Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ocjenjivat će se prisnac, kušati vara…

08.07.2011. 22:00
Ocjenjivat će se prisnac, kušati vara…


To je bilo jelo koje se odavno spremalo, a onda kad je počeo rat, to više nitko nije spremao ili baš samo rijetki. Nama je došla u posjet australska veleposlanica Beverly Mercer i pitali smo se što ćemo joj sad ponuditi, i između ostalog smo rekli: idemo joj ispeći prisnac. I ona je bila oduševljena, kao i cijelo njihovo poslanstvo. U razgovoru s ljudima iz UNDP-a, došli smo na ideju da napravimo ovaj Prisnac festival, kaže Ivica Mitrović


Danas se u Zelengradu  održava drugi Prisnac  fest, manifestacija kojom se želi promovirati prisnac  kao autohtono jelo bukovačkog  kraja. Prisnac fest pokrenut je  lani kao rezultat rada Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”.  Festival je natjecateljskog karaktera te će se i ove godine  ocjenjivati kvaliteta proizvoda i  birati, odnosno nagrađivati  najuspješniji proizvođači.
– Prve godine Prisnac fest je  osvojio drugu, to jest srebrnu  povelju Suncokreta ruralnog  turizma Hrvatske u kategoriji  tradicionalna gastronomija u  konkurenciji projekata iz četrnaest županija, kazao nam je  Ivica Mitrović, jedan od pokretača koji nam otkriva i kako  je ova ideja započela i zaživjela  u provedbu.
Mladi u akciji
– To je bilo jelo koje se odavno spremalo, a onda kad je  počeo rat, to više nitko nije  spremao ili baš samo rijetki.  Nama je došla u posjet australska veleposlanica Beverly  Mercer i pitali smo se što ćemo  joj sad ponuditi i između ostalog smo rekli: idemo joj ispeći prisnac. I ona je bila  oduševljena, kao i cijelo njihovo poslanstvo. U razgovoru s  ljudima iz UNDP-a, došli smo  na ideju da napravimo ovaj  Prisnac festival, kaže Mitrović.
Prošle je godine sudjelovalo  dvanaest izlagača, a troje najboljih je bilo nagrađeno.
– Dobili su medalje i diplome, a dali smo im i darove:  peku, ožeg i slično, a i ove  ćemo godine isto tako napraviti. Ljudi će donijeti prisnac, a  najbolji koji budu nagrađeni će  prezentirati kako se to radi i  peći pod pekom i slično, kazao  je Ivica Mitrović.
Ovaj festival dio je širih nastojanja za aktiviranje svih zainteresiranih za očuvanje tradicijske gastronomske baštine  sela Bukovice promocijom pripreme tradicionalnih jela i  upoznavanjem žitelja, i Zadarske županije i šire s kulturom  življenja i bukovačkom gastronomskom baštinom. Posebno  je vrijedno istaknuti da su ovu  akciju pokrenuli uglavnom  mladi ljudi Ivica Mitrović, Radivoj Mitrović, Marijan Mitrović i Ivan Mitrović. Njihova  nastojanja nisu ograničena samo na ovaj Festival, nego ističu  da je njihova namjera da se  prisnac i druga tradicionalna  jela uvrste u ponudu ugostiteljskih objekata u Zadarskoj  županiji, što bi dodatno obogatilo njihovu gatronomsku  ponudu i ujedno time poslalo  poruku žiteljima Zadarskog  zaleđa o prepoznatljivosti i  pravilnom vrednovanju njihovih tradicionalnih jela.
– Samo na taj način ćemo  uspjeti približiti naše izvorne  tradicionalne proizvode i kulturu življenja i domaćim i stranim gostima. Uz kvalitetnu podršku lokalnih ugostitelja te  medija mogli bismo postići da  neki naši tradicionalni proizvodi postanu globalno poznati  i prihvaćeni uz odgovarajuću  zaštitu imena i proizvoda, ističu organizatori koji su svjesni  da je sa smjenom generacija  mnogim tradicionalnim proizvodima zaprijetilo izumiranje  te su se zato i prihvatili ove  zahtjevne zadaće. Vjeruju da  bi se ovakvim događanjima moglo  oživjeti Bukovicu te  privući domaće i strane goste da prepoznaju vrijednosti ovoga kraja i njegova  zdravog načina života  i steknu naviku dolaska ljetovanja u ruralna područja uz  more, a ne samo urbana i razvijena područja.
Promocija vare
Time bi oživjela svijest i kod  domicilnog stanovništva da još  više prepoznaju vrijednosti ruralnog turizma i da se sve veći  broj OPG-a posveti i takvom  načinu ostvarivanja prihoda, a  i da pokrenu zaštitu tradicionalne bukovačke kuhinje, a  posebno prisnaca koji bi tako  postao brend, odnosno znamka s oznakom izvornosti, ali i  drugih ne manje vrijednih jela  iz Bukovice, a tome će se moći  i danas svjedočiti.
– Ove godine ćemo promovirati i još jedno domaće jelo, a  to je vara. To se sprema od  jaroga graha, kukuruza i drugih grahorica. Također ćemo  spremati jaretinu na lešo, što je  naš glavni specijalitet, a također i divljač, otkrio nam je  Ivica Mitrović koji dodaje da  možda bude i još nekih domaćih gastronomskih iznenađenja.
Vođeni idejom da je Bukovica prava gastronomska riznica tradicionalnih jela koja se  polako zaboravljaju,  mladi ljudi iz Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” i ove  godine nastavljaju  svoj originalni projekt na oživljavanju  prisnaca, vare, popare, cicvare, kaštradine, lučene pule i drugih specijaliteta. Uvjereni da je bukovačka kuhinja “butik  u kojem tradicionalna jela odišu zdravim  ekološkim očuvanim  lokalnim sastojcima,  profinjena osobitim načinom  prigotovljavanja i prožeta domaćim guštom”. Tko se danas  nađe u Zelengradu, imat će što  i vidjeti i okusiti.


Bez nagrade zbog krumpira




O ozračju koje vlada na ovom originalnom Festivalu, ali i procesu njegova srastanja sa svakodnevnim životom Bukovice, najbolje svjedoči sljedeći primjer koji nam je otkrio Ivica Mitrović:
– Prošle godine je Bosa Mitrović osvojila prvo mjesto, ali takav je bio protokol donesen, da onaj tko pobijedi, mora doći i prezentirati svoj rad. Ona nije mogla doći prezentirati i sud je tako ocijenio da je ona ispala iz konkurencije i ušli su drugi. A ona je vadila kumpire i nije smila doći. Mi smo odlučili da joj damo ipak jednu simboličnu nagradu, koju nismo još uručili, ali predat ćemo joj.


Kako zaštiti tradicionalna bukovačka jela


Osim izrade, degustacije i ocjenjivanja prisnaca, na današnjem  drugom Prisnac festu u Zelengradu će se održati i okrugli stol na temu  “Kako zaštititi tradicionalna bukovačka jela”. Cilj okruglog stola je  pokazati proizvođačima, udrugama i svim zainteresiranim posjetiteljima  koji se sve proizvodi mogu zaštititi i na koji način te što je sve potrebno  da bi proizvod dobio odgovarajuću oznaku. Na okruglom stolu će  između ostalih sudjelovati i dr. sc. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za  sigurnost i kakvoću hrane i dipl. ing. Ana Marušić Lisac iz kontrole  proizvoda u Bio-Tehniko.