Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Folklorna večera “Bonaca vam spokoj daje” u Turnju

08.07.2012. 22:00
Folklorna večera “Bonaca vam spokoj daje” u Turnju


U subotu navečer na trgu ispred crkve Gospe od Karmela u Turnju održana je folklorna večer “Bonaca mi spokoj daje”, posvećena prije godinu i pol dana preminulom Božidaru Bošku Budanoviću, posljednjih 15-ak godina voditelju i dopredsjedniku KUU “Maslina”, te rano preminulim turanjskim folklorašima Tonki Morović i Mariju Pedisiću.
U organizaciju KUU “Maslina” Turanj, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice i MO Turanj na najbolji mogući način je odana počast vjernim čuvarima narodnom blaga.
Folklorna skupina “Zeleni Jurij” iz Bele Krajine u Sloveniji, KUD “Jablonovec” iz Zaprešića i domaćin KUU “Maslina” otvorili su staru škrinju s narodnim blagom te su pod otvorenim nebom u sparnoj subotnjoj noći igrali, kolali, svirali, pjevali.
Da je dalmatinska pisma u srcu Turanjaca osebujnom izvedbom na otvorenoj sceni pokazale su i dokazale članice mjesne ženske klape Karmel. Dalmatinska pisma je svojevrsna himna življenja na dalmatinskom kamenu, poljima i obali u Turnju.
Nakon uspjeha manifestacije “Turnju na dar”, cjelovečernjeg koncerta klape Sveti Juraj-HRM i domaće ženske klape Karmel koja je održana proteklog ponedjeljka, folklorna večer “Bonaca mi spokoj daje” samo je potvrdila da su Turanjcima dalmatinska pisma, folklorna baština i narodni običaji postali neizostavni dio svakodnevnog života.