljoprivrednici dobiti sredstva za ublažavanje njenih posljedica, govori načelnik Ivica Juričević koji je zajedno sa Šimom Žužom iz Podgradine, predsjednikom Općinskog vijeća, još jučer bio u Zagrebu u Ministarstvu poljoprivrede kako bi što učinkovitije iznašli izlaz iz ove situacije.
– Problem je i u tome što su štete još veće i dugotrajnije. Postoji očigledna opasnost da će se subotnja tuča, nažalost, odraziti i na urode u sljedećim godinama, upozorava Žuža.