Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Župan: Mogu i ja biti napadač

Autor: Šime Ćurko

08.07.2008. 22:00
Župan: Mogu i ja biti napadač

Foto: Vedran SITNICA



Snaći ćemo se već nekako i bez Terkeša iako nijednoj momčadi nije lako kad joj ode igrač koji je u godinu dana zabio 21 gol – kaže Župan
Dragan Župan jedva čeka povratak u Zadar. Nakon osam dana u Moravskim Tomplicama zadarski veznjak zaželio se obitelji.
– Pripreme su uvijek teške iz više razloga. Jedan od njih je i odvojenost od obitelji. Ovih dana od kada nisam u Zadru osjećam se kao pomorac koji je otišao od kuće i kojeg nema jedno vrijeme. Sreća da su ovakve stvari samo dvaput godišnje, pa se nekako izdrži – požalio se Župan. Jedan od ponajboljih Zadrana lanjske jeseni u proljetnoj polusezoni nije uspio uhvatiti formu koji je držao tijekom jeseni. Razlog tome su i problemi s desnim koljeno koji su riješeni odmah po završetku prošle sezone.
 – U Zagrebu su mi obavili artroskopiju koljena i sad je sve u redu. Treniram pod punim opterećenjem i ne osjećam nikakvu bol. Zato sam i veliki optimist za sljedeću sezonu od koje puno očekujem.
Zadar će u novu sezonu s neznatno izmijenjenim igračkim kadrom, premda bi realan Terkešov odlazak mogao otvoriti puno problema. Prije svega u realizaciji.
– I lani je bilo pitanja kako ćemo riješiti ovu ili onu poziciju, pa je Dalibor Zebić sa svojim suradnicima na kraju sve odlično posložio. Istina je da će Terkeša biti teško zamijeniti, ali prema onom što mi je poznato, u klubu se radi na dolasku dvaju kvalitetnih napadača. Ako i ne dođu, mogu i ja u napad. Kako bilo, naši navijači ne trebaju strepjeti. Davat ćemo mi golove i bez Terkeša.
Zebićev lanjski ključan potez koji je donio seriju pobjeda bila je odluka da nakon dugogodišnje prakse igre s dva napadača momčad slaže samo s Terkešom kao jedinim napadačem. Zebić najavljuje da ta formacija ostaje i ubuduće. Pitanje je samo hoće li se naći prava zamjena za Terkeša.
– Puno puta sam ponovio da meni igra s jednim napadačem odgovara i da se u takvoj formaciji najbolje osjećam. Raduje me što ćemo i sljedeću sezonu igrati u tom rasporedu. Terkeš? Kažem, snaći ćemo se već nekako i bez njega iako nijednoj momčadi nije lako kad joj ode igrač koji je u godinu dana zabio 21 gol.
Kakav je dojam nakon utakmica protiv Rudara i Cracovije?
– Poznato je da pripremne utakmice nikad ne pružaju realnu sliku o našoj momčadi. Zato je i teško donositi zaključke. Moj je dojam da još nismo pravi i da u preostalom vremenu do utakmice s Hajdukom možemo izgledati puno bolje. Sada nam dolazi lakši dio priprema kad ćemo više raditi loptom.
Sve je realnije da će Zadar domaće utakmice ipak igrati na Stanovima.
– Od prvog dana od kada se počelo govoriti da ćemo možda igrati u Šibeniku pao mi je mrak na oči. Ne zbog toga jer je to Šibenik, mogli su biti Split ili Rijeka, svejedno, nego činjenica da nećemo igrati pred svojom publikom postavlja pitanje: za koga mi uopće igramo nogomet? Nogomet bez publike nema smisla i zato sam oduševljen mogućnošću da ipak igramo na Stanovima.
Ako se to i dogodi, imat ćete podršku samo s istočne i južne tribine.
– Nedostajat će nam zapad na kojem je svoje mjesto imalo puno naših vjernih navijača. No, u ovom trenutku moramo biti sretni ako uopće budemo igrali na našem stadionu. Izgradit će se i ta tribina pa će opet i podrška dolaziti sa svih strana.


Zajedništvo dolazi s godinama
Nakon zimskog jasno je da ni u ljetnom prijelaznom roku u momčadi neće biti značajnijih promjena. Je li to dobra odluka?
– Odgovor na to pitanje uvijek daju rezultati, a ne nekakve procjene prije početka sezone. Sigurno je to da nam činjenica da se momčad malo mijenja daje određene prednosti. Pravo zajedništvo među igračima se stvara kroz duže razdoblje, a to nije moguće ako se stalno mijenja momčad. Vjerujem da će se to vidjeti sljedeću sezonu kao što se potvrdilo i lani – smatra Župan.


Modrić se pridružio
Posljednju utakmicu na pripremama u Sloveniji Zadrani će odigrati poslijepodne (18) protiv poljskog prvoligaša SLASK-a. U četvrtak će igrači imati jutarnji trening, a nakon ručka je povratak u Zadar. Inače, momčadi se ovih dana pridružio i Josip Modrić koji je izostao s početka priprema zbog problema s pokosnicom. Modrić je tako svojevremeno najavio i mogućnost završetka karijere. Zebić mu je pružio novu priliku i sada treba vidjeti kako će Modrić reagirati na napore koje donose pripreme.