Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zoltan Horvath: Naši turisti se osjećaju sigurnije uz naše policajce

Autor: Suzana Bandić

08.07.2013. 22:00
Zoltan Horvath: Naši turisti se osjećaju sigurnije uz naše policajce

Foto: PIXSELL



– Zbog boravka mađarskih i poljskih policajaca na području naše Policijske uprave svakodnevno imamo pozitivne reakcije njihovih sugrađana, a naših turista. Nastavak je ovo višegodišnje suradnje koja je značajna s obzirom na velik broj mađarskih i poljskih gostiju, rekao je Neven Paškalin, načelnik PU zadarske


Dvojica mađarskih i dvojica poljskih policijskih službenika, koji će uz zadarske policajce i ovoga ljeta brinuti o sigurnosti svojih sunarodnjaka koji ljetuju na našem području, predstavili su se javnosti jučer na konferenciji za medije organiziranoj u prostorijama Policijske uprave zadarske.
Riječ je o već tradicionalnoj suradnji koja je nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju “osvježena” potpisivanjem projekta “Sigurna turistička sezona”, a potpisalo ga je 12 zemalja članica još u svibnju u Valbandonu. Strani policajci dolaze u turnusima od po 15 dana u razdoblju od 1. srpnja pa do 31. kolovoza, a suradnju u sezoni 2013. otvorili su Nina Pawlita i Ariel Brazulewicz, iz Poljske te Alex Toth i Layos Magyar, iz Mađarske koji su stigli 1. srpnja.
– Zbog boravka mađarskih i poljskih policajaca na području naše Policijske uprave svakodnevno imamo pozitivne reakcije njihovih sugrađana, a naših turista. Nastavak je ovo višegodišnje suradnje koja je značajna s obzirom na velik broj mađarskih i poljskih gostiju, rekao je Neven Paškalin, načelnik PU zadarske, poželjevši stranim kolegama ugodan boravak u Zadru. Zadovoljstvo suradnjom policija dviju zemalja izrazio je i Zoltan Horvath, konzul Republike Mađarske u Splitu.
– Već osam godina u okviru konzularne službe naši policajci pružaju pomoć mađarskim državljanima tijekom turističke sezone. Rezultati istraživanja kod nas u Mađarskoj pokazuju kako bi ove godine Hrvatska mogla biti na vrhu popularnosti za naše državljane. Mi zajedno s policijom radimo na tome da se svi oni osjećaju što sigurnije dok borave ovdje i mogu reći da je suradnja na području cijele Dalmacije izuzetno dobra, kazao je Horvath koji je s godinama boravka u splitu uspio i savladati hrvatski jezik.
Kao i svake godine domaćini su s kolegama iz Mađarske i Poljske prošetali Poluotokom gdje su oni imali priliku popričati sa svojim sunarodnjacima na koje su tijekom šetnje nailazili.