U Dalmaciji je brnistra stoljećima imala i gospodarsku vrijednost jer su se od nje proizvodila vlakna za konope i izradu vreća, što je prestalo tek nakon Drugog svjetskog rata. Danas se u nekim mjestima, poput Pirovca, obnavlja ova tradicija koja se radi ne u vrijeme cvatnje, nego kasnije kada brnistra nosi mahunaste plodove
Sezona je cvatnje brnistre koja se u nekim krajevima naziva i žuka. Riječ je o biljci iz porodice mahunarki, a latinska joj nomenklatura glasi Spartium junceum ili Genista juncea. Može narasti i do 2 metra visine, kao manje stablo, a raširena je po čitavoj Dalmaciji i ima je širom Zadarske županije, kako na kopnu, tako i na otocima. Vjeruje se da je grčki naziv za brnistru u korijenu imena grada Splita – Aspalathos.
U Dalmaciji je brnistra stoljećima imala i gospodarsku vrijednost jer su se od nje proizvodila vlakna za konope i izradu vreća, što je prestalo tek nakon Drugog svjetskog rata. Danas se u nekim mjestima, poput Pirovca, obnavlja ova tradicija koja se radi ne u vrijeme cvatnje, nego kasnije kad brnistra nosi mahunaste plodove.
Ima više vrsta brnistra od kojih neke vrse rastu i u hladnijoj klimi sjeverozapadne Europe. Ta vrsta, pod latinskim imenom Planta genista, bila je simbol u grbu Geoffreyja Anžuvinskog, čiji je sin bio engleski kralj Henrik II., a od imena biljke nastalo je i ime dinastije – Plantageneti. Najveći uzrast postigne sicilijanska brnistra koja raste oko vulkana Etne koja može biti visoka i desetak metara.
U svijetu se naša brnistra naziva “španjolskom” i kao takva je proširena u Južnu Ameriku gdje je najveću popularnost stekla u Boliviji i postala redoviti sastojak lijepe okućnice. Plemena Quechea i Aymara, kojima pripada i sadašnji predsjednik Evo Morales, otkrili su njena psihotropna svojstva te je postala dijelom njihove etnobotanike. O tim svojstvima je još Carlos Castaneda pripovijedao Federicu Felliniju tijekom njihovog sastanka u Cinecitta, kada je Fellini uzaludno pokušavao isposlovati dozvolu za snimanje filmova po Castanedinim romanima.
Pupoljci zapadnoeuropske brnistre (Cytisus scoparius) rabili su se u prehrani, osobito tijekom XVII. i XVIII. stoljeća, kao sastavni dio različitih salata. Kod nas je u Solinu ostao sačuvan recept za tortu – dioklecijanovu pogaču koja se peče ispod peke i kadi grančicama brnistre.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Zatvoreni dio
Vlada razriješila gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, vodi ga Vladin povjerenik
Kultura
Pjesnička večer
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«
Scena
Zsa Zsa
Domaća pjevačica kroz suze: Cijeli život nisam dobro, jako sam tužna osoba
Županija
Ponešto za svakoga
USKRS U PAGU: Povodom blagdana TZ i Grad pripremili bogat program
KK Zadar
ABA liga, 25. kolo
Košarkaši Zadra ostali bez važnih bodova u srazu s FMP-om
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA