Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nakon 12 godina Milan Burčul treći put očekuje presudu zbog smrti unuke Eve

08.06.2012. 22:00
Nakon 12 godina Milan Burčul treći put očekuje presudu zbog smrti unuke Eve


– Moje Eve više nema i ništa mi je ne može vratiti. Ona bi danas bila srednjoškolka, radovala bi se školskim praznicima, ljetu, moru, kupanju. Ali ona je mrtva, a nitko za to nije odgovarao – boreći se sa suzama, izgovorio je djed stradale djevojčice ističući kako očekuje da će krivci biti kažnjeni


Dvanaest godina od strašne tragedije na otoku Istu gdje je kroz nezaštićeni otvor tanka za fekalije upala tada trogodišnja Eva Celestina Žižić i utopila se, jučer je na Općinskom sudu u Zadru završnim govorima tužiteljstva, obrane i odvjetnika obitelji nesretne djevojčice, okončano suđenje Jadranku Maračiću (54) i Danku Smoljanu (59) kojima se zbog ove tragedije sudilo treći put.
Građevinskog poduzetnika Maračića, koji je izvodio radove na tanku i upravitelja Poljoprivredne zadruge Ist, Smoljana, koji je te radove naručio, tužiteljstvo je teretilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.
Podsjetimo, za smrt trogodišnje djevojčice, Smoljana i Maračića je tužio njezin djed Milan Burčul kod kojeg je djevojčica ljetovala.
No, zbog proceduralne pogreške Županijski sud u Zadru ukinuo je prvu presudu Općinskog suda kojom je Smoljan bio osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a Maračić na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i pet mjeseci. Slučaj je tada presudio sudac Boris Radman koji je u međuvremenu postao sudac Županijskog suda u Zadru, nakon čega je predmet dodijeljen sucu Ivici Marinoviću. On je 2010. godine okončao sudski postupak oslobodivši krivnje Smoljana, dok je Maračiću presudio zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci. I tu je presudu Županijski sud ukinuo pa je spis ponovno vraćen istom sucu na ponovno suđenje.
 Na kraju još jednog sudskog postupka u petak se sudu obratio i djed stradale djevojčice.
– Ovakvim načinom suđenja, gdje se ni u 12 godina nije donijela presuda, meni je uskraćeno sve, uskraćena su mi osnovna ljudska prava koja su mi zajamčena Ustavom. Moje Eve više nema i ništa mi je ne može vratiti. Ona bi danas bila srednjoškolka, veselila bi se školskim praznicima, ljetu, moru, kupanju. Ali ona je mrtva, a nitko za to nije odgovarao – boreći se sa suzama, jedva je izgovorio djed poginule djevojčice Milan Burčul. Presuda će biti izrečena u srijedu.