Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Magarica Jadranka najmanje tvrdoglava

Autor: Valentina Mlađen

08.08.2009. 22:00
Magarica Jadranka najmanje tvrdoglava

Foto: Sebastian GOVORČIN



Još na probnoj utrci bilo je jasno da stvari neće ići glatko jer magarcima se baš i nije dalo trčati
Ljetnim igrama Zadarske županije pridružilo se i Posedarje. Da i oni imaju što ponuditi svojim gostima pokazali su u subotu navečer. Osim pregršta zabavnih igara održala se i tradicionalna magareća utrka, dio posedarske tradicije koja se njeguje već četrdeset godina.
Ljetnim igrama ipak su najoduševljeniji ostali najmlađi. Nošenje jajeta u žlici, skakanje u vreći, potezanje konopa izazivalo je salve smijeha okupljenih. Osim mlađih potezali su i stariji samo ne konop nego iz pivske bačve u igri ispijanje piva. Ipak Posedarci su pokazali da osim zabavnoga mogu ponuditi i kulturni aspekt svojim gostima. Tako su svi nazočni imali priliku probati tradicionalnu dalmatinsku spizu od koje su neizostavne bile pržene girice i naravno od slatkoga fritulice. Oduševljenje je pokupila i stara ladarica koja je bez ikakvih napora prošetala među okupljenima noseći kabao s vodom na glavi.
Posjećena je bila i etno izložba postavljena u crkvici Velike Gospe koja datira još iz 14. stoljeća. Iako je izložba postavljena još na Dan Oluje plijenila je veliku pažnju, a za posjetitelje će ostati otvorena do 12. kolovoza. Na izložbi su pokušali rekonstruirati stari dalmatinski dom kakav je on nekad bio, a svi postavci koji se mogu vidjeti na izložbi donirali su Posedarci. Glavni izložak je stara autohtona posedarska nošnja koja je možda i jedini primjerak te nošnje. Stara je oko 200 godina i darovana općini Posedarje, a nakon izložbe ići će na restauraciju kako bi se što bolje sačuvala.
Glavni događaj cijelog okupljanja ipak je bila magareća utrka koju su okupljeni jedva dočekali. Još na probnoj utrci bilo je jasno da stvari neće ići glatko jer magarcima se baš i nije dalo trčati. Ove godine sudjelovalo je devet magaraca koji su, ukrašeni šarenim vrpcama, stigli do cilja. Pobjedu je odnijela dama, magarica Jadranka Ive Šimurine. Drugo mjesto otišlo je Branku Kalcu s magarcem Grlo Palmina, a treći je na cilj stigao Profo s magarcem Smolovcem. Nagrada je ipak bila ukusnija za vlasnike, koji su se kod kuće mogli gostiti posedarskim pršutom.
Posjetitelji ove manifestacije mogli su kupiti i majice sa simbolom tradicionalne magareće utrke. Ako je suditi po interesu okupljenih, majica je bila veliki hit. Zabava je nastavljena do kasnih večernjih sati, a stotine okupljenih zabavljala je grupa Enjoy.