Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Neozbiljne izjave ne doživljavam ozbiljno

08.07.2011. 22:00
Neozbiljne izjave ne  doživljavam ozbiljno


U nedostatku rezultata kojima bi potkrijepila uspješnost i sposobnost Vlade koju vodi, hrvatska premijerka poseže za etiketiranjem političkih oponenata. I to je njezin jedini politički program. Da je tu ogromnu energiju koju ulaže u psihoanalizu Zorana Milanovića preusmjerila u oporavak gospodarski posrnule Hrvatske i rješavanje problema koji tište hrvatske građane, u Hrvatskoj bi se odavno bolje i kvalitetnije živjelo


Socijalna i politička  pitanja “specijalizacija” su mlade zadarske političarke  Sabina Glasovac, potpredsjednice Gradskog ogranka  SDP-a i potpredsjednice Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra.  Jedna je od mlađih i aktivnijih na zadarskoj političkoj sceni i otkada je aktivno u politici, često ističe da  je pasivizacija i nezainteresiranost mladih za politiku  posljedica njihove isključenosti iz politike i svih procesa  donošenja političkih odluka.  Mišljenje mladih o aktualnoj  situaciji na lokalnoj i državnoj razini važno je čuti, smatra Glasovac, pogotovo u vrijeme kada se Hrvatska nalazi  u predizbornoj godini.
Kako je više puta najavila premijerka Jadranka  Kosor, novi će se izbori  održati do kraja godine.  Ipak, još nitko ne može sa  sigurnošću reći hoće li se  prije održati izbori ili referendum o ulasku Hrvatske  u EU jer se ne zna ni datum  potpisivanja pristupnog ugovora. HSS i SDSS poručili su  da bi studeni bio najbolje  vrijeme za izbore, a neki  politički analitičari smatraju  da najprije treba održati referendum, a tek onda izbore,  makar ih to pomaklo u 2012.  godinu. Kakav je stav SDP-a  o tome koje je najbolje vrijeme za izbore?
– Premijerka Kosor je  obećala hrvatskim građanima  da će odrediti datum izbora  nakon završetka pregovora i  da će se izbori održati do  kraja godine te se nadam se  da će smoći snage i držati do  svoje riječi. Neophodno je da  se parlamentarni izbori provedu prije održavanja referenduma o ulasku Hrvatske u  EU kako bi nova Vlada s  punim legitimitetom građana  mogla što kvalitetnije stvoriti  preduvjete za provođenje referenduma. Vlada na čelu s  Kosor pokazala je da nema  kapaciteta nositi se s problemima nezaposlenosti, posrnulog gospodarstva, kreditne prezaduženosti, reformama koje su nam nužne, a koje  se ne provode. Hrvatskoj su  potrebni parlamentarni izbori. Što prije, to bolje, jer  svakim danom tonemo sve  dublje.
Predsjednica Vlade RH  Jadranka Kosor nedavno je  izjavila kako je čelnik oporbe  Zoran Milanović “jako nervozan što je HDZ završio  pregovore s Europskom unijom i što se nije ostvario  njegov plan, a to je da Hrvatska ne završi pregovore do  kraja lipnja i da ode u  čekaonicu”, a u nastavku razgovora s novinarima nazvala  ga je arogantnim i bahatim.  Kako gledate na ovu premijerkinu tešku kritiku  upućenu na račun šefa  SDP-a?
– Neozbiljne izjave ne  doživljavam ozbiljno. Ako je  itko od samog početka bezrezervno podržavao opredjeljenje Hrvatske za EU i  intenzivno radio na približavanju Hrvatske europskim integracijama, onda je  to SDP. U nedostatku rezultata kojima bi potkrijepila  uspješnost i sposobnost Vlade koju vodi, hrvatska premijerka poseže za etiketiranjem političkih oponenata.  I to je njezin jedini politički  program. Da je tu ogromnu  energiju koju ulaže u psihoanalizu Zorana Milanovića  preusmjerila u oporavak gospodarski posrnule Hrvatske i  rješavanje problema koji tište  hrvatske građane, u Hrvatskoj bi se odavno bolje i  kvalitetnije živjelo.
