Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lerga najavio protutužbu Croatia banci

08.07.2011. 22:00
Lerga najavio protutužbu Croatia banci


– Direktori podružnica, pa tako i Perić, dobili su ovlasti za samostalno odlučivanje o plasmanima do 100 tisuća kuna, ali nisu smjeli iskoristiti tu ovlast i primijeniti je kod rizičnih klijenata – pojasnila je pravnica


Svjedočenjem direktorice pravnih poslova u Croatia banci jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Ivanu Periću (47), bivšem direktoru poslovnice te banke u Zadru i Josipu Lergi (29), direktoru trgovačkog društva “Mauricijus” d.o.o iz Slivnice Donje.
Oni su optuženi da su kao odgovorne osobe tih poduzeća zloporabili položaj i ovlasti s ciljem pribavljanja veće imovinske koristi.
– Nakon što smo utvrdili da postoje male nepravilnosti u radu svih naših poslovnica, pa tako i zadarske, uprava je donijela odluku o izdavanju generalnih punomoći svim direktorima poslovnica čime se zapravo htjelo olakšati poslovanje u tom segmentu – rekla je pravnica pojasnivši kako je najprije u zaključku stajalo da direktori sami moraju sastaviti izvješća, a kako su imali poteškoća s tim, sastavljen je obrazac. Posvjedočila je još i da se o problematici generalnih punomoći nije raspravljalo kao nekoj zasebnoj temi na sastancima s direktorima podružnica.
– Direktori podružnica, pa tako i Perić, odlukom od 4. lipnja 2006. dobili su ovlasti za samostalno odlučivanje o plasmanima do 100 tisuća kuna, ali nisu smjeli iskoristiti tu ovlast i primijeniti je kod rizičnih klijenata – pojasnila je pravnica dodajući kako su se rizičnim klijentima smatrali oni koji nisu redovito izvršavali svoje obveze i uredno podmirivali dospjela dugovanja. U Perićevu slučaju konkretno, pravnica je rekla kako su nepravilnosti u radu otkrivene nalazom revizije iz 2005. godine.
Prema optužnici Lerga je tijekom 2006. godine od Croatia banke zatražio dva kredita u iznosu od milijun kuna i 350 tisuća eura kako bi kupio i preuredio jednu stariju vilu u Poreču na osam etaža, što mu je Perić kao direktor te banke i odobrio, nakon čega je banka na nekretninu upisala svoje založno pravo. Iako znajući da se s nekretnine ne može skinuti založno pravo sve dok se kredit u cijelosti ne vrati, Perića tužiteljstvo sumnjiči da je upravo to učinio, odnosno da je za dva stana i jedan poslovni prostor u vili izdao brisovnice i tako Lergi omogućio da ih proda. Nakon prodaje Lerga novac nije uplatio na račun TD “Mauricijus” d.o.o već je, navodi se u optužnici, tvrtku oštetio za taj iznos, a sebi stekao nepripadajuću imovinsku korist.
Suđenje se nastavlja krajem srpnja kada će svjedočiti knjigovođa poduzeća Mauricijus, a isti dan očekuju se i završne riječi optužbe i obrane.


Lerga će tražiti odštetu od 250 tisuća eura




 Josip Lerga, vlasnik poduzeća Mauricijus d.o.o. najavio je protutužbu  Croatia banci u parničnom postupku.
– Nekretninu koju je Croatia banka procijenila na više od milijun kuna  vrijednosti, kasnije su prodali za 400 tisuća kuna. To znači da su metar  četvorni stana u zgradi koji realno vrijedi oko dvije tisuće eura, prodali za  svega 400 eura. Blokirali su mi sve račune i od mene potražuju četiri i pol  milijuna kuna, a samo zatezne kamate iznose oko dva milijuna – kaže Lerga  dodajući kako su ga takvim postupkom doveli na rub egzistencije najavivši  ujedno da će od Croatia banke tražiti odštetu u visini od 250 tisuća eura.