Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pervan: Fotografija je najveći ambasador turizma

08.07.2011. 22:00
Pervan: Fotografija je  najveći ambasador turizma


– Iz dosadašnjeg načina vođenja turizma uvijek se mislilo da je čovjek osnovni faktor, međutim moramo se početi što više koristiti fotografijom jer to je najveći ambasador turizma bilo koje zemlje – Ivo Pervan


Zadarska riva i  ove je godine postala veliki  izložbeni prostor i ugostila  ponajbolje hrvatske fotografe u sklopu druge po redu  nacionalne kulturološke  kampanje “Prijatelji mora”.  Ovogodišnju izložbu predstavili su jučer na press konferenciji u caffe baru “Brazil”, nedaleko od samih panoa s fotografijama, Zvonko  Šupe i Branko Ganzulić iz  Turističke zajednice, Denis  Redić, predsjednik Udruge  Livingstone koja je u suradnji s tvrtkom Astoria  prošle godine i osmislila  kampanju te jedan od zastupljenih fotografa Ivo Pervan.
Zadar je u ovoj akciji sudjelovao i prošle godine, a oaj  put izložbu panoa ugostit će  do subote kada se ona seli u  slijedeći od 16 hrvatskih gradova kroz koje izložba putuje tijekom ljeta.
– S naše strane s velikim  zadovoljstvom susrećemo i  primamo ovakve projekte  jer Zadar je zapravo brod  koji eto sticajem okolnosti  ima vezu s kopnom i sve što  je u Zadru dobro i smisleno  vezano je za more pa se i mi  tako svojim projektima i aktivnostima pokušavamo što  više vezati za more. Jedno  od najvećih bogatstava koje  naša domovina ima je more,  trebamo ga postati svjesni i  pokušati učiniti sve, ne samo  da na tom bogatstvu zaradimo, nego da ga pokušamo  očuvati za naše buduće naraštaje jer čini mi se da će  sve više i više more koje  Hrvatska ima i ovo  okruženje dobivati na važnosti i značaju, pogotovo u  vremenima koja nam nadolaze, kazao je Ganzulić u  uvodu predstavljanja postavljene izložbe spomenuvši i  ostala ovogodišnja događanja na moru ovog ljeta,  od svjetskog prvenstva u jedrenju pa do ronjenja na  dah.
Samu izložbu koja ove godine tematizira površinu  mora i nosi naziv “More kao  platno” predstavili su Denis  Redić i Ivo Pervan.
Kako je kazao predsjednik  Udruge Livingstone Denis  Redić, cilj kampanje je svake  godine, izložbama fotografija velikih formata na otvorenom strancima i domaćima pokazati što imamo  i pokušati senzbilirati javnost za potrebu očuvanja tog  blaga.
Ivo Pervan ističe kako je  fotografija baš to sredstvo  kojim će se takav cilj na  najbolji način i ostvariti.
– Iz dosadašnjeg načina  vođenja turizma uvijek se  mislilo da je čovjek osnovni  faktor, međutim moramo se  početi što više koristiti fotografijom jer to je najveći  ambasador turizma bilo koje  zemlje. Putovao sam cijelim  svijetom i kad se objektivno  usporedi ovo je jedan od  najljepših dijelova planete  Zemlje samo mi moramo  biti svjesni onoga što imamo  i moramo to početi cijeniti.
Ova jedinstvena izložba  postavljena na zadarskoj rivi  ostat će u našem gradu do  subote nakon čega se seli u  Šibenik. Do tada će gosti, ali  i Zadrani imati priliku pogledati najbolje trenutke uhvaćene na površini mora.
 


Izlagači:




Ivo Pervan, Petar Trinajstić, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Saša Poldan,  Dalibor Talajić, Božidar Prezelj, Nino Marcutti, Željko Mršić, Renco Kosinožić, Željko Jelenski i Ljubo Gamulin