Vlada nema  podršku građana?
Sve češće objavljivanje  anketnih rezultata o trenutačnom rejtingu političkih  stranaka Zoran Milanović  nazvao je “anketnim terorom”. Mislite li i Vi da  građane Hrvatske, koji grcaju u problemima nezaposlenosti, kreditnih zaduženja  i ovrha nad plaćama, zaista  zanima kako u ovom trenutku neka politička stranka  kotira, ili su pak ovakve  informacije potrebne u predizborno vrijeme?
– Kako se budu približavali  izbori, raznoraznih anketa i  predviđanja bit će sve više.  Činjenica jest da su posljednjih tjedana mediji preplavljani raznoraznim anketama, od kojih su neke više, a  neke manje vjerodostojne.  No, u svakom slučaju su  indikativne. Bez obzira na  rejtinge stranaka koji se kroz  ankete prezentiraju, jedna se  poruka iz svih dosad provedenih anketa poprilično iskristalizirala. Vlada Jadranke  Kosor nema podršku  građana, građani smatraju da  ova Vlada Hrvatsku vodi u  krivom smjeru i traže promjene.
Nakon Slavka Linića i  Milanović se našao na meti  tzv. anonimke odnosno njegov šogor Tomislav Musić. U  međuvremenu, jedna je dnevna novina objavila kako je  bivši potpredsjednik Vlade  Damir Polančec otkrio da mu  je ravnatelj policije Oliver  Grbić sugerirao da bi  HDZ-ovci trebali, zbog balansa u istragama, pisati anonimne prijave protiv čelnika  oporbe. Je li riječ o prljavim  predizbornim igrama?
– HDZ opterećen svojim  koruptivnim aferama u kojima su glavni akteri brojni  ministri na čelu s političkim  mentorom Jadranke Kosor i  bivšim prvim čovjekom Vlade  pokušava već neko vrijeme  provoditi kampanju da smo  svi isti ne bi li se skrenula  pozornost sa sebe i izjednačila krivicu za loše stanje  u kojoj se Hrvatska nalazi jer  je opljačkana. U tom nastojanju, ako je suditi po riječima Polančeca, ne preza ni  od čega, pa ni od zlouporabe  državnih institucija. Kada bi  se optužbe Polančeca pokazale točnima, bila bi to  katastrofa. Politički motivirano djelovanje policije je  sumrak demokracije i ozbiljan udar na politički sustav.  Stranka koja zagovara takav  pristup ne želi dobro Hrvatskoj ni hrvatskim građanima, nego misli samo na svoje  uskostranačke interese. No,  bez obzira na prljavu kampanju koju provode, neće im  uspjeti. SDP zajedno s  građanima će ih pobijediti na  sljedećim izborima. Kako je  kazao i sam predsjednik Milanović, SDP se u svojih 20  godina postojanja i djelovanja nema čega stidjeti i to  je naš najveći politički kapital.  
SDP već mjesecima provodi anketnu predizbornu akciju u kojom putem aktivista i  članova stranke kontaktira s  potencijalnim biračima. Neki  su mediji i političke stranke  kritizirale ovakav pristup kao  zadiranje u privatnost birača.  Imate li povratne informacije  od aktivista zadarskog SDP-a  o tome kako su građani doživjeli ovu predizbornu metodu?
– Nitko nam neće i ne može  zabraniti komunikaciju s  građanima. Štoviše, to je naša  obveza i dužnost. U politici  nema ničeg dragocjenijeg od  direktnog kontakta i izravne  komunikacije s biračima.  Težište SDP-ove kampanje bit  će upravo na ovom pristupu,  koji je uobičajen u praksi  mnogih europskih zemalja  već dugi niz godina, sjetite se  samo kampanja koje se doslovno vode “od vrata do  vrata”. Svakodnevno komuniciramo s potencijalnim biračima, slušamo njihove probleme, sugestije, pitamo ih za  mišljenje i informiramo ih o  našim aktivnostima i stavovima. Građani reagiraju vrlo  pozitivno, a dokaz da je tomu  tako je da se mnogi od njih  nakon toga odluče postati  naši volonteri, pomoći u kampanji i doprinijeti pobjedi  SDP-a na izborima.
