Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Klape raspivale Bibinje

Autor: Valentina Mlađen

08.08.2009. 22:00
Klape raspivale Bibinje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Velika imena klapske estrade, vrhunska klapska glazba odlična organizacija i pravi dalmatinski ugođaj, sve su to sinonimi za 29. “Raspivano Bibinje”. Mjesto događaja još jednom je bila pozornica na Trgu sri sela ukrašena sidrom, dijelom broda i velikim jedrom. Večer koja je započela pismom završila je kako se Dalmaciji i pristoji, feštom do kasnih noćnih sati.
Festival je ove godine okupio devet klapa od kojih je svaka otpjevala po dvije do tri pjesme, među kojima su Znaš neviro, Cetina, Galeb i ja, Da mi nije moje dice i brojne druge. Na festivalu na kojem bi svaka klapa htjela bar jednom sudjelovati ove godine su se pokazale ženske klape “Garofuli” iz Bibinja te klapa “Neverin” iz Kaštel Kambelovca. Od muških klapa nastupili su klapa “Sv. Gabrijel” iz Zadra, klapa “Brodarica” iz Šibenika, klapa “Bibanum” iz Bibinja, klapa “Pingeuntum” iz Buzeta, klapa “Filip Dević” iz Splita, klapa “Maslina” iz Šibenika te klapa “Pivači KUD-a Cambi” iz Kaštel Kambelovca. Da su klape i više nego vrhunske svjedoči da su gotovo sve barem jednom sudjelovale na Omiškom festivalu klapa a mnoge su pokupile i brojne nagrade. A ove godine među klapama koje su sudjelovale nastupili su i ovogodišnji pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, muška klapa “Pivači KUD-a Cambi” iz Kaštel Kambelovca.
Ipak tri klape koje su prevladale i dobile najveće ovacije publike bile su ženska klapa “Neverin” te muške klape “Maslina” i “Pivači KUD-a Cambi”. Najviše pjesama otpjevala je klapa “Maslina” koja je na poziv publike izvela čak četiri skladbe.
Nastup klapa “razbili” su pjesnici, gosti večeri. Nastupio je poznati bibinjski pjesnik Ante Sikirić te njegovi prijatelji, pjesnici Tomislav Meštrić i Ante Nadomir Tadić – Šutra. Dok su Sikirić i Meštrić dobro nasmijali publiku svojim stihovima, Šutra je u duhu nedavne proslave Oluje izrecitirao pjesmu posvećenu generalu Anti Gotovini te “Stinu pradidovu” koju je publika s njim zapjevala na refrenu.
Kao simboličnu nagradu za sudjelovanje svi sudionici su dobili kameni spomenik sa simbolom klape koju im je uručio načelnik općine Nino Šimunić. Potom su sve klape zajedno otpjevale “Croatio iz duše te ljubim”, a pridružilo im se i čitavo raspivano Bibinje zajedno s načelnikom Općine Bibinje, koja je u suradnji sa TZO Bibinje organizirala festival.
– Ovaj susret postaje prepoznatljiv i sva velika klapska imena voljela bi barem jednom doći do nas. Kako nam se mnogi javljaju i nemamo jednostavno toliko mjesta da ih sve primimo odlučili smo za jubilarno 30. “Raspivano Bibinje” produžiti festival na dva ili tri dana, ovisno o tome koliko bude potrebno da nastupe svi koji to žele, najavio je proslavu jubilarnog festivala Šimunić.
Festival se održava od 1976. godine, a stanka je bila samo dvije godine za vrijeme Domovinskog rata. Osim što je najstariji festival u Zadarskoj županiji, zahvaljujući njemu organizirani su mnogi drugi slični festivali. Do sada je uvijek dovodio najveća imena klapske pjesme, a poseban je po tome što se osim malo modernijih izvedbi na ovom festivalu može čuti izvorna klapska pjesma. Klape ga vole jer nije natjecateljskog karaktera, a posjetitelji su prepoznali njegovu kvalitetu te se svake godine traži ulaznica više, a Trg sri sela postaje sve manji za sve zainteresirane. Osim klapske pjesme goste privlači i fešta poslije festivala, na kojoj se uz dobro jelo i piće nastavlja pjevati do ranih jutarnjih sati.