Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Višnja maraška – hrvatska gastronomska atrakcija

08.06.2011. 22:00
Višnja maraška – hrvatska  gastronomska atrakcija


Višnje su dio nezaboravnih pita, savijača i torti, mogu se kiseliti i pirjati, čuvati u alkoholu, odlično se slažu i daju slatko-kiseli akcent masnijem mesu poput patke i svinjetine


Lipanj je vrijeme berbe  višanja. One dolaze nakon  trešanja i mogu se doista  mnogočime pohvaliti. To  voće nastalo je križanjem  slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama.  Višnju s pravom nazivamo  plemenitim voćem, zbog  unutarnjih svojstava ploda.  Smatra se da divlje vrste  višanja potječu iz zapadnog  djela Azije. Negdje prije  2500 godina one su se počele  i uzgajati, i to u Turskoj i  Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju, i zahvaljujući njima one su se  proširile gotovo po cijeloj  Europi.
Liker Maraschino
Višnja maraška, autohtona  hrvatska sorta, jedna je od  najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se  najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske  analize, koje pokazuju da je  maraška u svojoj postojbini,  zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja  prije svega suhe tvari, ali i  nekih aromata, superiorna u  odnosu na bilo koju drugu  višnju na svijetu.
Čuveni liker Maraschino svoju slavu duguje prije svega  kompleksnosti okusa višnje  maraške, iako se svagdje u  svijetu nudi niz kopija koje  našem originalu, bez osnovne  sirovine koja je tom imenu  dala slavu, rade vrlo lošu reklamu. Takozvane maraschino cherries koje se prodaju u  svijetu nemaju ništa zajedničko s našom maraškom. To  su obično svijetle trešnje koje  su izbijeljene, zatim obojene,  ušećerene i aromatizirane  gorkim bademom pa na kraju nemaju nikakve veze s bilo  kojom sortom.
Za razliku od drugih višanja,  maraške se obično prodaju  bez peteljki i to je jedan od  načina kako ih prepoznati na  tržnici. Iako će svatko tko  prodaje marašku to sigurno  istaknuti. Ponekad se na  tržnici prodaju prosušene  maraške koje možete staviti  u alkohol sa šećerom ili bez  njega i tako nakon nekoliko  tjedana dobiti fantastičan liker.
Višnje su dio nezaboravnih  pita, savijača i torti, mogu se  kiseliti i pirjati, čuvati u alkoholu, odlično se slažu i daju slatko-kiseli akcent masnijem mesu poput patke i  svinjetine. Okus višanja potječe uglavnom od bademastog benzaldehida, cvjetnog  terpena i esencije klinčića.  Zagrijavanjem ti se okusi pojačavaju, posebno bademast i  cvjetni okus, tim više ako se  u njima ostave koštice.
Kao aspirin
Za višnju se može slobodno  reći da spada u kategoriju  super zdrave hrane. Zbog  bogatstva vitamina i minerala  koje posjeduju prava su blagodat za organizam, tako da  ih se može jesti u neograničenim količinama. Višnje  su na neki način eliksir za  tijelo i igraju glavnu ulogu u  održavanju ljepote kože. Njene korisne tvari ne gube se ni  nakon uobičajenog procesa  prerade, tako da će i sušena,  smrznuta ili konzervirana  imati određenu antioksidativnu vrijednost, mada je  ipak najzdravija sirova. Glavni pigment je crveni antocijan koji sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je  beta karotena – sadrži ga 19  puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin – tvar  koja djeluje antioksidativno i  jedan je od važnih regulatora  srčanog ritma i procesa spavanja. Također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata. Oni koji imaju problema s kilogramima bilo bi dobro da jedu svježe plodove  ove voćke. Dijabetičari ih  mogu jesti u neograničenim  količinama, jer sadrže malo  šećera. Plodovi višnje su jako  dobra hrana za sve koji imaju problema s krvnim tlakom. Pomažu kod slabokrvnosti, poremećaja probave i  kod bolesti mokraćnih kanala.
Novija istraživanja potvrđuju  blagotvorni efekt višanja čija  ljekovitost je u narodnoj medicini odavno poznata. Čaša  soka od višnje, zaključili su  znanstvenici, ekvivalentna je  količini od 0,3 grama Aspirina, a smrznute višnje imaju  djelovanje kao 0,9 grama Aspirina.


