Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zabrana pušenja ide na popravni

Autor:

08.07.2009. 22:00
Zabrana pušenja ide na popravni

Foto: Adam VIDAS



Sabor je jučer na dnevni red uvrstio izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim bi se kafićima i restoranima na tri godine produljio rok prilagodbe na potpunu zabranu pušenja. Ovu je inicijativu pokrenuo Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, a podršku im je prošlog tjedna dao i saborski Odbor za turizam. Zainteresirani ugostitelji zahtijevaju da im se za ugostiteljske objekte do 50 kvadrata omogući izbor hoće li njihovi objekti biti pušački ili nepušački. Za objekte iznad 50 kvadrata do 30 posto površine fizički bi se odvojilo i osposobilo za pušače.
Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da su moguće izmjene Zakona, ali i dodao da “radikalnih promjena neće biti”.
– Ništa nije sveta krava pa tako ni reforma zdravstva, naročito u vrijeme krize i recesije. Razgovarajući s Cehom ugostitelja vidjet ćemo je li moguće popraviti nešto u tehničkim dijelovima zakona kako bi on imao što manje utjecanja na pad prometa u kafićima, rekao je Milinović koji nije želio govoriti o konkretnim izmjenama jer ih “prvo želi iznijeti premijerki Jadranki Kosor”. Dodao je kako je svjestan postojanja problema u slučaju trgovačkih centara jer se po trenutnim zakonskim rješenjima prostori za pušenje moraju imati kontakt s vanjskim zrakom, što centri naravno nemaju. Na zahtjev HDZ-a prijedlog izmjena zakona ipak je upućen u redovnu, a ne hitnu saborsku proceduru kako je to predlagao Odbor za turizam i željela oporba. HDZ-ovci su i prošli tjedan na Odboru za turizam bili suzdržani. Predsjednik njihovog zastupničkog kluba Andrija Hebrang rekao je da je prije konačne odluke o izmjenama potrebno prikupiti financijske pokazatelje provedbe Zakona.