Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Teške teme za ljetne dane

08.07.2012. 22:00
Teške teme za ljetne dane


Teške teme poput kompliciranih međuljudskih odnosa, seksualni prijestupi, nasilna smrt, lobotomija…razblažene ljetnom noći oduševile su još jednom zadarsku publiku zadovoljnu korektno odrađenim poslom cijele ekipe Glumačke radionice


Predstava Glumačke radionice Hrvatskog narodnog kazališta Zadar “Iznenada prošlog ljeta” doživjela je u sklopu 18. zadarskog kazališnog ljeta i svoju premijeru na otvorenom. Iako je ova predstava premijerno igrana još u ožujku te joj je ovo već treća izvedba publika još uvijek pokazuje interes za ovaj uradak što su svojim dolaskom pokazali i u petak u dvorištu Providurove palače. Ujedno, ova izvedba bila je posvećena uredniku Zadarskog lista i velikom kulturnom djelatniku, pokojnom Goranu Bujiću.
Tekst Tenesseea Williamsa “Iznenada prošlog ljeta”, projekt kojeg se režijski uhvatio Vinko Radovčić pod menstorstvom Jasne Ančić, savršeno se uklopio u vanjski ambijent palače. Kako se glavnina predstave odvija u vrtu, svjež povjetarac i zvuk galebova postali su dio scenografije, a glumci su pokazali da se mogu snaći i u drugačijim uvjetima od kazališta. Žana Bumber u ulozi Violet Venable pokazala je još jednom svoju izvrsnost kao i mlada Dunja Ercegović kao Chatarine Holly koja je, unatoč amaterskom bavljenju glumom, iznimno profesionalno odigrala svoju ulogu. U predstavi još glume i drugi članovi Radionice: Tamara Sukalić, Renato Pizek, Ivana Begović, Marina Rogoznica te sam Radovčić.
Teške teme poput kompliciranih međuljudskih odnosa, seksualni prijestupi, nasilna smrt, lobotomija…razblažene ljetnom noći oduševile su još jednom zadarsku publiku zadovoljnu korektno odrađenim poslom cijele ekipe Glumačke radionice. Priča o Sebastianu Venableu, ekscentričnom pjesniku, u kojem mnogi pronalaze samog Williamsa, njegovom bolesnom odnosu s majkom i nasilnom smrti u kojoj je rastrgan i pojeden, čemu je svjedočila jadna Chatarine i zbog čega je čeka lobotomija dobila je tako i svoj ljetni epilog. A nakon ovakvog odaziva publike sigurno je da će ova zadarska predstava barem još koji put zaigrati i u kazalištu.