Liker od višnje




Sastojci
1/2 kg višanja, 100 g šećera,  1/2 l votke
Priprema
Probrati višnje, ostaviti samo  one zdrave i oprati ih. Napuniti  staklenku višnjama, dodati  šećer i preliti votkom. Zatvoriti  staklenku, ostaviti najmanje  četiri dana na hladnom i tamnom mjestu. Svaki dan lagano  preokrenuti staklenku da se  šećer polako otopi. Višnje konzervirane na ovaj način mogu  se koristiti u kolačima, umiješati u sladoled ili složiti na  torte. Alkohol se može iskuhati  i iskoristiti za slatke umake, a  dobar je i kao liker. Na isti  način se mogu konzervirati i  maline.


Piramida od višanja


Sastojci
550 g svježeg lisnatog tijesta, 450 g očišćenih višanja, 2  velike žlice šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 1 štapić
vanilije, 7 dl mlijeka, 1 žumanjak, 2 vrećice pudinga od  vanilije, 10 dag šećera, 1 velika žlica gustina, 10 dag
maslaca, 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Tijesto izrezati na 10 jednakih trakica i po njemu rasporediti  višnje pomiješane sa 2 žlice šećera i 2 vanilin šećera. Krajeve  tijesta spojiti iznad višanja da se dobiju rolice. Poslagati rolice  na lim za pečenje prekriven pek-papirom. Peći 10-ak minuta  na 180 stupnjeva Celzijevih, dok lagano ne porumene.  Pečene rolice dobro ohladiti pa tek onda vaditi iz lima.
Za kremu stavi pola litre mlijeka da zakuha zajedno sa štapićem vanilije. U preostala 2 dl mlijeka umiješati 1 žumanjak,  2 pudinga od vanilije, 10 dag šećera i jednu punu žlicu  gustina te dodati u kipuće mlijeko, iz kojega se prethodno  izvadi štapić vanilije. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne  zgusne. Kremu ohladiti uz miješanje da se ne stvori korica, a  zatim ju dodaj u 10 dag dobro izrađenog maslaca. Na pladanj  složiti 4 rolice s višnjama, premazati ih kremom, zatim na  kremu staviti tri rolice koje se nanovo premažu kremom.  Nakon toga, dvije rolice pa opet krema i na kraju posljednju  rolicu koja se također premaže kremom. Cijeli kolač izvana  premazati kremom i ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem. Ostaviti  u hladnjaku da se dobro ohladi.


Osvježenje od višanja


Sastojci
350 g abc sira, 200 g šećera u  prahu, 100 g kiselog vrhnja,  limunova korica, 20 g  očišćenih višanja, 4 dl Merlota,  300 g šećera, 20 g škrobnog  brašna, cimet po želji, 200 g  piškota, 100 g maslaca, 1 vanilin šećer, listići mente
Priprema
Pjenasto izlupati abc sir sa  šećerom u prahu i limunovom  koricom uz dodatak kiselog  vrhnja. Prokuhati vino s cimetom i šećerom, dodati ocijeđene višnje iz kompota te ih  zgusnuti sa škrobnim  brašnom, koje se prethodno  razrijedi s malo vina. Umak  ostaviti da se ohladi. Piškote  samljeti i popržiti na maslacu  uz dodatak vanilin šećera i  ohladiti. U čašu uliti redom  pripremljene piškote, zatim  umak od višanja i na kraju  kremu od abc sira. Ukrasiti  listićima mente.