Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Bukara Benkovac” uspješno promovirala baštinu Bukovice i Kotara

08.07.2012. 22:00
“Bukara Benkovac” uspješno promovirala baštinu Bukovice i Kotara


Prije svega je naglasak na ponudi, prezentaciji i promociji ekološki zdrave i raznovrsne hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj. Zaista je teško pronaći područje s takvim etnoblagom, s takvim šarenilom običaja i tradicijskih, autohtonih vrijednosti kao što je to područje Ravnih kotara i Bukovice, govori Vanja Čvrljak


Samo dan nakon spektakularne manifestacije “Vinfest Benkovac 2012”, već je u subotu održana još jedna manifestacija u sklopu ovogodišnjeg Benkovačkog kulturnog ljeta. Riječ je o trećoj “Bukari Benkovac”, jedinstvenoj promociji gastroponude i svih ostalih posebnosti, narodnih običaja i bogate baštine Ravnih kotara i Bukovice.
– Na centralnoj benkovačkoj šetnici kojom su odzvanjali zvukovi izvornih pjesama moglo se vidjeti izlagače iz Zadarske i Šibensko-kninske županije te degustirati nešto od raznovrsne gastro i vinske ponude, među kojima šampione i dobitnike zlatnih odličja, s vidnim zadovoljstvom govori Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice grada Benkovca.
 Nekoliko tisuća posjetitelja
Benkovačka šetnica bila je prava mala tržnica delicija, mjesto na kojemu se ćutio dašak iskonske Dalmacije.
– Kušaju se autohtoni proizvodi kao što su maslinovo ulje, smokve, puževi, pršut, panceta, sir, lešo janjetina ili kuhana s graškom, tripice, prisnac, kruh ispod peke te pečena riba i ostale delicije, nabraja Čvrljak.
Benkovačka “Bukara” uz pjesmu, koja je odjekivala sa svih strana, izmamila je u subotnje predvečerje i noć na Šetalište kneza Branimira u samom središtu Benkovca nekoliko tisuća zadovoljnih posjetitelja.
– Prije svega je naglasak na ponudi, prezentaciji i promociji ekološki zdrave i raznovrsne hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj. Zaista je teško pronaći područje s takvim etnoblagom, s takvim šarenilom običaja i tradicijskih, autohtonih vrijednosti kao što je to područje Ravnih kotara i Bukovice, govori Vanja Čvrljak.
Improvizirani instrumenti
Prema njegovim riječima, cilj je približiti ovaj prostor svim ljudima u regiji te ih upoznati sa svim posebnostima i bogatstvima ovog kraja.
U subotu je u Benkovcu zaista bila prava fešta od “ića” i pića, događaj za pamćenje koji ovaj gradić potvrđuje centrom gastro i etnodogađanja u Zadarskoj županiji i šire.
– Najvrjednije u ovoj manifestaciji zapravo je izazov koji su prepoznali manji proizvođači. Svi oni su pronašli ili tek žele pronaći način kako preživjeti na zahtjevnom tržištu u ovim teškim vremenima, kako zaposliti vlastitu obitelj i kako zaraditi, istaknuo je gradonačelnik Branko Kutija.
Posebno je ovog puta oduševio sastav “Čevulja” koji djeluje u sklopu KUD-a Branimir.
– Naša je posebnost u improviziranim instrumentima koje smo sami sastavili i to od lopara, vučije ili burila, kante, loze, dijelova motora i sličnih naizgled glazbeno neiskoristivih predmeta, objašnjavaju nam.
Glavni organizatori događanja bili su Turistička zajednica i Grad Benkovac uz potporu Obrtničke komore Zadar, Hrvatske gospodarske komore te Turističke zajednice Zadarske županije.


BENKOVAČKA ATRAKCIJA: Magarčić Cvitko




Mali nestašni magarčić, petnaestak dana staro pule Cvitko, kojeg je izložio KUD Branimir, bio je prvoklasna atrakcija kojoj su se najviše obradovala djeca. Umiljato pule oko vrata je imalo je ogrlicu od školjaka, rado se igralo s djecom i fotografiralo. Ako je pas čovjekov najbolji prijatelj, onda je magarac ili tovar najvrjedniji. Zanimljivo da su vlasnici puleta Cvitka dogradonačelnik Mirko Erstić i vijećnik Tomislav Klarica. Naime, njih dvojica su vlasnici roditelja malog Cvitka, čija se staja nalazi u dvorištu obitelji Klarica.