Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Splitski Građanski stožer poziva građane na mirnu šetnju Rivom

08.06.2012. 22:00
Splitski Građanski stožer poziva građane na mirnu šetnju Rivom


Vodstvo splitskog Građanskog stožera za obranu Rive jučer je pozvalo građane da za vrijeme današnjeg Split Pridea izađu na Rivu u mirnu šetnju, a ne na prosvjed, jer od splitske policijske uprave nije stiglo odobrenje za održavanje javnog skupa kojeg je tražio taj stožer. Koordinator stožera Stjepan Lozo je rekao da su članovi stožera pojedinačno odlučili da će danas ići šetati na Rivu. Bez policijske dozvole za odražavanje njihova skupa, nemaju pravo pozivati Splićane jer bi ih time “izložili kaznenom gonjenju”. No svatko ima pravo na pojedinačni svojevoljni dolazak ili na šetnju Rivom kao što će to učiniti članovi Stožera, rekao je Lozo.
Policijska uprava je ranije izvjestila kako prijava za javni skup Građanskog stožera nije bila blagovremeno podnesena, a osim toga ne može im se odobriti javni skup na Rivi, jer je na Rivi već ranije odobren Split pride.
Lozo je jučer rekao kako je MUP-u podnesan prigovor na takvo rješenje splitske PU jer, po njemu, Stožer je skup na raskrižju Marmontove ulice i Rive prijavio u zakonski predviđenom roku.
Po Lozinim riječima, Stožer nema ništa protiv homoseksualaca, jer ih oni niti ne zanimaju, ali opasnim smatra postupak ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je odredio da se parada održi na Rivi, a ne na Prokurativama kako je to odlučio Grad Split. Po Lozinim riječima ne može ministar mijenjati odluku Grada te s tim u vezi, po njemu, Ostojić krši i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi.
– Za koga radi Ostojić. Vlada li ovdje Foreign Office ili zakoni RH?, upitao je Lozo, dodavši kako su “okupatori koji imaju kvislinge u Splitu uvijek lomili kičmu na tom gradu”. Lozo je uvjeren da ubuduće neće biti gay parade u Splitu, jer će se “iduće godine o tomu održati referendum”. Izvijestio je kako je Građanska incijativa iz Splita dostavila ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu predstavku 26 splitskih poduzetnika i obrtnika koji se žale zbog mogućih financijskih gubitaka zbog sigurnosnog blokiranja dijela grada kojim će prolaziti Split pride povorka.