Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TJEDAN NA 18. ZADARSKOM KAZALIŠNOM LJETU

08.07.2012. 22:00
TJEDAN NA 18. ZADARSKOM KAZALIŠNOM LJETU


Ovoga tjedna na programu 18. zadarskog kazališnog ljeta naći će se dvije monodrame koje u Zadar dovode izvrsne glumce i interprete, Renea Medvešeka i Kseniju Prohasku


Monolog jednog kontrabasista
Izvrsni Rene Medvešek dolazi još jednom u Zadar, ovoga puta u monodrami “Kontrabasist” Teatra Exit koju je sam preveo, postavio i izvodi. Predstava je na rasporedeu već večeras, s početkom u 21.30 sati u dvorištu Providurove palače, a u sklopu 18. zadarskog kazališnog ljeta.
Autor teksta “Kontrabas” je Patrick Süskind poznat po svojoj knjizi “Parfem” koja je doživjela i uspjelu ekranizaciju. Kontrabas je napisao 1981. godine, nakon čega je tekst preveden na 27 svjetskih jezika te postaje jedan od najigranijih njemačkih komada. Publika u predstavi prati monolog jednog kontrabasista koji slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi boreći se sa svojim akutnim problemima i kroničnim “nedostatkom tekućine”. Upušta se u opširmo izlaganje o svom instrumentu, a zajedno s čašicama viška on se otvara dok na kraju ne ispovijedi svoj život malog građanina nemoćnog da utječe na velike društvene mijene. Na 13. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli (Makedonija) predstava je dobila nagradu publike za najbolju predstavu Festivala dok je Rene Medvešek na 18. festivalu glumaca u Vinkovcima osvojio Nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolje glumačko ostvarenje Festivala za ulogu u ovoj predstavi.
Počast velikoj ženi i glazbenici
Krajem tjedna, u petak 13. srpnja, također s početkom u 21.30 sati u dvorištu Providurove palače na rasporedu je još jedna monodrama, “Clara Schumann”, u kojoj će nastupiti izvrsna Ksenija Prohaska, uz pratnju Iryne Smirnova na glasoviru. Monodrama dolazi u produkciji Umjetničke organizacije Caravan i Solinskog kulturnog ljeta te predstavlja pravi dramski spektakl u kojem glazba i teatar odaju počast velikoj ženi i glazbenici, supruzi poznatog skladatelja Roberta Schumanna. Autorica ove predstave je Valeria Moretti, suvremena talijanska spisateljica i dramatičarka. Predstava prati nekoliko momenata u Clarinom životu od njenog djetinjstva pa do udaje za Roberta, rođenja osmero djece, podupiranju supruga zbog njegove mentalne krhkosti sve do njegove smrti. Clara je ujedno i čuvarica sjećanja na Roberta i njegovu glazbu, iznimna glazbenica te muza mladog Bramhsa. Cjelokupna priča popraćena je skladbama Clare, Schumanna i Bramhsa.
U ulozi Clare stiže jedna od najuspiješnih hrvatskih dramskih umjetnica i glazbenih interpreta Ksenija Prohaska, a glazbom će ju pratiti ukrajinska glazbenica Iryna Smirnova koja Prohasku prati i u predstavama “Marlene Dietrich”, “Priča o Edith Piaf”, “Večer francuske chansone”, “Io che amo solo te – La canzone italiana”.