Teorijski i praktični seminar za barmene i savjetnike za vino održan u hotelu Donat završio je prezentacijom projektnog zadatka. Polaznici su pred ocjenjivačkom komisijom prezentirali usvojena znanja i vještine pripremanjem barskih mješavina i pravilnim posluživanjem autohtonih hrvatskih vina. Edukaciju je drugi put provela Zadarska županija u suradnji s Ministarstvom turizma, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a uz program tvrtke Adriatic Educatio. Seminar je održan u vremenu od 31. svibnja do 11. lipnja 2011. godine u prostorijama Obrazovnog centra Ivora u Zadru. U programu savjetnik/ica za vino sudjelovalo je 24 polaznika, dok je program barmen/ica pohađalo 32 polaznika. Edukacija se odvijala u jutarnjem i popodnevnom terminu kako bi polaznici radne obveze uskladili s nastavom, što je rezultiralo velikom posjećenosti predavanja.
Polaznici su znanje usvojili kroz šest predavačkih cjelina: edukacija o porijeklu i vrstama vina s geografskog područja Hrvatske, osobito Dalmacije, pravilni odabir autohtonih hrvatskih vina pri posluživanju uz određena jela, upoznavanje svjetskih vinskih i vinogradarskih područja, praktični rad, bonton i komunikacija s gostom, ugostiteljsko miješanje i posluživanje barskih mješavina slobodnim stilom. U sklopu edukacije za barmen/icu polaznici su posjetili tvrtku Maraska d.d. gdje su se upoznali s procesom proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića raznih vrsta i okusa.
– Vrlo smo zadovoljni da smo edukaciju uspješno proveli u Zadru, Šibeniku, Kninu, Splitu, Opuzenu, Dubrovniku i Zagrebu. Obradovao nas je veliki odaziv polaznika kako u većim gradovima tako i u manjim sredinama poput Knina i Opuzena. Ukupno je seminar pohađalo 340 polaznika koji su pokazali veliku zainteresiranost za usvajanjem novih znanja i redovito su prisustvovali predavanjima, rekao nam je Ante Peroš, direktor tvrtke Adriatic Educatio.
Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, izrazio je zadovoljstvom provedenim projektom kojim se podiže razina znanja i vještina kadra u ugostiteljstvu i turizmu.
– Podržavamo program i raduje nas da smo omogućili polaznicima da usvoje nova znanja koja će primijeniti na svojim radnim mjestima. Vinska karta Zadarske županije sve je bogatija i upravo na savjetnicima za vina je zadatak da naše proizvode profesionalno približe potencijalnim kupcima i gostima, kazao nam je Jerolim Uroda.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
UDRUGA ADELA
Osječanke sudu i policiji sedam mjeseci od ubojstva Mihaele Berak poručile: “Gledamo vas”
Ostali sportovi
F1
Verstappen najbrži i u kvalifikacijama
Scena
HRVATSKI GLUMAC
Peroš glumi kontroverznog trenera u imaginarnom podmlatku Barce
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Hrvatska
MOST-OVAC
Raspudić: Ustavni sud je parapolitičko tijelo, treba ga ukinuti
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Hrvatska
KROV NAD GLAVOM
Prosječan Hrvat ne može unajmiti stan jer mu je najam 70 posto plaće, a ne može dobiti ni kredit za kupnju
Zadar
pojačan promet