Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kod Premude izgorio gliser od 12 metara

08.08.2010. 22:00
Kod Premude izgorio gliser od 12 metara


Niz pomorskih nezgoda i nesreća, havarija, avanturističkih pothvata na moru, neobičnih prekršaja te požara na plovilima koji je započeo početkom srpnja ove godine nastavio se i tijekom kolovoza, a samo u posljednja 24 sata evidentirana su dva požara na plovilima i jedna brodska havarija.
Zadarski vatrogasci u nedjelju navečer izvjestili su o požaru na brodici u uvali Lučica u Dragama. Tamo je oko 20.30 sati vatra zahvatila gliser njemačkih nacionalnih oznaka nakon što je 77-godišnji vlasnik na njemu izvodio radove. Požar se proširio i na dva gumena broda vezana uz gliser, no brzom inetrvencijom pripadnika JVP Biograd i DVD Drage ugašen je u svega 20 minuta. Međutim, gliser je u požaru u potpunosti izgorio, dva gumena čamca su oštećena, a 77-godišnji nijemac zadobio je teške tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju u Općoj bolnici Zadar.
Svega nekoliko sati kasnije zbog nevremena, koje je u noći zahvatilo otok Olib, u tamošnjoj luci došlo je do havarije jedne austrijske i četiri talijanske jedrilice u vlasništvu privatnih osoba koju je prouzročio talijanski državljanin. On je, naime, unatoč nevremenu pokušao isploviti iz luke, no udario je u druge jedrilice. srećom, nitko nije ozlijeđen, no materijalna šteta je velika jer su dvije austrijske jedrilice potonule pa ih je trebalo vaditi i otpremati na popravak u Mali Lošinj. Kapetan Lučke ispostave Silba Bogdan Lazarin neopreznog je Talijana kaznio s 2.100 kuna.
No, danas tu nije bio kraj posla za djelatnike Lučke kapetanije, ispostave u Silbi, a na noge su ponovno dignuti i zadarski vatrogasci. Naime, oko 14.30 sati zadarski Vatrogasno operativni centar zaprimio je dojavu da je u moru kod otoka Premude planuo gliser. Odmah po dojavi na mjesto događaja vatrogasnim su brodom upućeni  vatrogasci JVP Grada Zadra, a alarmirana je i Lučka kapetenija koja je bila na otoku Silbi da ukrca pripadnike DVD-a Silba s opremom. Njima su se u gašenju pridružili i vatrogasci s Premude koji su do zapaljenog glisera pristigli privatim brodom, a do njihova dolaska posada s glisera je spašena i ukrcana na drugi brod koji se u tom trenutku zatekao u blizu mjesta događaja.
Požar su pokušali ugasiti i članovi posade Jadrolinijinog trajekta Bartol Kašić koji se također našao u blizini kada je iz još neutvrđenih razloga gliser planuo na moru. Po dolasku vatrogasaca trajekt je nastavio svoje putovanje, a zapaljeno plovilo privezano je za brodicu članova DVD-a Premuda kako se ne bi približio drugim brodovima i zapalio ih, ili otplutao na kopno i izazvao požar otvorenog prostora, a sve uz dodatni oprez obzirom da u takvim slučajevima nije isključena mogućnost eksplozije.