Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najviše nagrada djeci Zadarske županije

Autor: Ida Štulić

08.07.2008. 22:00
Najviše nagrada djeci Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova djece dječjih vrtića osvojile su Nika Forko, Lucija Špralja i Gabrijela Filipović iz Dječjeg vrtića “Grigor Vitez”. U kategoriji likovnih radova drugo mjesto osvojila je Antonija Bucić, učenica 3. razreda Osnovne škole Starigrad, a prvo mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je učenica 7. razreda Osnovne škole “Juraj Dalmatinac” iz Paga Ana Majić
U okviru akcije “Volim Hrvatsku – više cvijeća, manje smeća” do sada su najveći uspjeh uključujući i najviše nagrada ostvarila djeca s područja Zadarske županije koju je jučer župan Stipe Zrilić sa svojim suradnicima primio u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije. Uz djecu su bili i ravnatelji i odgojitelji nagrađenih škola i vrtića.
– Svojom nadarenošću za umjetnost našu ste županiju stavili u centar pozornosti, izjavio je na samom početku župan Zrilić.
Riječ je o prvenstveno ekološko-odgojnoj akciji, u sklopu koje Hrvatska turistička zajednica svake godine u školama i vrtićima provodi natječaj za likovne i literarne radove na temu “Lijepa moja Hrvatska”. Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova djece dječjih vrtića osvojile su Nika Forko, Lucija Špralja i Gabrijela Filipović iz Dječjeg vrtića “Radost” – PO “Grigor Vitez”. Tema radova bila je “Magarac”.
– Magarce smo crtale zbog toga jer ih je sve manje, pojasnila je najmlađa Nika.
U kategoriji likovnih radova učenika osnovnih škola drugo mjesto osvojila je Antonija Bucić, učenica 3. razreda Osnovne škole Starigrad iz Starigrada-Paklenice, dok je prvo mjesto u kategoriji literarnih radova učenika osnovnih škola osvojila učenica 7. razreda Osnovne škole “Juraj Dalmatinac” iz Paga Ana Majić i to s pjesmom “Slatka moja Hrvatska”.
– Projekt je trajao dugo. Slike nisu nastale preko noći. Djeca su posjetila farmu na kojoj su saznala za što je magarac koristio prije, a za što danas, objasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost” Biserka Belić. Djeca su dugo radila na temu ekologije i posjećivala farmu gdje su zaista dobila stručnu pozornost kakvu i zaslužuju. Polaznici Dječjeg vrtića “Radost” su šest puta do sada bili uspješni sudionici ovakvog natjecanja, no sada je prvi put osvojena nagrada sa zlatnim znakom.
– Budući da svijet ostaje na mladima, oni svoje znanje i iskustvo trebaju dobro prenijeti na sljedeće generacije, poručio je župan koji je siguran da će se djeca akciji odazvati i sljedeće godine. Inače, Dječji vrtić “Radost” prvi je ekovrtić u Dalmaciji, a šesti u Hrvatskoj.
Simpatična je bila izjava male Gabrijele koja je na kraju dodjele nagrada izjavila kako se magarci ne smiju iskorištavati jer su oni dobre životinje.
– Magarci ne smiju nositi puno stvari na leđima jer bi pali, a to nije u redu. Vidjela sam u jednoj reklami kako jedna baka nosi stvari na leđima jer su magarcu bile preteške, a on je išao za njom, ispričala je.
Djeca su kao dar dobila pribore za crtanje, a ravnateljima je uručeno po jedno slikarsko djelo. U znak zahvalnosti što je primio djecu  mali znak pažnje od ravnateljice Dječjeg vrtića “Radost” dobio je i župan Stipe Zrilić.