Grad ustraje na  krivim prioritetima
 I na zadnjem aktualnom  satu Gradskog vijeća grada  Zadra zajedno ste sa stranačkim kolegama postavili  gradonačelniku Vrančiću  brojna pitanja, a jedno od  njih odnosilo se na mogućnost besplatnog crpljenja septičkih jama za kućanstva koja uredno plaćaju obveze i  imaju građevinsku dozvolu,  ali još nisu spojena na kanalizacijski sustav. Gradonačelnik Vam je odgovorio  kako je Grad tim kućanstvima omogućio besplatno  ispumpavanje dvaput godišnje.
– Gradonačelnik je odgovorom da je dva puta godišnje  crpiti septičke sasvim zadovoljava potrebe stanovništva,  pokazao da baš i nije upoznat  s realnošću i problemima s  kojima se susreću stanovnici  Ploča, Belafuže, Arbanasa,  dijela Ričina i još nekih gradskih četvrti. Priključak na  kanalazicacijski sustav bi u  21. stoljeću trebao biti civilizacijski minimum omogućen svakom građaninu, što  u Zadru, na žalost, nije slučaj.  Postoje građani koji imaju  građevinsku dozvolu za svoje  stambene objekte, platili su  komunalni doprinos, plaćaju  komunalnu naknadu i njima  treba omogućiti besplatno crpljenje septičkih jama neograničen broj puta tijekom  godine. Uostalom,  zašto  građani plaćaju Vodovodu sa  svojim računima za utrošak  vode na svaki kubični metar i  još 1.54 kn odvodnju,1.63 kn  naknadu za razvoj odvodnje,  1.62 kn pročišćavanje otpadnih voda ako građani koji  imaju septičke jame imaju  samo dva puta godišnje pravo  na pražnjenje iste, a sve dodatne moraju platiti nemalih  300 kn.
Ali je njegov komentar na  Vašu izjavu kako su građani  očajni, ipak izostao. Koliko  ste zadovoljni odgovorima  gradonačelnika i drugih čelnika Grada?
– Formom odgovora gradskih čelnika na pitanja koja  postavljamo u ime građana  možemo biti manje ili više  zadovoljni, ali brzinom i efikasnošću rješavanja tih problema ne možemo nikako.  Rezultati rada gradonačelnika i njegovih suradnika poražavajući. I dalje se ustraje  na krivim prioritetima i  građane dodatno za njih zaduuje. U vrijeme gospodarske krize njima je prioritet  nogometni stadion. Neodogovorno se raspolaže novcem  poreznih obveznika. Tome u  prilog govori činjenica da je  gradska blagajna prazna, minus od 83 milijuna kuna je  nešto što će građani dugoročno itekako osjetiti na  svom standardu. Ova gradska  vlast se hvali time što je po  povoljnim kamatama uspjela  dodatno zadužiti građane da  bi se otplatila dvorana i bazen  na Višnjiku. Pa molim vas,  gdje to ima?! Strategija stvaranja preduvjeta za intenzivniju gospodarsku djelatnost ne postoji, gospodarska  zona Crno stagnira u realizaciji, a sve bitnije investicije su zaustavljene ili odgođene. Socijalna prava posebno osjetljivih društvenih  skupina se režu, tu posebno  mislim na stipendije učenicima i studentima koje su  smanjene za 10%, naknade  za rodilje takoer, ukinut je  besplatan javni prijevoz velikom broju umirovljenika,  plaćamo jednu od naskupljih  cijena kubičnog metra vode i  sata parkinga u Hrvatskoj.  Ova vlast na čelu s  Vrančićem je nesposobna, a o  njihovoj nesposobnosti najbolje svjedoče njihovi rezultati.