Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog ministrovih akata propast će centri za gospodarenje otpadom?!

08.06.2016. 22:00
Zbog  ministrovih  akata  propast  će centri  za  gospodarenje  otpadom?!


Jedan od centara koji čeka na početak gradnje je i zadarski koji se treba graditi u Biljanima Donjim, a zadani rok za završetak je 2017.
Na marginama konferencije o povlačenju sredstava iz EU fondova u okvirima komunalnih djelatnosti, Grupacija centara za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori održala je svoju sjednicu u zadarskom hotelu Funimation. Bila je to prilika da se direktori centara još jednom osvrnu na novu politiku ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, ali s jednakom gorčinom zbog najavljenih promjena u srži centara za gospodarenje otpadom.
– Javno apeliramo na štetu koja će nastati neprovođenjem zakona i podzakonskih akata kad je riječ o unaprjeđenju sustava za gospodarenje otpadom. Po sadašnjem Zakonu o gospodarenju otpadom, okosnica su centri za gospodarenje otpadom, naravno, u skladu s pregovaračkim poglavljem 27. Mi, direktori centara, u teškoj smo situaciji, kao i vlasnici centara: županije, gradovi i općine, sve slušajući ministra koji najavljuje podzakonske akte. Naglašavam, to su najave, glazbene želje, što je hvalevrijedno, ali mi radimo po zakonu. Fond za zaštitu okoliša financira sve centre za gospodarenje otpadom. Tehnička pomoć EU je misija Jaspers. Naše studije izvodljivosti su gotove i trenutačno čekamo pozive da dostavimo aplikacije za EU sredstva, no već tri mjeseca to nam koči ministar koji u ovom trenutku opstruira zakon, rekao je na početku sastanka Mladen Jozinović.
Prvi čovjek ove grupacije pri HGK-u ukazuje da ministar Dobrović govori o nekim aktima koji bi trebali modificirati postojeći sustav centara, ali Jozinović naglašava da bi u tom slučaju propali svi centri koji su u pripremi u RH. Komentirao je i izjave pomoćnika ministra EU fondova Dragana Jelića da se neće mijenjati svega dva centra, zbog visoke faze realizacije istih, ali da će se svi ostali modificirati. Ocijenio je to subjektivnim ministrovim stavom.
– Piškornica, Split, Dubrovnik i Karlovac su centri u visokoj fazi pripremljenosti. Mi smo svi jedinstveni i Ustav nam jamči ravnopravnost.  Centar u Biljanima Donjim treba biti takav kakav je zamišljen i u obujmu dozvola koje su za njega izdane. Svaka promjena podzakonskih akata je dobrodošla, ali u njoj treba obraditi prijelazne klauzule, rekao je Jozinović dodavši da oni centri koji su u izgradnji trebaju ostati u postojećem obujmu, a oni koji nisu izgrađeni, primjerice centri u Slavoniji, mogu se modificirati sukladno preporukama EU komisije.
Jozinović je uvjeren i kako će Hrvatska plaćati penale EU jer do zadanog roka, 2017., neće izgraditi centre za gospodarenje otpadom. Ovog puta, zbog očite opstrukcije resornog ministra.