Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Organizirani kriminal u porastu za 89 posto

Autor: Suzana Bandić

08.07.2013. 22:00
Organizirani kriminal u porastu za 89 posto

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Ove godine zabilježeno je manje kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta nego lani i to za 53,7 posto, no povećan je broj kaznenih djela organiziranog kriminala za čak 88,9 posto – naglasio je Ante Kulaš ocijenivši stanje u PU zadarskoj dobrim, odnosno zadovoljavajućim


Neven Paškalin, načelnik Policijske uprave zadarske, Ante Kulaš, voditelj Službe policije, Mario Viduka, voditelj Službe za granicu i Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju predstavili su jučer na konferenciji za medije rezultate polugodišnjeg rada te govorili o stanju sigurnosti na području u nadležnosti PU zadarske.
– Tijekom prvih šest mjeseci 2013. godine zabilježeno je ukupno 1.331 kazneno djelo, što je za devet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je evidentirano 1.477 kaznenih djela. Od tog ukupnog broja 804 kaznena djela su riješena, odnosno 60,4 posto – izvijestio je Kulaš napomenuvši kako je stopa razriješenosti kaznenih djela u 2012. bila nešto veća te je u postocima iznosila 66 posto.
Kulaš je napomenuti i kako je policiji najzanimljiviji imovinski kriminalitet kojeg je u prvom polugodištu ove godine bilo više za pet posto nego u istom razdoblju lani.
– Tijekom prvih šest mjeseci imamo 460 prekršaja javnog reda i mira, što je gotovo jednako kao i prošle godine. Najviše ovih prekršaja počinjeno je svađom i vikom (175), tučnjavom je završio 131 slučaj, drskim ponašanjem 65, a omalovažavanjem 32. Prometnih nesreća bilo je 724, a to je 12 posto više nego protekle godine, no znatno manje je smrtnih ishoda – rekao je Kulaš pripisavši to postavljanju ophodnji, prevenciji i poduzimanju akcija u prometu. Kulaš je stoga zaključio kako je stanje sigurnosti na području PU zadarske dobro, odnosno zadovoljavajuće, a potkrijepio je to i podacima o organiziranom kriminalitetu za koji statistike pokazuju kako ga je manje nego lani u istom razdoblju.
– Ove godine zabilježeno je manje kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta nego lani i to za 53,7 posto, no povećan je broj kaznenih djela organiziranog kriminala za čak 88,9 posto – naglasio je Kulaš dodavši kako se smanjenje broja kaznenih djela bilježi i u domeni zloporabe opojnih droga. Evidentirana su, kaže Kulaš, 23 kaznena djela zlouporabe opojnih droga, što je za 77 posto manje nego lani, ali je istaknuo kako je povećan broj maloljetničke delikvencije za 42,3 posto u odnosu na isto razdoblje. Što se, pak tiče, terorizma na zadarskom području je evidentirano jedno takvo djelo od početka ove godine što je jednako kao lani.