Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Naglasak je na uigravanju nove formacije

Autor: Šime Ćurko

08.07.2009. 22:00
Naglasak je na uigravanju nove formacije

Foto: Filip BRALA



Promjena formacije zahtjeva da svi igrači mijenjaju dosadašnje navike, ne samo oni u obrani ili veznoj liniji – kaže Ljubičić
Marin Ljubičić završetkom prošle sezone našao se na popisu igrača, čija su se imena spominjala u rubrici potencijalni odlasci. Mjesec i pol dana nakon završetka sezone čini se da će Ljubičić i dalje nositi zadarski dres.
– O tome puno ne razmišljam. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza i do tada je sve moguće. No, sada sam na pripremama sa Zadrom koncentriran isključivo na ono što se događa u našoj momčadi – javio se Ljubičić iz slovenskih Moravskih Toplica. Prekjučer su Zadrani s kvalitetnim češkim prvoligašem Baumit Jablonecom odigrali 1:1 u sat i pol vožnje udaljenom austrijskom Grazu.
– Dojam je da igramo sve bolje. Jablonec je vrlo kvalitetna momčad kojoj je nastup u Europi pobjegao za samo dva boda. Najvažnija stvar na pripremama, osim onih koje inače prate svake pripreme, je uigravanje nove formacije 4-4-2. Za sada ide dobro, a nakon početnih problema očekujem de ćemo biti sve bolji. Nema razloga da ne bude tako.
Što će Zadar dobiti sa 4-4-2 u odnosu na dosadašnjih 3-5-2?
– Nadam se čvrstini u obrani, a u napadu puno dobrih lopti za dvojicu napadača. Promjena formacije zahtjeva da svi igrači mijenjaju dosadašnje navike, ne samo onih u obrani ili veznoj liniji. Zadar sa 4-4-2 može uspjeti samo ako svih 11 igrača u svakoj utakmici daje maksimum. Na tome je naglasak na ovim pripremama.
Ljubičićeva pozicija je u središnjoj četvorici između dvaju bočnih igrača.
– U sredini ispred zadnje četvorice uz mene je Ferdo Milin. Uživam igrati s Milinom na toj poziciji, jer je on iskusan igrač od kojeg se može puno naučiti. U dosadašnjim utakmicama smo pokazali da možemo dobro odigrati. Ipak, najvažnija je komunikacija svih igrača tijekom igre.
Kakav će Zadar biti sljedeće sezone?
– Iako pripremne utakmice nisu mjerilo nakon utakmica koje smo odigrali, ja sam optimističan. Najvažnije je u sezonu krenuti sa što više bodova, jer je svaki kiks na početku kasnije teško nadoknaditi. Svjesni smo koliki smo dužnici ostali zadarskoj publici u prošloj sezoni i od prvog kola nove sezone morat ćemo pokazati da je to stvar prošlosti koja se više ne bi smjela ponoviti.
Zadrani sutra igraju s mađarskim Kaposvarom, a u nedjelju je polazak za Zadar gdje slijede završna dva tjedna uigravanja pred dolazak Vinkovčana.


Zadar domaćin subotom navečer


Novica Erlić, direktor, potvrdio je da će Zadar domaće utakmice ove jeseni igrati subotom u večernjem terminu i to od 20 sati i 15 minuta, što će reći da će u 1. kolu u subotu, 25. srpnja Zadar biti domaćin Cibaliji u noćnom terminu. Emisija Volim nogomet počet će se emitirati od 7. kola subotom u terminu od 20 do 23 sata, a HTV će se izravno uključivati na najmanje četiri utakmice. Jedna utakmica igra se u nedjelju uz izravan prijenos u redovitom terminu u pravilu od 20.15 sati. U prvih šest kola klubovi su slobodni(ji) u izboru termina, budući da nema televizijskih uključivanja. O tome što će se dogoditi ukoliko se budu podudarali termini utakmica nogometaša i košarkaša Zadra, što je vrlo izvjesno, za sada se nitko ne izjašnjava.