Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gimnazije i ove godine popunjene na prvom roku

Autor: Valentina Mlađen

08.07.2013. 22:00
Gimnazije i ove godine popunjene na prvom roku

Foto: PIXSELL



Zadnji učenik na rang listi koji se upisao u našu školu imao je 75 bodova od mogućih 80 tako da smo i više nego zadovoljni kvalitetom upisanih učenika, ali i organizacijom, bez gužve i nervoze koja svake godine obilježi upise, kaže Artuković
Nakon brojnih upita na adresu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, ali i CARNet-a preko kojeg se odvijao cijeli projekt e-upisa i jedne odgode – konačno je objavljena lista upisanih učenika u srednje škole. Lista koja zapravo ništa nova ni neočekivanog nije donijela.
Naime, i ove godine gimnazije u Zadru standardno su već na prvom roku popunile sva upisna mjesta te za njih jesenski rok neće postojati.
Sva mjesta odmah su popunjena u gimnazijama Vladimira Nazora i Jurja Barakovića, a kvote na prvom upisnom roku popunila je i Gimnazija Franje Petrića. U zadarskim gimnazijama ista situacija bila je i dosadašnjih godina.
Veća potražnja nego što je slobodnih mjesta je svake godine i za Medicinsku školu Ante Kuzmanića u Zadru i to s dva, do tri učenika na jedno mjesto. Tako su i putem e-upisa već na ovom prvom roku sva mjesta popunjena, a osim bodovno njihovi kandidati morali su proći i zdravstveni pregled.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića popularnija zanimanja odmah su popunjena dok je za druga ostalo mjesta. Na prvom roku popunjene kvote za zanimanja poput vozača, tehničara za računalstvo, automehatroničara, tehničara za vozila i vozna sredstva, instalatera kućnih instalacija, brodomehatroničara… dok je mjesta ostalo za manje popularna zanimanja poput zidara, stolara, tokara, soboslikara, bravara i sl.


I mnistar zadovoljan


Rezultatima e-upisa zadovoljan je i resorni ministar Željko Jovanović što je potvrdio i tijekom jučerašnje konferencije za medije, samo sat vremena nakon što su završeni prvi hrvatski e-upisi. Kako je istaknuo, 90 posto učenika upisalo je prvi ili drugi izbor, a najviše upisanih je u gimnazije, tehničke, ekonomske i turističke škole. Čak 23.099 osmaša dobilo je dodatne bodove za drugi upisani strani jezik, 1.676 djece se izravno upisalo zbog teškoća u razvoju, a njih 2.831 su dobili dodatne bodove zbog zdravstvenih teškoća. Iz CarNeta su istaknuli kako je bilo i pokušaja hakiranja, ali su na vrijeme uspješno spriječeni.