Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Naglasak stavljen na dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti

08.06.2012. 22:00
Naglasak stavljen na dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti


Biskupi dviju crkava uputili su poziv odgovornima u političkome i društvenome životu, ali i svakomu čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima devedesetih godina prošloga stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima


Članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem, koji borave u posjetu Hrvatskoj, jučer je u Nadbiskupskom dvoru primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Tom prigodom, kako stoji u zajedničkom priopćenju poslanom iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, razmotrena su u prvom redu pastoralna pitanja djelovanja dviju Crkava u kontekstu suvremenih društvenih okolnosti.
U središtu razgovara bile su i teme koje se odnose na izazove u suvremenosti, a poseban naglasak stavljen je na dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti, pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zlorabe i ne pretvore u ideologiju protiv života.
Također je naglašena i potreba promicanja i zaštite obitelji, kao i vrijednosti vezanih uz brak kao zajednicu između muškarca i žene.
Katolički i pravoslavni biskupi naglasili su i važnost odgoja djece, pri čemu je neizostavna sastavnica i vjerski odgoj.
Na sastanku je, kako je istaknuto u priopćenju, ukazano i na neizostavan doprinos Crkava u zauzimanju za pravednost i mir među narodima, te traženju istine i postupanju u skladu s njom, kako bi se na primjeren način suočavalo s eventualnim napetostima koje dolaze iz političkoga djelovanja ustanova i pojedinaca.
Također je poduprt rad komisija koje rade na istraživanju komunističkih zločina i doličnome obilježavanju grobova žrtava. Biskupi dviju crkava uputili su poziv odgovornima u političkome i društvenome životu, ali i svakomu čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima devedesetih godina prošloga stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima. To je izniman čin ljudskosti i pomoći obiteljima koje ne prestaju živjeti svoju bol, neki i više od dva desetljeća, ističe se u priopćenju i dodaje kako svima koji tuguju i trpe biskupi izražavaju ne samo žaljenje nego i svoju ljudsku blizinu i kršćansku solidarnost i suosjećanje.
Biskupima sudionicima susreta na srcu je da se sva događanja iz prošlosti razmotre pošteno i odgovorno, kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini među pripadnicima dvaju naroda jer samo tako se mogu liječiti rane i vedrije gledati u budućnost. Jasno je izražena želja da se na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, stoji u zajedničkom priopćenju nakon susreta članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.


Zalaganje u otklanjanju posljedica rata




Vjernici obiju Crkava još uvijek osjećaju brojne posljedice ratnih stradanja te stoga biskupi obiju crkava ohrabruju sve crkvene, državne i građanske institucije, na svim razinama, u obje države, na neumorno zalaganje u otklanjanju posljedica rata, kako bi se ublažila stradanja i olakšala patnja svih pogođenih, navodi se u priopćenju i naglašava kako se podržavaju sva nastojanja oko povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih i vjerničkih prava.
Sudionici susreta, naglašava se u priopćenju, svjesni su kako su brojna pitanja iz prošlosti još uvijek kamen spoticanja. Gledajući u njima konkretne ljude, biskupi su se složili da je potrebno što prije rasvijetliti događaje za koje još ne postoji dovoljna osjetljivost u hrvatskoj i srpskoj javnosti.