Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Begonja: Članstvo u HSP AS ću zamrznuti i ostati nezavisan!

Autor: Suzana Bandić

08.06.2013. 22:00
Begonja: Članstvo u HSP AS ću zamrznuti i ostati nezavisan!

Foto: Branko BOŽIĆ



U nizu postizbornih priča o tome tko je zaista nezavisni kandidat, a tko prikriveni stranački igrač, našao se i novoizabrani načelnik Općine Privlaka Neven Begonja. U tom malom priobalnom mjestu temperamentnih stanovnika Hrvatska demokratska zajednica je, nakon nekoliko mandata, izgubila vlast. Begonja je izabran kao nezavisni kandidat, a u Općinskom vijeću njegova je lista dobila četiri mandata. No, toliko je dobio i HDZ, a tri preostala vijećnička mandata pripala su SDP-u, HSP-u i jednom nezavisnom kandidatu. Situacija u kojoj nitko nema većinu, ostavila je prostor za koaliranje, ali i špekulacije i kuloarske priče prema kojima Begonja ima člansku iskaznicu HDZ-a te se sprema koalirati s HDZ-om, što bi u konačnici bila obmana birača koji su mu, željni promjena, povjerili svoj glas.
– Nisam član HDZ-a i nisam dogovorio koaliciju s HDZ-om. Činjenica jest da je takva ponuda došla do nas, ali ne i da smo pristali. Krenuli su oni u pregovore i s preostala tri vijećnika jer i nama, ali i njima, za većinu trebaju još dva vijećnika. HDZ je gubitnik u Privlaci i sad pokušavaju spasiti što se spasiti može. Upravo oni šire razne priče među kojima je i ona u kojoj su me etiketirali kao »crvenog«, samo zato što sam kontra njih – kaže Begonja te pojašnjava kako su se on i njegovi kolege okupili i s nezavisnom listom izišli na izbore upravo kako bi srušili HDZ s vlasti. Napomenuo je kako je istina da on ima stranačku člansku iskaznicu, ali ne HDZ-ovu već HSP-a AS. Budući da je Ruža Tomašić, predsjednica te stranke, na državnoj razini odlučila koalirati s HDZ-om, Begonja kaže, kako je tada odlučio krenuti u lokalne izbore kao nezavisni kandidat.
– Svoj ću mandat u stranci zamrznuti i ostati nezavisan kao i moji vijećnici. Nećemo iznevjeriti naše birače kako to neki žele prikazati u javnosti – kaže Begonja te ironično dodaje kako je politika zapravo trgovina pa da je koalicija s HDZ-om moguća jedino ukoliko ponuda za Općinu bude toliko dobra da ju bude blesavo odbiti.
– Mi smo u politiku ušli i preuzeli vlast u Privlaci kako bismo radili za dobrobit mjesta i njegovih mještana. Tako ćemo se i ponašati – poručio je Begonja.
Što o njegovu zamrzavanju članstva u HSP-u AS misle upitali smo Rudolfa Dvorskog, potpredsjednika stranke i nedavno izabranog dožupana Zadarske županije.
– Istina je da je on naš član. Nismo ga izbacili, niti ćemo – kaže Dvorski, a upitan hoće li stranka od Begonje što tražiti, odgovara retorički: »A hoće li on što tražiti od nas?!«.