Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ISTRAŽIVANJA U podrumu stare škole pronađeni ostaci ljudskih kostiju iz 16. ili 17. stoljeća

09.06.2020. 13:51


Tijekom radova na zgradi stare biogradske škole u kojoj će se smjestiti Centar za održivi aktivni turizam Biosfera Biograd, u podrumu na južnoj strani zgrade pronađeni su ostaci ljudskih kostiju. A kako je zgrada stara oko 115 godina, a podrum iskopan i navodno naknadno zatrpan, po Biogradu su započele kolati razne priče.
Grad Biograd na Moru odmah je pozvao Konzervatorski odjel u Zadru kako bi proveo zaštitna arheološka istraživanja te utvrdio starost pronađenih ljudskih kostiju i u konačnici doznao ima li uopće istine u kuloarskim pričama o tajnovitim ubojstvima starima više od stoljeća. Stručnjaci su odmah obustavili radove, zasukali rukave i započeli s iscrpnim istraživanjem, a sada su poznati i prvi rezultati.


Moguće da ima još grobnih mjesta
– Riječ o ljudskim kostima iz 16. ili 17. stoljeća, istaknuo je Marko Meštrov iz Pakoštana, arheolog i povjesničar, ravnatelj agencije Han koja upravlja Maškovića hanom u Vrani.
Djelatnici Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Zadru, kaže on, kontinuirano surađuju s predstavnicima Grada Biograda kako bi se izbjegli potencijalni rizici koji prate velike infrastrukturne zahvate u urbanim povijesnim zonama. To se prvenstveno odnosi na zaštitu podzemne, arheološke baštine grada koju je potrebno očuvati u najvećoj mogućoj mjeri.
– Ukopno mjesto nalazi se između kamenih škarpa, jednim dijelom i ispod samog zida zgrade. Kako su se u prošlosti u staroj biogradskoj jezgri pokopavali posmrtni ostaci ovdašnjih žitelja, u podrumu zgrade još traju arheološka istraživanja jer je moguće da ima još ukupnih, grobnih mjesta, kazao je Marko Meštrov.
Unatoč pandemiji koronavirusa građevinski radovi u sklopu projekta Centar za održivi aktivni turizam Biosfera Biograd, vrijednog 11,3 milijuna kuna s PDV-om, odvijaju se i dalje, mogli bismo reći, bez prekida.


Neovolje od početka radova
– Zadovoljni smo kako radovi napreduju iako nas prate nevolje. Naime, radovi na posjetiteljskom Centru Biosfera iz opravdanih razloga kasnili su više od mjesec dana. Nedugo po početku radova zadesila nas je pandemija koronavirusa, a sad zbog pronađenih ljudskih kostiju u podrumu zgrade i arheološka istraživanja. Ipak, smo uvjereni da bi sve moglo biti gotovo do Uskrsa 2021., kazao je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, nositelja projekta.
Kako je to već postala ustaljena praksa kad su u pitanju građevinski radovi na objektima, postignuta cijena javnom nabavom je za 1,5 milijun kuna veća od procijenjenih 7.409.487,41 kuna bez PDV-a. Navedenu razliku će financirati Grad Biograd.
– Partneri u projektu su Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja, navodi Katičin.
Radove izvodi tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita, dok je stručni nadzor nad gradnjom Gin-company d.o.o. Zadar, odnosno dipl. ing. građevine Nenad Šušberić.




BioSfera, veliki korak u budućnost
– Nakon obnove, zgrada škole stare oko 115 godina koja ima 1.085 metara četvornih ukupne građevinske površine, maksimalnog kapaciteta od 180 ljudi i s 15 parkirnih mjesta, predstavljat će temeljni infrastrukturni objekt projekta Biosfera – Centar za održivi turizam tj. mjesto za promociju svega što ovaj projekt ima za ponuditi, istaknuo je Katičin.
Prije svega, kaže on, odnosi se to na turističke proizvode koji će uključivati aktivni, kulturni ili gastro turizam s ciljem postanka Biograda na Moru i okolice globalno prepoznatljivom destinacijom aktivnog turizma.
– U Centru za održivi aktivni turizam Biosfera Biograd na jednom mjestu će se dobiti sve informacije o našim zaštićenim prirodnim parkovima: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, zaključio je Katičin.
 


Centar u školi staroj 115 godina


Zgrada stare škole je zaštićena graditeljska baština Biograda na Moru upisana u Registar pojedinačnih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro pod brojem Z-4244. Stara, 114-godišnja katnica s potkrovljem položena je uz glavnu prometnicu koja vodi na biogradsku rivu. Građevina ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje.
Zbog potrebe unaprjeđenja školstva zgrada se počela graditi 1905. godine zaslugom načelnika Huberta Borellija i Roka Pelicarića, predsjednika Općine. Dovršena je 1906. godine te je odmah započela školska nastava, a već 1911. godine je zatražena njena adaptacija.
Novootvorena mješovita pučka škola imala je tri odjeljenja. Osnovna škola Biograd u ovoj zgradi djelovala je do izgradnje nove krajem 1967. godine. Zanimljiva je činjenica da je škola još u ono vrijeme imala parkete i sustav ventilacije, što ju je svrstalo u jednu od modernijih škola na području banovine Dalmacije.
Glavne tlocrtne dimenzije ove zgrade su 27×7,7 m te dvorišnog istaka koji ima dimenzije 4,55×3,33 + 3×3,84 m. Visina vijenca zgrade je 9,45 m, visina do sljemena je 11,75 m. Zgrada ima krov na četiri vode prekriven kupom kanalicom. Ima 1.085 metara četvornih ukupne građevinske površine.