Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nezaposlenost mladih u porastu

08.08.2010. 22:00
Nezaposlenost mladih u porastu


Važna stavka i u tom Nacionalnom programu jest zapošljavanje, posebno ima li se na umu da je posljednjega dana prošle godine nezaposlenih u dobnoj skupini od 15 do 29 godina bilo 93 tisuće, a u lipnju ove godine 98 tisuća
U prvih nekoliko mjeseci provedbe Nacionalnog programa za mlade od 2009. do 2013. godine, koliko je taj Nacionalni program provođen lani (usvojen je sredinom godine), prema Izvješću kojega je usvojila Vlada provođeno je 109 aktivnosti, dok je preostala 51 aktivnost predviđena za period od 2010. do 2013. godine. Od tih 109 aktivnosti njih 83 predviđene su kao kontinuirane. Prema Izvješću za aktivnosti je lani bilo predviđeno 111 milijuna kuna, a utrošeno je gotovo 165 milijuna kuna na razini države i to iz proračuna, ali i sredstava EU.
Većina aktivnosti pobrojanih u Izvješću zapravo su aktivnosti koje bi država trebala provoditi i bez postojanja Nacionalnog programa. Tako se spominju programi stipendiranja učenika i studenata iz socijalno isključenih skupina, aktivnosti vezane uz zdravstvenu zaštitu mladih i njihovo reproduktivno zdravlje, dakle davanje pouke o spolno prenosivim bolestima, organiziranje Smotre školskih preventivnih programa, ili, pak, pitanje učeničke prehrane.
Zapošljavanje važno
Važna stavka i u tom Nacionalnom programu jest zapošljavanje, posebno ima li se na umu da je posljednjega dana prošle godine nezaposlenih u dobnoj skupini od 15 do 29 godina bilo 93 tisuće, a u lipnju ove godine 98 tisuća. Kroz razne oblike grupnih savjetovanja za nezaposlene prošlo je lani nešto više od 12 tisuća nezaposlenih mladih. Sudeći prema brojkama program sufinanciranja prvog zaposlenja za mlade bez radnog staža nije naročito efikasan. Istina, iz izvješća nije najjasnije koliko ih se tako uspjelo zaposliti – na jednom mjestu u Izvješću piše 214, a malo dalje 213. Za to je utrošeno 5.567.398 kuna, dakle otprilike 26 tisuća kuna za zapošljavanje jedne mlade osobe bez staža. Na takav način zaposleno je najviše mladih sa srednjom stručnom spremom, njih 110, visokoškolsko obrazovanih zaposleno je 92, a onih s nižim razinama obrazovanja 11.
Nedostaci i poboljšanja
Direktorica Mreže mladih Hrvatske Emina Bužinkić za Izvješće je kazala da je prikaz svakako trebao biti sistematiziran po ministarstvima. Nadalje, ne može se govoriti o provedbi programa u prvoj godini upravo zato što je Nacionalni program usvojen sredinom 2009. godine i s usvajanjem se kasnilo više od pola godine. Velikim nedostatkom Nacionalnog programa ocijenila je redukciju natječaja za mlade, pa tako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ni ove godine nije raspisalo natječaj za udruge mladih i udruge za mlade a što je jedna od najvažnijih mjera za aktivnost sudjelovanje mladih u društvu, kazala je Bužinkić. Istodobno, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa još nije objavilo rezultate natječaja za ovu godinu, što znači da će oni koji dobiju sredstva na tom natječaju imati vrlo kratak rok do kraja godine za provedbu svojih programa, upozorila je Bužinkić. Poboljšanje bilježi u radu Savjeta za mlade čiji je rad i način rada bitno poboljšan.
Inače, u srijedu i četvrtak obilježit će se Međunarodni dan mladih (12. kolovoza) kao i Međunarodna godina mladih, a za tu prigodu Savjet za mlade, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Mreža mladih Hrvatske planiraju okrugli stol, te cjelodneve javne akcije u četvrtak.