Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Renato Petrov zatražio ponavljanje postupka pred zadarskim sudom

08.07.2011. 22:00
Renato Petrov zatražio ponavljanje  postupka pred zadarskim sudom


– Moj klijent ima zakonsko pravo na obnovu postupka. Vjerujem kako će Vijeće Županijskog suda u Zadru već sljedeći tjedan donijeti pozitivan odgovor. Nakon toga slijedi nam proces u kojem ćemo pokušati doći do istine, rekao je Dragan Jovančević, riječki odvjetnik kojeg je angažirao Renato Petrov


Renato Petrov  (43), ratni zločinac koji od 1.  srpnja u zadarskom zatvoru  izdržava pravomoćnu kaznu u  trajanju od dvadeset godina, a  koju mu je još 1995. godine u  odsutnosti presudio Milan Petričić, tadašnji sudac Županijskog suda u Zadru, podnio je  zahtjev za ponavljanjem postupka. Petrov je zahtjev zadarskom sudu poslao putem  svog odvjetnika, Dragana Jovanića iz Rijeke kojega je opunomoćio za zastupanje u  ovom postupku pred zadarskim sudom.
– Moj klijent ima zakonsko  pravo na obnovu postupka.  Vjerujem kako će Vijeće  Županijskog suda u Zadru već  sljedeći tjedan donijeti pozitivan odgovor, odnosno odobriti mu ponavljanje postupka.  Nakon toga slijedi nam proces  u kojem ćemo pokušati doći  do istine, rekao je Jovančević  dodajući kako istinu zaslužuju  svi pa tako i njegov branjenik.
Osuđen u odsutnosti
Renato Petrov je nakon petnaestogodišnjeg izmicanja hrvatskom pravosuđu temeljem  Interpolove crvene tjeralice  uhićen 5. travnja u Düsseldorfu, gdje je potom do  okončanja postupka za  izručenje, boravio u ekstradicijskom zatvoru.
Petrovu, inače jedinom Hrvatu u postupku za ratni  zločin, s još 25-oricom pripadnika tzv. SAO Krajine i  bivše JNA, sudilo se na zadarskom Županijskom sudu  1995. godine nakon što je u  akciji Oluja uhićen Jovan  Badžoka. Sudski postupak  okončan je 11. prosinca 1995.  izricanjem nepravomoćne  presude kojom je 16-orici od  njih dosuđeno ukupno 345 godina zatvora, a Petrovu 20.
Osuđujuću presudu tadašnji  sudac Županijskog suda u Zadru Milan Petričić izrekao im  je nakon saslušavanja niza  svjedoka i provođenja dokaza  kojima je utvrđeno da su njih  16, među kojima i Petrov, kao  pripadnici srpskih paravojnih i  odmetničkih postrojbi i tzv.  JNA 18. studenog 1991. godine ušli u selo Škabrnja u  kojem je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo te s više  pješadijskih skupina praćenih  tenkovima slomili otpor branitelja sela, nakon čega su masovno i gotovo u potpunosti  uništavali i uništili bez ikakve  vojne potrebe stambene, gospodarske i sakralne objekte.  U optužnici se navodilo kako  su to činili gađajući topničkim  oružjima po naselju bez izbora  vojnih ciljeva, nakon čega su iz  podruma i drugih zaklonjenih  prostora nasilno izvukli sklonjeno civilno i neboračko stanovništvo, pretežito žene i  osobe starije životne dobi, kao  i djecu.
U ponovljenom  postupku ista optužba
Posebno otegotna okolnost  koja im se na teret stavljala je  činjenica da nitko od njih nije  pružao nikakav otpor, niti su  predstavljali opasnost po  agresora, no da su oni bez  obzira na sve potom najmanje  44 osobe ubili hicima iz vatrenog oružja i to iz neposredne blizine ili tupo-tvrdim  predmetima po glavi, a neke  su od žrtava da su pred smrt  mučili i masakrirali. Obrazlažući tadašnju presudu Petričić je kazao kako su nedvojbeno, kršeći pravila  međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, naredili ili sudjelovali u napadu i  ubijanju civilnog stanovništva,  uništavanju u velikim razmjerima imovine tog stanovništva,  a što nije opravdano nikakvim  vojnim potrebama. Time su  počinili kazneno djelo protiv  čovječnosti i međunarodnog  prava, odnosno ratni zločin  protiv civilnog stanovništva,  zbog čega bi i ukoliko mu bude  odobren i u ponovljenom postupku trebao odgovarati Petrov.


U ponovljenom postupku nedavno osuđen Nikola Munjes




Posljednji slučaj ponovljenog sudskog postupka pred Županijskim sudom u Zadru zbog ratnog zločina onaj je Nikole Munjesa koji je temeljem međunarodne tjeralice iz Crne Gore Hrvatskoj izručen 25. ožujka prošle godine. On je, također, u odsutnosti 1995. godine osuđen, a dobio je devet godina zatvora i to zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Perušiću kod Benkovca.
U ponovljenom postupku koji se vodio pred sucem Borisom Radmanom, nakon provedenog dokaznog postupka i saslušavanja Munjesovih žrtava, 4. veljače ove godine kazna mu je potvrđena.